Portrait Professional 12 - Klik jezelf 10 jaar jonger

Door: jeroen-horlings | 24 juni 2014 08:00

Review

Op de cover van glossy magazines pronken de mooiste modellen, vaak met gebruinde huid zonder oneffenheden. Het is geen geheim dat de foto's eerst stevig door Photoshop worden gehaald. Met Portrait Professional maak je iemand met een paar muisklikken tien jaar jonger.

Portrait Professional 12

Prijs:

€ 59,90

Taal:

Engels

OS:

Windows XP/Vista/7/8, Mac OS (10.6 of hoger)

Website:

http://portraitprofessional.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoudig
 • Snel resultaat
 • Veel instellingen
 • Minpunten
 • Alleen voor gezicht
 • Ethisch vraagstuk
 • Prijzig

Eén van de populairste disciplines in de fotografie is het fotograferen van mensen. Dat kan in een professionele studio zijn, maar ook gewoon op straat of op vakantie. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om wat te retoucheren. Dat begint bij een pukkeltje of een rimpeltje wegpoetsen tot het verzachten van de huid en het bijwerken van wallen, lippen en grijze haren. Met Portrait Professional is dat doodeenvoudig.

Werkwijze

Je begint met het openen van een foto. Het programma vraagt of het om een man of een vrouw gaat en zal vervolgens automatisch detecteren waar de ogen, de kin, lippen, neus en wenkbrauwen zitten. Het plaatst een ruwe schets met paarse lijnen over het gezicht. Dit moet nog wel worden bijgesteld, zoals de positie waar de mondhoeken beginnen, de kaaklijn en het voorhoofd.

De oorspronkelijke foto en het eindresultaat met flink wat cosmetische ingrepen.

In de volgende stap heeft het programma al automatisch verbeteringen doorgevoerd die vervolgens nog uitgebreid aangepast kunnen worden. De huid is gladgestreken, pukkeltjes zijn verdwenen en tanden en ogen zijn witter geworden. Er is een aantal voorinstellingen die afhankelijk zijn van leeftijd van het model en of het resultaat natuurlijk of 'glamorous' moet worden. Vervolgens kan alles aangepast worden, van de tint van de huid tot en met de haarkleur.

Maar ook digitale cosmetische chirurgie is mogelijk. De positie en grootte van de ogen, neus, lippen of kaaklijn kan worden aangepast. Het resultaat is verbluffend goed: iemand wordt jaren jonger en een stuk knapper, gebaseerd op voorgeprogrammeerde schoonheidsmodellen. Maar aan de andere kant roept dit ook ethische vragen op.

Conclusie

Het programma doet precies wat het claimt. Wie veel mensen fotografeert kan veel tijd besparen met de nabewerking en ook voor thuisgebruik is het best leuk om eens met alle mogelijkheden te spelen. De resultaten zijn goed, maar kunnen een beetje kunstmatig aandoen omdat het eindresultaat sterk afwijkt van de werkelijkheid.

Dit is ook een ethisch vraagstuk, want net zoals de extreme 'make-overs' die glossy tijdschriften vaak gebruiken, heeft het eindresultaat weinig meer met de oorspronkelijke persoon te maken.

1 Reactie(s) op: Portrait Professional 12 - Klik jezelf 10 jaar jonger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2014 01:10 Anoniem
  Ik mag toch hopen dat we het erover eens zijn dat een professionele studio dit niet gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.