iOS 7: Apple's nieuwe besturingssysteem volledig doorgelicht

Door: robin-smit | 19 september 2013 10:36

Review

Sinds gisteravond is de zevende versie van Apple's besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPad touch beschikbaar. iOS 7 zou volgens Apple zelf een nieuw perspectief werpen op het mobiele besturingssysteem. Biedt dit vernieuwde perspectief voldoende reden tot overstappen?

Apple iOS 7

Beschikbaar voor: iPhone 4, 4S & 5, iPad 2, iPad van derde & vierde generatie, iPad Mini en iPod Touch van de vijfde generatie.

Beschikbaar via iOS-apparaat en iTunes

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Strakkere vormgeving
 • Meer consistentie
 • Onmisbare functies
 • Minpunten
 • Soms te minimalistisch
 • Kinderlijk

Om deze vraag te beantwoorden ben ik aan de slag gegaan met het nieuwe besturingssysteem. Mijn bevindingen heb ik in deze review opgesomd. De review baseer ik grotendeels op het gebruik op mijn iPhone 5, maar uiteraard zullen de bevindingen hierbij grotendeels ook opgaan voor de iPad en iPod touch.

Het thuisscherm van iOS 7

Het lijkt bijna onvermijdelijk om deze review af te trappen met het vernieuwde thuisscherm van iOS 7. Zo heeft Apple sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 nauwelijks radicale wijzigingen aangebracht in de vormgeving hiervan. Met iOS 7 komt daar dus verandering in.

Apple heeft er hierbij voor gekozen om de algehele vormgeving van het homescreen een stuk strakker te maken. Zo zijn veel schaduwen, details en driedimensionale vormen vervangen voor strakke lijnen en platte onderdelen. Dit wordt gecombineerd met de nodige verzadiging van kleuren in het besturingssysteem. Gelukkig is wel de vertrouwde indeling van iOS 6 behouden gebleven.

Waar de voorgaande versies van het besturingssysteem nog redelijk neutraal waren, zijn de kleuren van iOS 7 alles behalve dat. Zo zul je op het thuisscherm alleen al worden verwelkomt door knallende kleuren waar je niet omheen kan. De kleuren kwamen op mij in het begin wat kinderlijk over, maar na verloop van tijd lijkt dit wel iets minder te worden. Zelf ervaar ik zelfs na een korte testperiode dat bij een vergelijking met iOS 6, nu pas duidelijk wordt hoe erg de vormgeving hiervan was gedateerd. Hiermee denk ik dat het voornamelijk een kwestie van tijd is voor ik de nieuwe vormgeving van het thuisscherm niet meer los kan laten.

Het nieuwe homescreen van iOS 7 is behoorlijk kleurrijk

Apps in iOS 7

Ook alle standaardapps van Apple hebben een volledig nieuwe vormgeving gekregen. Hierbij valt op dat er, net al bij het thuisscherm, voor is gekozen om functies en de indeling grotendeels te behouden. Zo lijkt het op het eerste gezicht alsof de apps volledig vernieuwd zijn, maar wanneer je kritisch kijkt, zul je zien dat het voornamelijk de schil is die een metamorfose heeft doorgemaakt.

Dat Apple zich bij deze apps voornamelijk op de vormgeving heeft gericht, lijkt overigens niet af te doen aan de bedoeling die het bedrijf hiermee heeft gehad. Zo moet er in iOS 7 meer harmonie zijn in het gehele besturingssysteem. Dit komt voornamelijk terug bij de vormgeving van de standaardapps van Apple.

Hierbij laat het gebruik van consistente kleuren en strakke vormen duidelijk zien dat deze apps onderdeel uitmaken van een geheel. Bij bepaalde apps, zoals Safari en het kompas is de vormgeving in mijn ogen iets te minimalistisch, maar dit zal wellicht deel uitmaken van het gewenningsproces van iOS 7. Bij apps als de App Store, Herinneringen en Foto's kan overigens alleen maar worden gezegd dat deze apps er echt heel erg op vooruit zijn gegaan.

Animaties in iOS 7

Naast de visuele verbetering van statische objecten, worden er met iOS 7 ook nieuwe animaties in het besturingssysteem verwerkt. Een voorbeeld hiervan is dat je nu echt het gevoel hebt om door apps heen te vliegen wanneer je een app of map opent of sluit. Een andere vernieuwing is dat de achtergrond op je thuisscherm nu meebeweegt met de bewegingen van het apparaat. Tijdens de keynote van iOS 7 wist deze functie me behoorlijk enthousiast te maken, maar in de praktijk moet worden geconstateerd dat dit vooral een gimmick is die je na een paar uur al niet meer opvalt.

Het controlecentrum van iOS 7

Een nieuwe functie die Apple heeft toegevoegd, is het Controlecentrum. Deze functie maakt het mogelijk om snel instellingen te raadplegen. Het Controlecentrum kan tevoorschijn worden gehaald door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Met deze beweging zal er een soort Berichtencentrum tevoorschijn komen in de onderkant van je beeldscherm. In het Controlecentrum zijn onder andere knoppen voor wifi, Bluetooth en automatische rotatie aanwezig. Ook heeft Apple enkele nieuwe functies in het Controlecentrum geïmplementeerd, waaronder een zaklamp en AirDrop.

Ik moet eerlijk zeggen dat het Controlecentrum een functie is die ik al lang miste in iOS. Zo hebben veel Android-toestellen bijvoorbeeld al wel de mogelijkheid om snel instellingen aan te passen. Het moet dus worden gezegd dat Controlecentrum misschien niet de meest originele toevoeging is aan iOS 7, maar het is zeker wel een van de handigste. Het oproepen van het Controlecentrum werkt intuïtief en eenmaal opgeroepen heb je het gevoel volledige controle over je iPhone te hebben. Dit maakt het des te meer onvoorstelbaar dat we deze functie nu pas terugzien in iOS.

Het Controlecentrum is vanaf het eerste gebruik onmisbaar

Apple's AirDrop

AirDrop maakt het sinds enkele jaren mogelijk om snel bestanden uit te wisselen tussen computers met het Mac OS X-besturingssysteem. Met de introductie van deze dienst in iOS 7 wordt het nu ook mogelijk om bestanden uit te wisselen tussen bijvoorbeeld een iPhone en Mac of een iPhone en iPad. Zo kan je nu bijvoorbeeld snel foto's, video's of andere bestanden delen met anderen, zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van een actieve internetverbinding.

Het gebruik van AirDrop op mijn iPhone doet me erg denken aan de tijd waarin ik Bluetooth gebruikte om bestanden te delen met vrienden. iOS heeft deze functionaliteit nooit standaard aan boord gehad, waardoor ik de laatste jaren mijn e-mail heb gebruikt als vervanging van Bluetooth voor het verzenden van bestanden.

Aangezien AirDrop over wifi werkt, zijn de snelheden waarmee je bestanden kan versturen erg hoog. Hiermee heeft Apple dus een prima functie in handen. Het enige nadeel is wel dat AirDrop alleen kan worden gebruikt bij apparaten van Apple. Voor andere apparaten zul je dus nog steeds gebruik moeten maken van een alternatieve oplossing, zoals e-mail.

De vernieuwde camera-app in iOS 7

Anders dan de meeste apps in iOS 7, heeft de camera app ook enkele nieuwe functies gekregen. Zo is het nu mogelijk om foto's met gelijke verhoudingen te maken en ook zijn er filters toegevoegd aan de app. Vooral dit laatste is een leuke toevoeging, aangezien je foto's nu dus direct kan voorzien van een filter en dit niet later in een andere app moet doen. Overigens heb ik wel moeten ervaren dat de filters nu niet zo bijzonder zijn als veel filters die in apps van derden terugkomen. Het is dus nog steeds nuttig om ook deze apps te blijven gebruiken.

De nieuwe camera app heeft verschillende leuke filters

Prestaties van iOS 7

Uiteraard blijft het na een update van iOS altijd de vraag of dit geen negatieve effecten heeft op de prestaties van jouw iPhone, iPad of iPod touch. Ik heb voor deze review geen uitvoerige accu- of snelheidstest uitgevoerd, maar het lijkt erop dat iOS 7 weinig tot geen invloed heeft op de prestaties van mijn iPhone 5. Uiteraard kan ik niet met zekerheid zeggen of dit ook geldt voor andere iOS apparaten.

Conclusie

iOS 7 is een besturingssysteem dat elke iPhone, iPad of iPod touch in een volledig nieuw jasje steekt. De nieuwe vormgeving is strak en zorgt voor veel consistentie over de hele breedte van het besturingssysteem. Helaas zijn de gebruikte kleuren in mijn ogen wat kinderlijk en soms is het minimalisme iets te ver doorgeslagen. Gelukkig heeft iOS 7 meer te bieden dan enkel cosmetische verbeteringen, want voornamelijk het Controlecentrum en AirDrop bieden iOS gebruikers handige functionaliteit die vanaf het eerste gebruik onmisbaar is. Naar mijn mening maakt dit alles bij elkaar de update meer dan waard.

