Review: Razer Edge Pro

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 02 mei 2013 17:15

Apps & Software

PC-gaming is klaar om zich los te breken van de desktop. Er nu dan ook gewoon een apparaat nodig dat hoge frame rates en fatsoenlijke grafische prestaties kan leveren in een betaalbare, draagbare vorm. Zie hier de Razer Edge Pro; een Windows 8-tablet, speciaal gebouwd voor het onderweg spelen van pc-games. De hardware wordt zelfs geleverd met een optionele controller, waarmee de tablet in een handheld gameconsole verandert.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren deze review om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. De mening van de auteur komt dan ook niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl. Een eigen review volgt zodra de fabrikant een test-model beschikbaar stelt.

Razer gaat veel verder dan gaming alleen. Het bedrijf beschrijft de Edge Pro als een multi-inzetbare machine die je laptop, desktop, tablet en zelfs je Xbox, PlayStation en Wii kan vervangen. Na het premium-model van deze nieuwe Razer-tablet een week lang als mijn primaire apparaat gebruikt te hebben, denk ik dat het de multi-inzetbare belofte bijna nakomt – als je bereid bent een aantal concessies te doen.

Allereerst het goede nieuws: Het werkt. Dankzij een Core i7-processor en toegewijde graphics van Nvidia, is de tablet krachtig genoeg om Far Cry 3 en Dishonored met hoge frame rates te draaien. En dankzij Windows 8 Pro kun je er ook desktopapplicaties op draaien, waaronder essentiële gaming utilities zoals Steam, uPlay en de launch-centers voor World Of Warcraft en Guild Wars 2. De Edge Pro doet het ook prima met productiviteitstoepassingen en draait het veeleisende Photoshop met verve.

Het slechte nieuws: Of je nu spelletjes speelt, films kijkt, afbeeldingen bewerkt, of tablet reviews schrijft, het gebruik van de Edge Pro vraagt om aanzienlijke concessies. In termen van ruwe verwerkingsprestaties kan de tablet alles aan. Maar qua ergonomie, comfort, de kwaliteit van het beeldscherm, en prijs blijft de tablet achter bij meer gespecialiseerde (goedkopere) apparaten.

We hebben de versie van de Edge Pro met de hoogste specificaties bekeken, en voor 1.450 dollar bleek het een luxeproduct te zijn, uitsluitend geschikt voor hardcore pc-gamers. Maar het is in ieder geval een luxeproduct dat een hardnekkig pc-gamingprobleem oplost: Het vinden van killer prestaties in een redelijk draagbaar pakket.

Teleurstellend beeldscherm

In vergelijking met de Surface Pro lijkt de matzwarte Edge Pro van Razer een beetje mollig. Het apparaat weegt ongeveer een kilo en is iets meer dan 20 millimeter dik. Dit terwijl Microsoft’s high-end tablet slechts 900 gram weegt, met een dikte van 13,5 millimeter.

Razer’s tablet is wel erg duurzaam. Het apparaat heeft geen Gorilla Glass of hoogwaardige VaporMg behuizing, maar het overleefde een week in mijn overvolle tas in het drukke San Francisco zonder ook maar een krasje op te lopen. De aluminium behuizing voelt wat goedkoop aan, maar is zelfs bij intensief gebruik nauwelijks aan slijtage onderhevig.

Hoewel ongetwijfeld functioneel, het 10,6 inch-scherm (1366 x 768 pixels) van de Edge Pro is een afknapper bij het kijken naar films, het gamen, of vrijwel alles wat stoelt op visuele getrouwheid. Kortom, alles waar de Edge Pro voor ontworpen is om in uit te blinken. Het is een bruikbaar platform voor het spelen van Skyrim, maar ik kijk jaloers naar het Retina-display van de iPad of zelfs het heldere 1920 x 1080-scherm van de Surface Pro. De Edge Pro ziet er in vergelijking armoedig uit, en het is gewoon niet helder genoeg om in direct zonlicht te gebruiken. Dit is geen dealbreaker, maar het betekent wel dat je tijdens een gamesessie in daglicht de gordijnen dicht zult moeten trekken.

Krap

Het 10-punts capacitieve aanraakscherm is groot genoeg om te gamen, zolang je ze full-screen draait. Ik had geen problemen met het surfen op het web of het gebruik van Windows 8-apps, maar door de beperkte ruimte voelde het scherm van de Edge Pro krap aan wanneer ik meerdere desktoptoepassingen probeerde te gebruiken. Dat probleem is eenvoudig op te lossen door de tablet op een extern beeldscherm aan te sluiten, maar zonder de dock-accessoire - die je apart moet aanschaffen - zal dat lastig zijn, aangezien de Edge Pro zelf slechts één enkele usb 3.0-poort heeft.

Kortom: Als je de Edge Pro wilt gebruiken als volwaardige vervanger van je desktop pc, een HDTV gameconsole of een handheld game-apparaat, moet je investeren in Razer’s portfolio van dure randapparatuur. Als je besluit om 99 dollar voor het Edge docking-station neer te tellen – die drie extra usb 2.0-poorten, een hdmi-poort, een microfoonaansluiting, een stereo poort en een aansluiting voor de voedingsadapter heeft – zal je probleemloos een volledig 1080p-display kunnen gebruiken.

Razer verdient respect voor het feit dat het zulke hoge prestaties in een tablet behuizing kan leveren. Maar pc-kracht brengt pc-problemen met zich mee. Speel iets meer dan een minuut lang een processor-intensieve game zoals Dishonored, en je voelt de hitte -letterlijk.

Ondanks de integratie van warmte afvoerende roosters langs de bovenkant van de tablet, werd het apparaat tijdens de gamesessies consequent bijna te warm om vast te houden. Ik liet het apparaat aan een paar vrienden voelen en niemand vond het pijnlijk heet, maar we waren het er allemaal over eens dat de Edge Pro tijdens het draaien van pc-games te warm is om aan te raken.

De Edge Pro produceert ook een merkbare ventilatorruis tijdens processor-intensief gebruik. Ik vond het onschuldig en gemakkelijk te negeren, maar jouw tolerantie kan verschillen van die van mij.

De beste van de klas

Razer heeft ons de premium versie van de tablet gestuurd, zodat we onze tests konden doen op een 1,9 GHz Core i7-processor, 8 GB RAM, en een afzonderlijke Nvidia GT 640M GPU LE naast de standaard Intel HD 4000 grafische chip.

Ons reviewmodel werd ook geleverd met een 256 GB SSD. De standaard Edge Pro (1.300 dollar) heeft een meer bescheiden SSD van 128 GB. En als je nog minder geld uit wilt geven, krijg je voor 1.000 dollar het basis Edge-model met dezelfde afzonderlijke Nvidia GPU, maar met een Core i5-processor, een 64 GB SSD en slechts 4 GB aan RAM geheugen.

De hoog geprijsde Edge Pro levert fantastische prestaties die het prijskaartje van 1.450 dollar helpen rechtvaardigen. Ten eerste zagen we in Dirt Showdown 73 frames per seconde met ‘native’ resolutie. Dat is meer dan het dubbele van wat Microsoft’s Surface Pro in dezelfde test wist te leveren, en het bevestigt dat de Edge Pro de beste gaming tablet op de markt is.

De keerzijde van al deze fantastische prestaties is een korte batterijduur. De Edge Pro presteerde erbarmelijk in onze batterijtest: de batterij ging iets minder dan vier uur mee – zes uur met de extra batterij vastgekoppeld. Van alle Windows 8-hybriden die we hebben getest deed alleen de Lenovo’s ThinkPad Twist het slechter.

Dit vormt een groot probleem voor reëel gebruik: Het nut van een draagbare gaming machine die slechts een paar uur kan draaien is enigszins te betwijfelen. De korte levensduur van de batterij is geen probleem als je gewoon vanuit je luie stoel in je Steam bibliotheek aan het rondneuzen bent. Maar als je bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis meer dan een paar uur niet in de buurt van een stopcontact bent is het een complete dealbreaker.

De 256 GB SSD in ons reviewmodel was meer dan genoeg om Windows 8, een paar productiviteitsprogramma’s, benchmarkingsoftware, en een aantal games die veel ruimte in beslag nemen (Skyrim, Far Cry 3, XCOM en Sleeping Dogs) te installeren met volop ruimte over. Zelfs de 128 GB SSD in de basisversie van de Edge Pro lijkt genoeg, als je deze niet volpropt met muziek, films en games. De 64 GB SSD in de basis Edge-tablet baart ons echter zorgen, gezien de opslagvereisten van Windows 8 en de meeste moderne pc-games.

Benodigde accessoires

Het is onmogelijk om de Edge Pro te bespreken zonder je te verdiepen in de bijbehorende accessoires, die Razer tegen hogere prijzen los verkoopt. Op het moment van schrijven zijn er drie beschikbaar: een Docking Station (99 dollar), een Gamepad Controller (249 dollar) en een uitgebreide batterij (69 dollar). Razer werkt momenteel ook aan een toetsenbord dock.

Het docking-station lijkt op een slanke usb-hub. Langs de achterzijde heeft het drie usb 2.0-poorten, audio- en microfoonaansluitingen, een hdmi-poort, en een stroomaansluiting voor de voeding van de Edge. Het idee is om het station naast je pc of tv op te stellen, alle kabels voor je beeldscherm, muis, toetsenbord, enzovoorts erop aan te sluiten, en dan gewoon wanneer je thuis komt de Edge in de dock te schuiven om hem als desktop pc of spelcomputer te gebruiken.

Ik heb het allebei geprobeerd, en ik ben blij te kunnen melden dat de Edge Pro op beide gebieden erg goed presteert. Het is een beetje een uitdaging om fatsoenlijke pc-games te vinden die meerdere spelers met gamepads ondersteunen, maar mijn vrienden en ik hadden het erg naar ons zin tijdens het spelen van Double Fine’s The Cave op een 40-inch HDTV. De Edge Pro deed het even goed wanneer hij via de dock gekoppeld was aan mijn muis, toetsenbord en 24-inch monitor – met de extra ruimte op het scherm en de invoermethode was de Edge Pro een prima desktop vervanger.

Als je niet in de buurt van het docking-station bent en je iets anders wilt spelen dan simpele aanraakgevoelige spelletjes, zal je een controller in de enige usb 3.0-poort moeten pluggen, of je kunt de optionele Gamepad Controller van 249 dollar gebruiken, die de tablet omhult met een aanzienlijke hoeveelheid extra hardware.

Met de Gamepad Controller heb je console-achtige knoppen – een welkome aanvulling bij het spelen van veel pc-games. Maar de accessoire is ook een forse investering in termen van zowel de prijs als het gewicht: Wanneer je de extra batterij meerekent voegt de aluminium behuizing meer dan twee kilo en bijna vier centimeter aan de tablet toe. Deze uitgebreide vormfactor is hanteerbaar, maar als ik alle onderdelen samen langer dan 15 minuten wil gebruiken, moet ik wel op de bank kruipen om comfortabel te kunnen spelen. Het is niet erg ergonomisch.

De behuizing is stevig – je hoeft niet bang te zijn dat de dunne steunen die de handgrepen aan het apparaat koppelen zullen afbreken – en het bevat motoren die verrassend bevredigende vibratiefeedback geven tijdens het spel. Het ontwerp van Razer kopieert duidelijk de gamepad van Microsoft’s Xbox 360, met twee analoge joysticks, een D-pad, vier face buttons (A, B, X, Y), en de vereiste Start en Select knoppen.

De twee cilinders hebben zes triggers – drie aan elke kant – en ze zijn allemaal gemakkelijk met je wijsvingers te bereiken. Het gebruik van de directionele pad en face knoppen is niet zo comfortabel omdat elke cluster knoppen ongeveer een centimeter onder een analoge stick zit. Dit is krap, en als je je duim snel tussen de knoppen heen en weer beweegt word je al gauw moe. Gezien de hoeveelheid ruimte die er op elke cilinder beschikbaar is, is het moeilijk te begrijpen waarom Razer de knoppen en sticks zo dicht op elkaar gezet heeft.

Conclusie

De Razer Edge Pro is de meest krachtige Windows 8-tablet die we ooit hebben gezien. Okay, hij is niet zo slank als de concurrentie, maar de extra omvang is een aanvaardbaar compromis als je er een Nvidia GPU en een Core i7-processor voor in de plaats krijgt.

Nog belangrijker is het feit dat het overtuigend bewijs levert dat Razer met succes een Windows tablet kan produceren die de nieuwste PC games met speelbare frame rates draait. De Edge Pro is duur en log, maar hij werkt: Je kunt er in bed Skyrim op spelen, en dat alleen al maakt het een must-buy voor een subgroep – een heel erg rijke subgroep – van liefhebbers van pc-gaming.

Mijn grootste probleem met de Edge Pro is dat het zo overduidelijk een luxeproduct is. Razer heeft een Windows 8-tablet gebouwd waar alleen gamers van kunnen houden, en dan nog alleen als ze bijna twee mille neertellen voor het premium model met alle optionele accessoires. Voor die prijs kun je een Xbox 360, een Nexus 7 en genoeg hardware om je eigen gaming pc te bouwen aanschaffen, waarna je zelfs nog wat geld over hebt voor games. De Edge Pro is gewoon geen praktische vervanger voor enig apparaat, behalve misschien een Windows-tablet. Maar zelfs dan kunnen de prijs, de draagbaarheid en het gebruiksgemak niet tippen aan de Microsoft Surface Pro met zijn toetsenbord covers.

De Edge Pro is een geweldig stukje technologie, maar het is moeilijk om het aan iemand aan te bevelen die geen hardcore pc-gamer is. Als je een Windows 8-apparaat voor andere doeleinden wilt, ben je beter af met Surface Pro of een Windows 8-hybride, althans totdat Razer de tekortkomingen in het ontwerp van de Edge Pro's verbetert. Het is gewoon een kwestie van een paar gram, centimeters en dollars die het een product kunnen maken dat de moeite waard is.

SCORE: 8/10

0 Reactie(s) op: Review: Razer Edge Pro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.