Roekeloos experimenteren

Computeren zonder na te denken, heeft gevolgen, zeker als u Linux probeert te installeren of schimmige programma's uitprobeert. Voordat u het weet, start het systeem niet meer of loopt u een virus op! Dankzij VirtualBox kunt u echter straffeloos experimenteren.

1. VirtualBox

VirtualBox is het best te omschrijven als 'een computer in uw computer'. Zodra u het programma start, kunt u er helemaal niets mee! De situatie is vergelijkbaar met die van een pc waarop nog geen besturingssysteem is geïnstalleerd en waarbij zelfs de harde schijf ontbreekt. Bij VirtualBox is alles virtueel: van het geheugen tot de harde schijf. Dit biedt veel flexibiliteit. U bepaalt zelf immers hoe groot de harde schijf moet zijn, de omvang van het werkgeheugen en welk besturingssysteem u installeert. Dit installeren kan via uw eigen cd/dvd-speler of vanaf een gedownload iso-imagebestand. We hebben Oracle VirtualBox ooit eerder besproken in Tips & Trucs, maar omdat het krachtige programma nog steeds redelijk onbekend is, willen we het graag nogmaals onder uw aandacht brengen. Om ermee aan de slag te gaan, downloadt u de software vanaf VirtualBox, waarna u het installeert op uw pc.

© PXimport

VirtualBox installeert 'een computer in uw computer' zodat u straffeloos aller­lei capriolen kunt uithalen, zonder dat uw 'eigenlijke' computer gevaar loopt.

2. Stap voor stap

Het inrichten van een virtuele computer is zeer eenvoudig en u wordt er stap voor stap bij begeleid. Start VirtualBox en klik op de knop Nieuw. Geef de virtuele computer een naam, bijvoorbeeld 'Windows 7'. U kunt uiteraard ook andere besturingssystemen op de virtuele computer installeren, zoals Linux of een oudere Windows-versie. Uw eigen systeem wordt hierdoor niet beïnvloed. Kies in het het drop-downmenu het besturingssysteem dat u wilt installeren, zodat VirtualBox de programma-instellingen optimaliseert. Maak ook een harde schijf aan en kies hierbij voor een dynamische omvang. Hiermee voorkomt u dat de virtuele schijf van 20 GB ook deze zelfde ruimte in beslag neemt op uw 'echte' harde schijf. De omvang wordt nu automatisch bepaald door de ruimte die de virtuele computer daadwerkelijk verbruikt.

© PXimport

Kies voor een dynamische virtuele harde schijf. Daarmee bespaart u ruimte op uw 'echte' harde schijf.

3. Installeren

Zodra uw virtuele computer voor het eerst start, gebeurt er nog maar weinig, omdat er nog geen besturingssysteem op staat. Gebruik het menu Apparaten / CD/DVD apparaten om uw eigen cd/dvd-speler aan de virtuele computer te koppelen. U kunt ook een virtuele dvd-speler aanmaken. Hieraan wordt een iso-bestand (een imagebestand van een cd of dvd) gekoppeld, waarmee u uw besturingssysteem kunt installeren. Tijdens het gebruik van de virtuele computer is het goed om te weten dat de rechter-Ctrl-toets uw muis 'bevrijdt' uit de virtuele computer en hem 'teruggeeft' aan uw eigen computer. Met de toetscombinatie 'rechter- Ctrl'+F wordt het beeldscherm gemaximaliseerd of juist geminimaliseerd. Als uw virtuele besturingssysteem eenmaal draait, kunt u hier vrijwel alles mee doen wat u wilt en er lekker op los experimenteren! Daarbij kunt u de virtuele computer wellicht om zeep helpen, maar in dat geval blijft uw 'echte' systeem on­geschonden.

© PXimport

Installeer Windows of een ander besturingssysteem in de virtuele computer van VirtualBox.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten