Rekeningen delen: 8 tips voor betaal-apps

Door: Martin Gijzemijter | 25 augustus 2017 10:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

05 PayPal.me

Deze optie is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat het geen app is die je gebruikt, maar een website. PayPal.me is een soort verlengstuk van PayPal, dat je in staat stelt om geld te vragen met behulp van een link. Je gaat hiervoor naar www.paypal.me en bedenkt het woord waaruit je link moet bestaan, bijvoorbeeld hetwasleuk. De link die je genereert wordt dan www.paypal.me/hetwasleuk. Zodra je klikt op Kies nu, dien je in te loggen bij PayPal om de link te koppelen aan je account. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de link te sturen naar de mensen aan wie je geld terug wilt vragen, waarna zij direct kunnen betalen. Nadeel? Je moet zelf de bedragen berekenen en mensen kunnen alleen betalen als ze zelf ook een PayPal-rekening hebben.

05 Geen zin om te werken met apps? Met PayPal.me deel je gewoon een betaallink.

06 Sjaak

06 Een van de meest gebruiksvriendelijke apps in dit overzicht, wel jammer dat er geen iDeal is.

We betwijfelen of het de reden is dat deze app zo genoemd is, maar als je altijd moet betalen, dan ben je behoorlijk de Sjaak. Het is dan ook niet meer dan gepast dat Sjaak je hierbij gaat helpen. Wanneer je de app (Android en iOS) start, moet je ook hier je naam, telefoonnummer en IBAN opgeven. Vervolgens dien je een groep aan te maken van de mensen met wie je een activiteit hebt uitgevoerd waarvoor betaald moet worden, waarin je uit je adresboek de contactpersonen toevoegt. Wanneer je de groep hebt gemaakt, druk je op Tijdlijn, waarna je drukt op Bon toevoegen. Je geeft nu aan hoeveel geld er is betaald en hoe je dat wilt verdelen tussen jezelf en de mensen van wie je geld krijgt. Sjaak kan dat zelf berekenen of je past zelf een verdeling toe. Vervolgens krijgen de betrokkenen een betaalverzoek. Daarbij is het wel belangrijk dat de andere partijen ook Sjaak hebben. Het enige dat niet zo fijn is aan de app, is dat je de betaling zelf moet regelen, je krijgt geen iDeal-link of iets dergelijks, dat zou de app wat ons betreft perfect maken (maar we begrijpen dat dat lastig is bij een gratis app).

Communicatie

Het is fijn dat er apps bestaan waarmee je een rekening die je betaalt hebt, later kunt vereffenen met anderen. Al betekent het feit dat jij zo’n app moet gebruiken natuurlijk dat jij vaak degene bent die rekeningen betaalt. Om ruzies of irritaties binnen de vriendenkring te voorkomen, is het wel handig om goed te communiceren over dát je de rekening gaat delen, en hoe je dat gaat doen. Uit ervaring kunnen we je vertellen dat als je na een paar drankjes of een lunch zegt: ik betaal wel even, en daarna onaangekondigd een berichtje stuurt voor het delen van de rekening, dat bij anderen voor verbazing kan zorgen. Hoe terecht het ook is dat je de rekening wilt delen, geldzaken blijven een gevoelig onderwerp. Het blijft gênant dat het nodig is, maar introduceer even de app én je plan om de rekening te delen voor of tijdens de gebeurtenis die geld kost, zodat het niet als een verrassing komt.

07 De bank

Naast losse apps die je kunt installeren om een rekening te delen, kun je bij een deel van de banken terecht bij de eigen app van de bank. Dit kan onder andere bij ING met het Betaalverzoek, en bij ABN Amro met Rekening delen. We beschrijven de manier in de ABN-app. Tijdens het betalen van de rekening zelf, hoef je nergens rekening mee te houden. Wanneer je de transactie hebt voltooid, zal deze verschijnen in het transactieoverzicht van de bank. Log je vervolgens in op de app (in het geval van ABN Amro) en druk je op de betreffende transactie, dan zie je onder in beeld de optie Rekening delen. Wanneer je hierop drukt, dan kun je deelnemers toevoegen, oftewel, de mensen met wie je het bedrag wilt delen. Wanneer je deelnemers toevoegt (je heb hiervoor hun naam en e-mailadres nodig), wordt het bedrag automatisch verdeeld over het aantal personen. Je kunt het bedrag van een specifieke persoon aanpassen, waarna het restant verdeeld zal worden tussen de rest. Druk op Volgende wanneer je tevreden bent met de verdeling. Je kunt nu een persoonlijk bericht toevoegen, dat wordt de inhoud van de e-mail. Deze inhoud zal, samen met de informatie over het te betalen bedrag, worden verzonden zodra je drukt op Verzenden. De betaling zal overigens handmatig moeten worden gedaan en kan niet, zoals bij de Tikkie-app, via iDeal.

07 Banken bieden zelf ook de mogelijkheid om rekeningen te delen.

08 Continuïteit

De markt rond het delen van rekeningen (of sociaal betalen zoals het ook wordt genoemd) is nogal een dynamische. De ene na de andere app duikt op, met wisselend succes. Tegen de tijd dat dit artikel verschijnt zijn er ongetwijfeld apps verschenen die wij nog niet hebben beschreven. Apps verdwijnen ook regelmatig. Zo bleken apps als Twyp (ING) en Grppy (Rabo) geen lang leven beschoren. Voordat je op een nieuwe app duikt, is het dus niet onverstandig om even de kat uit de boom te kijken, zodat je kunt lezen wat de ervaringen van anderen zijn. Als je het niet erg vindt om tijd te investeren in een app die er misschien over een tijdje niet meer is, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een ‘early adopter’ te zijn, die zijn immers ook nodig wil een platform ooit van de grond komen. Staar je in ieder geval niet blind op grote merken achter dergelijke apps, want zowel ING als Rabo hebben laten zien net zo makkelijk weer te stoppen als de dienst hen niet bevalt.

08 Kijk wel goed naar de beschikbare partijen, er zijn er namelijk ook alweer veel gestopt.

0 Reactie(s) op: Rekeningen delen: 8 tips voor betaal-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.