Review: Fujitsu ESPRIMO X913-T

Door: Jeroen Boer | 16 april 2013 09:00

Apps & Software

Windows 8 schreeuwt eigenlijk om een aanraakscherm en een alles-in-één-pc met aanraakscherm heeft dan ook eindelijk bestaansrecht. Fujitsu stuurde ons de ESPRIMO X913-T: een all-in-one-pc met een 23 inch-aanraakscherm. Hoe bevalt Windows 8 op deze pc?

De vormgeving van de Fujitsu Esprimo X913-T doet denken aan een scherm met een heel grote voet. De eigenlijke pc heeft Fujitsu dan ook in de voet verwerkt. Op de voorzijde van de voet is een aantal knoppen geplaatst die toegang geven tot het OSD-menu van de gebruikte monitor.

Aan de zijkant vinden we twee usb-poorten en een smartcardlezer, de overige aansluitingen zitten aan de achterkant. Een normale geheugenkaartlezer en een optisch station ontbreken. De hellingshoek van het 23inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 is zo ver verstelbaar dat het scherm helemaal plat gelegd kan worden. Hierdoor wordt de pc bijvoorbeeld geschikt voor bijvoorbeeld bordspellen.

De hoogte van het scherm is voor gewoon kantoorwerk ergonomisch gezien te laag. Voor aanraken is een laag scherm juist weer prettig. De draadloze invoerset die Fujitsu meelevert is van prima kwaliteit. De door ons geteste uitvoering bevat een Intel Core i5-3470T in combinatie met 4 GB geheugen en een harde schijf van 500 GB. De scores in benchmarks zijn niet heel opzienbarend, maar voor kantoorwerk prima.

Zakelijk

De mogelijkheden van de ESPRIMO X913-T verraden (ondanks de fleurige interface van Windows 8 en een aanraakscherm) dat we hier niet met een pc te doen hebben die bedoeld is voor thuisgebruik. Zo is de machine voorzien van Intel vPro, een TPM-module en heeft de computer een smartcardlezer.

Al deze technologie is bedoeld voor zakelijk beheer en beveiliging en heeft voor thuisgebruik geen nut. Tegelijkertijd kunnen we ons dan weer afvragen hoe nuttig een aanraakscherm in een kantooromgeving is. Opmerkelijk is verder dat een webcam niet standaard is, maar aangeschaft kan worden in de vorm van een optionele module.

Scherm

Het scherm dat Fujitsu gebruikt, is voorzien van een IPS-paneel en heeft een goede kleurweergave en inkijkhoek. Ook het capacitieve aanraakgedeelte werkt prima. All-in-ones met aanraakscherm in het Windows 7-tijdperk maakten meestal gebruik van een aanraakscherm gebaseerd op optische infraroodtechnologie.

Deze technologie is voor Windows 8 minder geschikt omdat bij de infraroodtechnologie het scherm verzonken ligt in de schermrand. In Windows 8 moeten echter veegbewegingen vanaf de schermrand gemaakt kunnen worden. Door de capacitieve aanraaklaag loopt de glasplaat over de gehele voorkant en is de herkenning van de vingerposities prima.

Het 23 inch aanraakgevoelige scherm is eenvoudig te bedienen met Windows 8.

Conclusie

Als aanraak-pc is de Esprimo X913-T geslaagd. Het scherm is fraai, reageert goed op aanrakingen en is helemaal plat op tafel te leggen. De pc is dus prima geoptimaliseerd voor aanraken, maar is wel duidelijk een zakelijke machine. Hoewel hij voor thuisgebruik prima zal voldoen is hij door de zakelijke mogelijkheden voor thuis te duur. Ben je op zoek naar een all-in-one-pc met aanraakscherm voor op kantoor, dan is de Esprimo X913-T in ieder geval een interessante keuze. Ons testmodel met 4 GB geheugen en 500GB-schijf kost zo’n 1250 euro. Voor 1399 euro heeft Fujitsu dezelfde pc met 8 GB geheugen en een harde schijf van 1 TB.

Fujitsu ESPRIMO X913-T

Prijs € 1250,-

Processor Intel Core i5-3470T

Geheugen 4 GB DDR3

Scherm 23 inch (1920 x 1080) met tien aanraakpunten

Grafisch Intel HD Graphics HD 2500

Opslag 500 GB harde schijf

Aansluitingen 4 x usb 3.0, 2 x usb 2.0, DVI, 10/1000/1000-netwerkaansluiting, 3,5mm-geluidsuitgang, 3,5mm-geluidsingang

Draadloos 802.11b/g/n

Besturingssysteem Windows 8 Pro

Afmetingen 55,4 x 22,5 x 43,3 cm

Gewicht 8,62 kg

Pluspunten

Goed scherm

Scherm plat te leggen

Goed invoersetje

Minpunten

Geen kaartlezer

Geen optisch station

SCORE 8/10

0 Reactie(s) op: Review: Fujitsu ESPRIMO X913-T

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.