Regel- en alinea-afstand instellen in Word doe je zo

Door: dirk-schoofs | 05 februari 2022 12:22

How To

In Word verschijnt soms een lege regel onder getypte tekst. Deze witruimte zorgt dat regels niet aan elkaar plakken. Gebruikers hebben af en toe problemen met het instellen van de ruimte tussen regels en alinea’s. Toch speelt de witruimte een belangrijke rol in de leesbaarheid van het document. Daarom leggen we uit hoe regelafstand in Word werkt.

Stap 1: Hard of zacht

Er is een verschil tussen regelafstand en alinea-afstand. Een regel is de tekst die op één regel past. Het is dus geen zin, maar een lijn. Een alinea is een stukje tekst dat inhoudelijk bij elkaar hoort en minimaal uit één zin bestaat, maar in de meeste gevallen uit meer. Vaak volgt een lege regel voordat de nieuwe alinea begint. 

De regelafstand is de afstand tussen iedere regel, deze afstand komt dus veel meer voor dan de alinea-afstand. Een nieuwe alinea maak je door op Enter of Return te drukken. Er volgt dan een lege regel tussen de alinea’s. We noemen dit een harde Enter/Return

Wil je een alinea afsluiten zonder witruimte, dan moet je een zachte Enter/Return plaatsen, met Shift+Enter/Return. De tekst gaat dan naar een nieuwe regel, maar blijft in dezelfde alinea.

Met de Verborgen tekens zie je duidelijk het verschil tussen een harde en een zachte Enter/Return.

Stap 2: Regelafstand instellen

Er zijn verschillende manieren om de afstand tussen de regels in te stellen. De bijna snelste manier is met de knop Regelafstand in de groep Alinea van het tabblad Start. Standaard staat de regelafstand op 1,15 en je kunt die in stapjes vergroten of verkleinen. 

Het lukt ook met sneltoetsen. Met Ctrl+1 springt de geselecteerde tekst op een regelafstand van 1, Ctrl+2 geeft een regelstand 2 en Ctrl+5 creëert een regelafstand van anderhalf. Gebruik de cijfertoetsen boven de lettertoetsen. Met Ctrl+Shift+N pas je de stijl Standaard toe met een afstand van 1,15. 

Het is mogelijk dat je een document op het scherm krijgt met regelafstand met regelafstand 1,08. Dit was de standaard in oudere versies van Word. Je kunt dit zien via het tabblad Start in de groep Alinea waar je Opties voor regelafstand… opent.

Je kunt de regelafstand in stapjes aanpassen.

Stap 3: Alinea-eigenschappen

Hoeveel witruimte Word plaatst tussen alinea’s is afhankelijk van de alinea-eigenschappen. Selecteer de tekst en klik in het lint in het tabblad Start bij de groep Alinea op het pijltje dat naar rechts naar beneden wijst. In het venster Alinea kun je alle eigenschappen van een alinea aanpassen. Als je de afstand bijvoorbeeld op 0 Voor en 12 Na instelt, zul je zien dat de ruimte onder een alinea groter wordt. 

Bij Regelafstand heb je verschillende opties. Selecteer je Enkel, dan vergroot de afstand tussen de regels niet. Kies je Meerdere, dan kun je een soort percentage gebruiken. Geef je hier 1,15 in dan wordt de regelafstand met 15% verhoogd. Bij 2 verdubbelt de regelafstand. 

De nieuwe afstand wordt alleen toegepast op de alinea waar de muisaanwijzer staat. Wil je die optie op meerdere alinea’s toepassen, dan moet je die eerst selecteren. Er is ook een veelzeggend vakje Geen witruimte toevoegen tussen alinea’s met dezelfde stijl.

Hierdoor is er meer witruimte na een nieuwe alinea.

0 Reactie(s) op: Regel- en alinea-afstand instellen in Word doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.