RollBack Rx Home - Windows snel even terugdraaien

© PXimport

RollBack Rx Home - Windows snel even terugdraaien

Geplaatst: 27 januari 2015 - 14:39

Aangepast: 14 december 2022 - 15:48

Ignace de Groot

Je hebt Windows en al je applicaties net optimaal afgesteld en een stroomstoring, virus of een huisgenoot maakt dat werk weer ongedaan: Windows start niet meer op of loopt vast. Met RollBack Rx Home hoeft dat geen ramp te zijn: met een paar muisklikken keer je naar een vorig snapshot terug!

Windows heeft zelf een functie ingebouwd waarmee je een slecht werkende installatie van software of hardware snel weer ongedaan kunt maken. Maar in veel gevallen helpt zo'n 'systeemherstel' niet en al zeker niet wanneer je je bestanden per ongeluk hebt verwijderd. RollBack Rx Home biedt méér. Lees ook: 14 oplossingen voor de grootste pc-problemen.

'Crashbestendig'

Na de installatie van RollBack Rx Home moet je wel even je systeem herstarten. Dat is nodig om een 'pre-OS subsystem recovery console' te kunnen installeren. Dat klinkt ingewikkeld (en is het onderhuids ook), maar deze module zorgt ervoor dat je naar een vorige Windows-toestand kunt terugkeren, zelfs als Windows weigert nog op te starten.

Wanneer je RollBack Rx de eerste keer opstart, zie je in je rubriek Snapshots al een snapshot dat ongeveer even groot is als je Windows-partitie. Dit snapshot kun je vergelijken met een volledige back-up van je Windows, applicaties én bestanden. Alle volgende snapshots die je met Snapshot maakt, zijn veel kleiner. Dit zijn incrementele back-ups, die alleen maar de verschillen opslaan.

In principe kun je nu op elk moment naar een eerder gemaakt snapshot terugkeren vanuit het contextmenu van zo'n snapshot. In de gratis versie is het aantal snapshots beperkt tot zeven en is het evenmin mogelijk snapshots in te plannen. Houd er bovendien rekening mee dat deze versie uitsluitend je bootpartitie (met Windows) beschermt. Crasht Windows, druk dan net voor de opstart even op de Home-toets: op die manier krijg je alsnog toegang tot RollBack en je snapshots.

Selectief herstel

Wil je niet helemaal terug naar een vorig snapshot maar zijn alleen één of meer databestanden verdwenen? RollBack kan gelukkig ook selectief bestanden herstellen. Het is namelijk mogelijk een snapshot als een virtuele schijf te benaderen om alsnog de (toen nog aanwezige) bestanden terug te halen. Er zijn overigens bekende incompatibiliteiten met Windows 10. De makers beloven een oplossing voor RollBack versie 11.

Conclusie

RollBack Rx Home is een erg handige tool voor wie snel naar een vorige toestand van zijn systeem, applicaties en data wil terugkeren.

 

© PXimport

Je kunt Windows op elk moment naar een eerder gemaakt snapshot terugdraaien.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Pre-boot module

Ook selectief dataherstel

Minpunten

Enkele beperkingen in gratis versie

Niet geheel compatibel met Windows 10

Conclusie

RollBack Rx Home ---------------- **Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8 **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten