Roku introduceert Roku 3 – dit kan je ervan verwachten

© PXimport

Roku introduceert Roku 3 – dit kan je ervan verwachten

Geplaatst: 18 maart 2013 - 13:25

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie Computer!Totaal

Op de markt voor standalone media streamers zijn wereldwijd twee belangrijke spelers: Apple en Roku. In het afgelopen jaar heeft Apple TV een aantal nieuwe functies gekregen. Nu is Roku aan zet: volgende maand lanceert het bedrijf een vervanger voor haar high-end box, en introduceert het een nieuwe gebruikersinterface voor diens streaming productlijn. Wij blikken alvast vooruit.

Hoewel de Roku-producten niet breed verkrijgbaar zijn in Nederland, is deze Roku 3 zeker een aantrekkelijk apparaat om uit het buitenland te halen. Met zijn schappelijke prijs van 100 dollar is de Roku 3 een vervanging voor de vergelijkbaar geprijsde Roku 2 XS, het eerdere topmodel. Naast een afgerond, wat zitzak-achtig ontwerp, heeft de hardware van de Roku 3 aan de binnenkant verschillende veranderingen ondergaan.

Verbeteringen

--> Een krachtigere processor kan nu H.264 mkv-videobestanden decoderen en afspelen via de usb-poort, en het navigeren door de interface gaat dankzij diezelfde processor ook sneller.

--> Er is nu ondersteuning voor dual-band wifi in a/b/g/n smaken.

--> De afstandsbediening heeft nu ook een hoofdtelefoonaansluiting gekregen. Plug hier de meegeleverde in-ear hoofdtelefoon in (of je eigen favoriete hoofdtelefoon) en je kunt draadloos luisteren naar het programma waar je naar zit te kijken ---> zonder dat je je partner hoeft lastig te vallen die misschien liever wil slapen dan naar een heel seizoen van House of Cards te kijken. De volumeknoppen op de afstandsbediening regelen het volume in je oren.

--> Er is, naast de eerdere ondersteuning voor 5.1-geluid, nu ook ondersteuning voor 7.1 surroundgeluid over HDMI.

Net als de 2 XS heeft de Roku 3 10/100 Base-T ethernet, usb, Bluetooth en een microSD-poort voor extra game/kanaalopslag. Wat ontbreekt is de AV-poort van de 2 XS, wat betekent dat de Roku 3 geen component-video of analoge audio ondersteunt – het draait helemaal om HDMI. Het nieuwe model is met haar 142 gram flink zwaarder dan de 2 XS (85 gram). En volgens de specificaties ligt het gemiddelde energieverbruik ook iets hoger (3,5W in plaats van 2W).

 

© PXimport

De Roku 3 zal vanaf april onder meer verkrijgbaar zijn via de Britse en Amerikaanse website van Amazon.

Nieuwe interface

Naast de krachtigere hardware heeft de Roku 3 ook de geheel vernieuwde Roku gebruikersinterface. Hoewel de apparaten boordevol staan met content, was het zwakste punt altijd het moeten navigeren tussen de vele schermen en menu’s van Roku. En met meer dan 750 kanalen moest er iets aan gedaan worden. Roku heeft de boel vereenvoudigd en gereorganiseerd, veranderingen die direct merkbaar waren toen ik tijdens een privé-demonstratie de nieuwe gebruikersinterface mocht bekijken en uitproberen.

In plaats van eindeloos naar links of rechts door de lijst met kanalen te moeten scrollen, presenteert de nieuwe interface de apps in een raster met rijen van drie aan de linkerkant van het scherm. Negen kanalen zijn duidelijk zichtbaar, en je kunt de bovenste helft van de volgende rij eronder zien. Terwijl je aan het browsen bent is het eenvoudig te zien welke kanalen je al hebt toegevoegd (aangegeven met een vinkje in een cirkel), en wanneer je een kanaal markeert krijg je aan de rechterkant van het scherm een groter beeld te zien met een gedeeltelijke beschrijving.

Dit ontwerp met de twee deelvensters is doorgevoerd in de gehele interface. Het thuismenu laat My Channels, Channel Store, Search, en Settings aan de linkerkant zien, en de items aan de rechterkant veranderen op basis van wat je selecteert. Wanneer je het einde van de lijst bereikt hebt, begint de lijst weer vanaf het begin om onnodige scrollen te voorkomen.

In visueel opzicht maakt de update beter gebruik van ruimte, en de interface leek mij logisch waardoor ik er meteen mee aan de slag kon – misschien wel het uiteindelijke doel van elke gebruikersinterface. Ik heb zelfs wijzigingen in de lettertypes opgemerkt, ze lijken soepeler en moderner dan voorheen. En een goede balans van lettergrootte, wat in combinatie met meer ruimte tussen regels de tekst prettiger en beter leesbaar maakt.

 

© PXimport

Je kunt tussen vijf verschillende thema’s kiezen om de gehele interface er anders uit te laten zien.

Hoewel de nieuwe gebruikersinterface meegeleverd wordt met de Roku 3, blijven huidige eigenaren van een Roku niet in de kou staan: Roku zal de nieuwe interface in april namelijk als gratis update beschikbaar stellen voor de Roku LT, Roku HD (model 2500R), Roku 2 HD, Roku 2 XD, Roku 2 XS, en de Roku Streaming Stick.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op een publicatie van Jonathan Seff (@jonseff), van onze zustersite Tech Hive: “Roku introduces Roku 3, revamps user interface“.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten