Should I Remove It? - Programma's verwijderen of houden?

Door: ignace-de-groot | 29 mei 2014 10:15

Review

Wij testen uitgebreid alle freeware die we bespreken, maar dat is elders op internet vaak niet het geval, met mogelijk minderwaardige of malafide software als gevolg. Heb je twijfels over wat je hebt geïnstalleerd, laat Should I Remove It je dan helpen bij je beslissing: houden of verwijderen?

Should I Remove It?

Taal:

Engels

OS:

Windows XP/Vista/7/8

Website:

www.shouldiremoveit.com

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Overzichtelijk
 • Op achtergrond
 • Feedback
 • Minpunten
 • Beoordelingen vaag
 • Uninstaller niet uniek

De installatie van Should I Remove It heb je snel achter de rug, maar de eerste opstart duurt wel iets langer. Het programma gaat namelijk na welke applicaties op je systeem zijn geïnstalleerd. Bij de daaropvolgende sessies verloopt dat detectieproces overigens iets sneller.

Alle gedetecteerde toepassingen verschijnen in het hoofdvenster van de tool. De items in deze lijst zijn zo geordend dat de bovenste het hoogste verwijderpercentage hebben. Dat houdt in dat die programma's door een relatief groot aantal medegebruikers na installatie weer van hun systeem werden verwijderd.

Dat hoeft echter niet te betekenen dat het een minderwaardig of zelfs kwaadaardig programma is dat je zelf dus ook maar het beste kunt weghalen. Een tweede indicatie over de kwaliteit van zo'n programma vind je in de kolom Ratings. Hoe meer sterren die bevat, hoe hoger medegebruikers het programma naar waarde schatten.

Meer feedback

Het is echter niet zo uitzonderlijk dat een item met drie of vier sterren, wat een vrij hoge waardering inhoudt, toch ook een relatief hoog verwijderingspercentage heeft meegekregen. Het zal dus zeker gebeuren dat de kolommen Ratings en Removal % niet met elkaar rijmen.

Bij twijfel vraag je best meer gedetailleerde feedback op.

Gelukkig kun je nog bijkomende informatie opvragen. Klik hiervoor een programma in de lijst aan en kies What is it?. Je belandt dan op een webpagina waar de makers van Should I Remove It onder meer beschrijven wat het programma precies doet, welke bestanden het installeert, hoezeer het de systeembronnen aanspreekt, hoe je het kunt verwijderen enzovoort. Wat dit laatste betreft: dat hoef je niet noodzakelijk handmatig te doen, want bij elk item in Should I Remove It tref je ook een Uninstall-knop aan.

Achtergrond

Veel instellingen bevat het programma niet. Je kunt wel aangeven of het op de achtergrond actief moet blijven en je moet waarschuwen zodra je verdachte software tracht te installeren.

Als je dat zo instelt, waakt Should I Remove It ook op de achtergrond.

1 Reactie(s) op: Should I Remove It? - Programma's verwijderen of houden?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 september 2014 10:48 Anoniem
  Plotseling had ik last van hinderlijke browser pop-ups met allerlei ongevraagde adviezen. Twee virus/adware scanners vonden de oorzaak niet, maar "Should I Remove It" vond wel twee foute pakketten.
  Vertraging bij het opstarten vermijd ik door mijn computer zo min mogelijk op te starten en zo mogelijk in de slaapstand te zetten.
  Als je trouwens de juiste hygiëne in acht neemt is de kans klein dat je fout software installeert.
  Het grootste gevaar is als je wel gewenste software installeert en dan tegelijk foute software wordt geïnstalleerd. Ooit achterhaalde ik de leverancier van zulke software, een bedrijfje in Haarlem, maar die riep vrolijk dat dit de prijs was van gratis software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.