Review: Adobe Photoshop Elements 11

Door: Kees Krick | 18 februari 2013 12:00

Apps & Software

Meestal brengt Adobe rond de herfst nieuwe versies uit van Photoshop Elements en Premiere Elements. Ook dit jaar werden wij niet teleurgesteld. Welke noviteiten zijn er dit keer toegevoegd, en is het een upgrade waard?

Verwacht geen stortvloed aan nieuwe functies, maar kleine verbeteringen die het bewerken van foto’s wat gemakkelijker maken. De snelheid was al prima, Elements is een van de snelste fotobewerkers, ondanks dat het nog steeds een 32bit-programma is. Verder is de gebruikersinterface op de schop gegaan. Adobe wil het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk maken: mooi bewerkte foto’s zonder complexe handelingen, dat is hun streven.

Vereenvoudigde interface

De achtergrondkleur van het programma is nu lichtgrijs. Dat lijkt een onzinnig detail, maar het oogt rustiger en foto’s komen er beter op uit. De interface zelf is minder druk en ruimer opgezet. Zodra een gereedschap wordt gekozen, zijn alle instellingen onder in het venster te zien. Dat kost wat schermruimte, maar dit deelvenster kan ook dichtgeklapt worden.

Het is wel jammer dat de meeste bewerkingen alleen in 8 bit-kleuren werken. Met 16 bit blijven aanzienlijk meer kleurnuances bewaard. Wie regelmatig selecties maakt, zal blij zijn dat Rand verfijnen (Refine edge) is toegevoegd. Hiermee zijn ook in complexe foto’s heel nauwkeurige selecties te maken.

De interface is sterk vereenvoudigd, oogt rustig en biedt meer overzicht.

Foto’s met effect

Wat nieuwe functies betreft, is er niet zo veel te melden. Veel meer dan een paar filters en enkele creatieve effecten zitten er niet in. Wel kan je een foto nu automatisch omzetten in een illustratie of miniatuurwereld (tilt-shift-effect). Ook donkere hoeken maken (een vignet) is nu een standaardhandeling.

De Organizer, de fotobeheerder van Photoshop Elements, bevat nu ook een kaartweergave. Zitten er locatiegegevens in je foto’s, dan is op het kaartje te zien waar die opnamen gemaakt zijn. Het is ook mogelijk handmatig locaties toe te voegen. Helaas kan Elements hier niet het logbestand van een telefoon of gps-ontvanger voor gebruiken.

Er zitten enkele nieuwe effecten in het programma, waaronder een vignet (donkere of

lichte hoeken).

Conclusie

Photoshop Elements is misschien vooral bedoeld voor fotoliefhebbers, maar ook beroepsfotografen gebruiken het steeds vaker. Bij Photoshop Elements 11 ligt de nadruk op duidelijker, eenvoudiger en leuker. De basis is dat een minimum aan inspanning genoeg moet zijn voor mooi bewerkte foto’s en een professioneel ogend resultaat. Gebruik je echter al versie 10, dan is een upgrade niet noodzakelijk. Het is wel opmerkelijk dat Elements nog steeds een 32bit-programma is en dat veel bewerkingen niet in de 16bit-kleurenmodus werken. Het pakket is beschikbaar voor zowel Windows als de Mac. Aanschaffen kan los of gebundeld met Premiere Elements (een upgrade kost ongeveer 122 euro, een compleet pakket kost bijna 148 euro).

Photoshop Elements 11

Prijs € 100,- euro, upgrade vanaf € 79,95

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Nadruk op leuker en makkelijker

Interface verbeterd en overzichtelijker

Razendsnelle fotobewerker

Minpunten

Programma nog steeds 32 bit

Bewerkingen 16bit-kleuren beperkt

SCORE: 9 / 10

0 Reactie(s) op: Review: Adobe Photoshop Elements 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.