Surround-sound in Windows 10 zonder Dolby Atmos

Door: Ronald Smit | 06 maart 2018 13:01

Ook Dolby Atmos is beschikbaar als optie voor ruimtelijk geluid in Windows 10
How To

Windows 10 kent een ietwat verborgen optie om ruimtelijk geluid, oftewel surround-sound, via een hoofdtelefoon te creëren. Je kunt kiezen uit de standaard gratis meegeleverde manier, of gaan voor een betaalde variant die zelfs Dolby Atmos realiseert.

We zijn inmiddels behoorlijk gewend aan surround geluid. Gewoon in de huiskamer via een uitgebreide surround home cinema set. Of lekker compact vanuit een soundbar onder de tv. Eigenlijk levert dat laatstgenoemde apparaat een virtuele vorm van surroundgeluid. Er wordt een stevige DSP ingezet om je de illusie te geven dat het geluid van alle kanten op je af komt. Precies die truc is ook bruikbaar voor hoofdtelefoons. Door te spelen de timing van de verschillende kanalen voelt het alsof je midden in het geluid zit. Standaard beschikt Windows 10 alweer sinds begin vorig jaar over een optie om ruimtelijk geluid via een hoofdtelefoon te realiseren. Kwestie van allereerst je hoofdtelefoon op de daarvoor bestemde aansluiting van je pc of notebook in te prikken. Klik vervolgens met de rechter muisknop op het luidspreker-pictogrammetje rechtsonder in de Systeemwerkbalk. Meestal te vinden in de buurt van de klok. Klik dan in het geopende contextmenu op Ruimtelijk geluid (Geen). Er opent een nieuw venster met daarin het tabblad Ruimtelijk geluid bovenop liggend. Selecteer om te beginnen in het selectiemenu onder Selecteer een indeling van ruimtelijk geluid die u wilt toepassen de optie Windows Sonic voor hoofdtelefoon. Check of de optie 7.1 virtueel surround sound inschakelen aan staat en klik op OK. Je kunt nu genieten van virtueel surroundgeluid in bijvoorbeeld games of bij films.

Windows 10 beschikt tegenwoordig over ingebouwd ruimtelijk geluid voor hoofdtelefoons

Dolby Atmos

Zoals je ongetwijfeld hebt gezien is er in het selectiemenu ook een andere optie aanwezig in de vorm van Dolby Atmos for headphones. Dit is een betere variant die ook nog eens (virtuele) hoogte-informatie kent. Atmos wordt bijvoorbeeld in bioscopen (en tegenwoordig ook in de nieuwere home cinema-sets) gebruikt om geluid via hoogtespeakers echt van alle kanten te laten komen. In een thuisbioscoop wordt daarvoor vaak van naar boven gerichte speakers gebruik gemaakt. Het daardoor uitgestraalde geluid wordt dan via het plafond weerkaatst. Een DSP ofwel Digital Signal Processor zorgt dat het qua timing allemaal netjes gelijk blijft lopen. In een koptelefoon beschik je normaliter maar over één driver (een enkele uitzondering daargelaten) en moet het geheel dus virtueel opgebouwd worden.

De Dolby Atmos-plugin zorgt daarvoor. Als je deze selecteert in het menu, word je naar de Windows Store geleid, alwaar je een demoversie van Dolby Access - de app die Atmos realiseert - kan downloaden. Na een tijdje moet je dan wel betalen, ongeveer $15 dollar wat in Euro's wel zo ongeveer hetzelfde is. Datzelfde trucje wordt overigens ook op steeds meer mobiele telefoons geïmplementeerd. Maar nu is het dus ook mogelijk om er onder Windows 10 van te genieten. De moeite waard om eens mee te experimenteren. Als je het gratis Sonic mooi vindt, vind je Dolby Atmos mogelijk nog mooier! Het scheelt in beide gevallen in ieder geval een hele verzameling aan surround-speakers.

0 Reactie(s) op: Surround-sound in Windows 10 zonder Dolby Atmos

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.