33 Reactie(s) op: iOS 7: Apple's nieuwe besturingssysteem volledig doorgelicht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 september 2013 12:05 Anoniem
  Hoe kun je de gebruikte apps afsluiten ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 12:10 Anoniem
  Download even de ios 7 handleiding in iBooks en je kunt het nalezen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 12:20 Anoniem
  Druk 2 maal op de home button, en slide de openstaande apps omhoog om ze af te sluiten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 12:20 Anoniem
  Druk 2 maal op de home button, en slide de openstaande apps omhoog om ze af te sluiten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 13:20 Anoniem
  De bovengenoemde fotofilters en de zaklamp zijn niet aanwezig op de iPAD. En helaas is het nog steeds niet mogelijk met één knop alle apps af te sluiten. Verder inderdaad even wennen aan de nieuwe interface, waarvan het altijd jammer blijft dat je niet zelf kleur of fonts kunt aanpassen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 13:31 Anoniem
  Sinds ik de update heb uitgevoerd ben ik de appstore, itunes en de camera kwijt. Ze staan niet meer op mn telefoon…….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 13:50 Anoniem
  Airdrop werkt NIET van iOS naar OS X apparaten !! Bovendien gaat de berbinding via bluetooth en niet via WiFi. Zet Bluetooth uit en dan airdrop aan dan zie je direct bluetooth aan springen.
  Misleidende functie dus want ik had ook gehoopt tussen ALLE apple devices te kunnen "droppen"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 14:03 Anoniem
  Na bovenstaande te hebben gelezen mag ik voorzichtig concluderen dat ik niet de enige ben die de iTunes Radio niet kan vinden?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 14:37 Anoniem
  Deze review is ook behoorlijk kinderlijk… Wat slecht geschreven en weinig informatief.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 16:00 Anoniem
  Moet je mij toch echt uitleggen wat je hiermee bedoeld: Soms te minimalistisch???

  En dan het minpunt: Kinderlijk. Dat is gewoon smaak denk ik?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 19:03 Anoniem
  Zou ik toch eerst een nieuw apparaat moeten kopen, want het mijne gaat niet verder dan iOS5 :-(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 21:51 Anoniem
  Dank voor je goede omschrijving. Ik heb de iOS 7 gedownload maar vind de letters slecht leesbaar (te dun) dus wil ik weer terug naar mijn oude systeem.
  Is dat mogelijk? Zo ja, hoe?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 22:14 Anoniem
  het zou fijn zijn als iedereen in zijn bericht zou vermelden wanneer (jaar ,datum , tijd ) zou vermelden , hoef ik tenminste geen oude berichten te lezen!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 22:18 Anoniem
  Hoezo?? Er staat toch een tijd bovenaan je geplaatste bericht?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 22:41 Anoniem
  sorry hoor, maar ik weet niet welke studie jij gevolgd hebt om in deze review te kunnen stellen dat het design strak en doordacht is. het is werkelijk het allerslechtste design ooit op een tablet.. de kleuren zijn overweldigend, de letters slecht leesbaar, de knoppen zijn zo groot en plat gedrukt dat het op een telefoontoetsenbord voor een bejaarde lijkt.. de gegroepeerde apps haal je helemaal niet meer uit de "groeps" icoontjes want die zijn veel te klein geworden.. de kalender is ineens stralend wit, terwijl het instellingen menu juist weer zwart is.. de Notes zijn dan ook weer wit, maar de reminders ineens weer blauwig..

  kortom.. ik vindt het een mega slecht design, niet doordacht, vol grove fouten die een echte designer nooit zou maken..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2013 01:35 Anoniem
  wat een misser! En downgraden werkt ook niet, als mijn fijne telefoontje nou maar niet blijft emmeren om een update naar IOS 7
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2013 07:27 pamela35
  dit is pas vooruitgang, en direct mooi geintegreerd…http://123adapter.nl/dell-laptop-adapters.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 september 2013 10:02 Anoniem
  weer terug gegaan naar 6.1.4 op mijn iphone 5. IOS 7 is rommelig, kinderlijk, het gaat alle kanten op. Sommige vertaalde teksten zijn in het Nederlands langer waardoor het niet echt lekker smoelt.
  Nieuwe functies zijn ok, maar tjonge, wat een teleurstelling vwb het design. Als dit een Samsung was geweest was dit afgeserveerd als een treurige Manga strip imitatie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 september 2013 13:22 Anoniem
  Fantastisch, wat een zeur reacties. Bang voor veranderingen?
  Ik vind IOS 7 een verbetering, met name het controlecentrum en de telefoon app.
  De kleuren, tja het is inderdaad even wennen.
  Ben er blij mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 september 2013 20:52 Anoniem
  Bang voor veranderingen? Dus verandering is per definitie goed? Beetje goedkope discussietechniek.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.