Foto’s waarin een voorwerp of landschap weerspiegelt, zijn vaak erg mooi om te zien. Bijvoorbeeld een bergketen tegen een strakblauwe lucht die in een kristalhelder meer weerkaatst. Of een productfoto met een reflectie op een spierwitte ondergrond. Er handig is dat reflecties met Photoshop Elements 9 achteraf aan foto’s zijn toe te voegen.

1. Spiegelbeeld

Om een mooie reflectie aan een foto toe te voegen, gaat u op tabblad Bewerken naar subtabblad Met instructies. Bijna onderaan vindt u bij het onderdeel Grappige bewerkingen de optie Reflectie. Klik hierop. U ziet een foto van een kaars die illustreert welk effect u aan een foto kunt toevoegen. Het is belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden dat een reflectie het beste tot zijn recht komt bij onderwerpen die recht van voren gefotografeerd zijn. Met andere woorden, de onderzijde moet zo goed mogelijk horizontaal in beeld staan. Is dit niet het geval, dan sluit de weerspiegeling niet netjes aan bij het onderwerp en dat oogt onnatuurlijk. Rechtzetten en bijsnijden kunt u eventueel vooraf doen.

De stappen om een reflectie te maken zijn netjes genummerd. Eerst klikt u bij stap één op de knop Reflectie toevoegen. De foto schuift omhoog, zodat aan de onderzijde ruimte ontstaat voor de gespiegelde variant ervan. Inderdaad, uw foto nu wordt omgekeerd onder het origineel geplaatst.

© PXimport

Eerst wordt de foto gespiegeld aan de onderzijde toegevoegd.

2. Soorten reflecties

De weerspiegeling op een oppervlak heeft vaak een kleurzweem. Bij stap twee kiest u daarom met het pipet een achtergrondkleur. Klik met het pipet ergens in de originele foto om een kleur op te pakken. Klik daarna in stap drie op de knop Achtergrond vullen. Een reflectie is minder lichtsterk dan het origineel, daarom werkt een donkere kleur meestal erg goed. Probeer niet om foto en reflectie identiek te maken. De pipet blijft actief, u kunt net zo lang kiezen tot u helemaal tevreden bent. In de vierde stap kiest u uit drie soorten reflecties: vloer, glas en water. Met de knop Vloerreflectie lijkt het of het onderwerp op een egale ondergrond reflecteert. Het venster Gaussiaans vervagen opent en met het schuifje Straal stelt u de sterkte van de vervaging in. Glasreflectie simuleert dat u door glas kijkt. U kunt uit drie varianten kiezen. Het effect Waterreflectie voegt de mooie weerspiegeling van een vijver toe. De richting van de waterrimpels en de vervaging stelt u in via twee vensters: Rimpel en daarna Bewegingsonscherpte.

© PXimport

Golfjes doen het altijd goed in een reflectie.

3. Vervorming en verloop

Het effect van elke reflectie ziet u gelijk. Toont het instelvenster een schaakbordpatroon, verschuif het dan met ingedrukte muisknop, of klik in de foto ergens op de reflectie. Experimenteer met de reflecties en alle schuifjes tot een mooi effect bereikt is.

Vanaf dit punt zijn de bewerkingen optioneel om de weerspiegeling nog verder te verfraaien. Of dit noodzakelijk is, hangt af van de foto en het effect dat u nastreeft. Bij stap vijf past u de intensiteit van de reflectie aan, door de vermenging met de achtergrondkleur te wijzigen. Met stap zes vervormt u de reflectie. Deze wordt dan wat in elkaar gedrukt, iets dat vaak optreedt bij echte reflecties. Omdat er in stap zes aan de onderzijde van de foto lege ruimte ontstaat, snijdt u die bij stap zeven meteen weer weg. Om de weerspiegeling helemaal echt te laten lijken, voegt u in stap acht een verloop toe. Sleep met ingedrukte muisknop van de onderzijde van de reflectie tot aan de onderkant van de foto. Sluit af met een klik op de knop Gereed.

© PXimport

Dankzij een verloop ziet een reflectie er natuurgetrouw uit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten