SABnzbd - Oudgediende in een modern jasje

Door: Maikel Dijkhuizen | 05 januari 2017 09:59

Review

Onder usenetgebruikers staat SABnzbd al sinds jaar en dag bekend als uitstekende newsreader. Een minpunt was lange tijd de gedateerde vormgeving, maar gelukkig heeft het populaire downloadprogramma nu eindelijk een moderner jasje gekregen met betere navigatiemogelijkheden. Wat is er nog meer nieuw?

SABnzbd


Prijs
Gratis

Taal
Nederlands

OS
Windows XP/Vista/7/8/10; macOS; Linux

Website
www.sabnzbd.org
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Automatisch downloaden
 • Meerdere nzb’tjes slepen
 • Verbeterde vormgeving
 • Minpunten
 • Geen zoekfunctie

Aan de bediening in de browser is niets veranderd. SABnzbd heeft namelijk nog altijd een webinterface en daar is natuurlijk niets mis mee. Integendeel, het maakt het juist gemakkelijker om het downloadprogramma vanaf andere computers en mobiele apparaten te bedienen. De introductiewizard is vergeleken met de vorige versie iets opgefrist, al is er nog steeds reclame van een usenetprovider zichtbaar. Na opgave van de juiste serverinstellingen test je direct de verbinding. Fijn, want je weet hierdoor direct of er een correcte verbinding met usenet is. Lees ook:10 tips voor het downloaden met usenet.

Nzb’tjes toevoegen

Voor het vinden van leuke nzb’tjes ben je aangewezen op externe bronnen, zoals NZBServer, Binsearch of NZBIndex. SABnzbd is dus geen complete oplossing voor usenet, omdat de zoekfunctie ontbreekt. Een gemiste kans, want het moet toch best mogelijk zijn om met een nzb-zoekmachine samen te werken of zelf een database te beheren. Gelukkig is het toevoegen van een nzb’tje kinderlijk eenvoudig, want je hoeft het bestand alleen maar naar het hoofdvenster te slepen. Nieuw is dat je meerdere nzb-bestanden achtereen toevoegt via drag-and-drop. Een welkome aanvulling.

In de introductiewizard van SABnzbd test je eerst de verbinding met usenet.

Beter navigeren

De ontwikkelaars hebben verder de navigatiestructuur logischer gemaakt. Veel opties zijn nu net wat gemakkelijker te vinden. Zo maakt het programma in het instellingenmenu bijvoorbeeld gebruik van tabbladen. In tegenstelling tot veel andere newsreaders kan SABnzbd veel meer dan louter films, series en muziek binnenhalen. Dankzij een unieke sleutel is er namelijk samenwerking met diverse externe hulpjes mogelijk. Zo haal je bijvoorbeeld automatisch nieuwe afleveringen van series binnen door Sonarr of SickRage aan SABnzbd te koppelen.

Vanaf nu sleep je een onbeperkt aantal nzb-bestanden naar het hoofdvenster van SABnzbd.

Conclusie

Het is jammer dat je voor het vinden van nzb’tjes met SABnzbd andere diensten nodig hebt. Zodra de makers erin slagen om een zoekfunctie te integreren, stoot deze newsreader Spotnet van de troon. Voor de rest is SABnzbd een absolute hoogvlieger met talloze mogelijkheden. De geavanceerde functies vereisen wel enige studie.

1 Reactie(s) op: SABnzbd - Oudgediende in een modern jasje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 januari 2017 11:41 pkoopmanpk
  "Zodra de makers erin slagen om een zoekfunctie te integreren, stoot deze newsreader Spotnet van de troon."

  Om waarschijnlijk een week daarna uit de lucht gehaald te worden door één van de vele belangenverdedigers van de entertainmentindustrie (zoals Brein bijvoorbeeld).

  Ik ben blij dat SABnzbd datgene doet wat het moet doen zonder extra onzin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.