RedNotebook - Gratis digitaal dagboek

Door: ignace-de-groot | 11 april 2014 15:00

Apps & Software

RedNotebook ziet er misschien uit als een agenda, maar het is niet bedoeld voor afspraken. Het is een digitaal dagboek waarin je je hersenspinsels kunt opschrijven. Losse gedachten vragen immers een minder gestructureerde benadering dan een saaie agenda en RedNotebook speelt daar prima op in.

RedNotebook 1.8.0

Taal:

Nederlands

OS:

Windows XP/Vista/7/8

Linux

OS X

Meer info:

http://rednotebook.sourceforge.net

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoudig
 • Zoekfuncties
 • Auto opslaan
 • Minpunten

RedNotebook is multiplatform en laat zich net zo goed onder OS X, Linux als Windows installeren. Of je gebruikt een mobiele versie. Wij kozen voor de Windows-versie en die deed probleemloos zijn werk.

Start je RedNotebook de eerste keer op, dan valt dadelijk de voorbeeldtekst op. Handig, want die geeft nuttige aanwijzingen voor het gebruik van dit programma. Die leert je onder meer dat er twee modi beschikbaar zijn: een weergavemodus en een bewerkmodus. Het grote verschil: in deze laatste krijg je ook de onderliggende opmaakcodes van de tekst te zien. Zo zal tekst, omgeven door ===, als een vetgedrukte titel in de weergavemodus verschijnen. Gelukkig zijn er knoppen waarmee je de juiste opmaakcodes toevoegt, zodat je die niet zelf hoeft te onthouden.

Overigens is het ook mogelijk een afbeelding of een link (naar een webadres of een intern bestand) op te nemen. Verder, wie een stukje tekst wil taggen, hoeft die slechts van een #hashtag te voorzien, op de wijze van Twitter dus. En wie vaker dezelfde lay-out wil gebruiken: die laat zich in de vorm van een sjabloon bewaren en eenvoudig hergebruiken.

RedNotebook bezit een duidelijke indeling: kalender, tekst en zoekfuncties.

Zoeken

Het is natuurlijk de bedoeling dat je tekst die je in RedNotebook invoert, snel weer kunt opsporen. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst duid je een dag aan in de miniatuurkalender waaraan je je boodschap gekoppeld wil zien (standaard is vandaag geselecteerd). Ideaal dus voor wie een dagboek wil bijhouden.

Dagen die één of meer boodschappen bevatten, worden vetgedrukt weergegeven in de miniatuurkalender.

Maar je kunt ook gericht naar tekst speuren met behulp van een ingebouwde zoekfunctie en jawel, die houdt natuurlijk ook rekening met je (hash)tags. In een apart paneel krijg je nog een 'woordwolk' te zien: hoe vaker een woord in de ingevoerde teksten voorkomt, hoe groter het in dit paneel wordt afgedrukt. Elk woord in deze wolk fungeert bovendien als een link naar de bijhorende teksten.

Heel veel valt er niet in te stellen in RedNotebook.

Opslaan

Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken om je teksten correct op te slaan: dat gebeurt automatisch en ogenblikkelijk. Het is verder mogelijk je teksten naar diverse formaten te exporteren: platte tekst, HTML en pdf, waarbij je zelf aangeeft welke tijdsperiode je mee in export wil.

1 Reactie(s) op: RedNotebook - Gratis digitaal dagboek

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 februari 2016 17:08 Anoniem
  is het privé??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.