SafeMonk - Een kettingslot om je cloud

Door: Ignace de Groot | 28 januari 2015 08:03

Apps & Software

Gebruik je Dropbox, maar voel je je er ongemakkelijk bij dat je bestanden onversleuteld worden opgeslagen, zodat ook de Amerikaanse geheime dienst er makkelijk bij kan? Dan kun je SafeMonk overwegen. Deze tool versleutelt alle data die je in de SafeMonk-map binnen je Dropbox-account plaatst.

None

SafeMonk

Taal

Engels

OS

Windows XP/Vista/7/8

OS X

iOS

Android

Website

www.safemonk.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Transparant
  • Deelfunctionaliteit
  • Minpunten
  • Beperkte helpfunctie

Dropbox versleutelt weliswaar je data wanneer die onderweg zijn tussen je eigen apparaat en de servers in de cloud, maar dan houdt het ook op. SafeMonk gaat een stap verder en zorgt ervoor dat ook de opgeslagen data worden versleuteld. Kort door de bocht zet SafeMonk hiervoor een AES 256-encryptiealgoritme in, maar voor het volledige security-verhaal kun je hier terecht. De ontwikkelaars maken in elk geval duidelijk dat het om een ijzersterke beveiliging gaat.

Installatie

Nadat je een gratis account hebt gecreëerd en een link in een bevestigingsmail hebt aangeklikt, staat niets je nog in de weg om de SafeMonk-client te downloaden, te installeren en je langs die weg aan te melden. De allereerste keer krijg je dan een herstelcode te zien. Noteer die goed. Mocht je ooit je SafeMonk-wachtwoord vergeten, dan is die code de enige manier om weer bij je versleutelde data te komen.

SafeMonk geeft je een goed overzicht van (en beperkt beheer over) je shares.

Gebruik

Na een succesvolle installatie zie je een nieuwe submap in je Dropbox-account, met de naam SafeMonk. Alle data die je binnen deze map plaatst, worden automatisch versleuteld, zolang je bij SafeMonk bent aangemeld. Dat valt overigens gemakkelijk uit te testen door via je browser, buiten SafeMonk om, naar je Dropbox te gaan en een bestand in de SafeMonk-map te openen. Ongeveer het enige leesbare hierin blijkt dan "SafeMonk ecnrypted file, www.safemonk.com" te zijn.

SafeMonk, vanuit een browser.

Conclusie

Het blijft echter mogelijk data binnen zo'n versleutelde SafeMonk-map met anderen te delen. Die krijgen de data echter pas in leesbare vorm te zien wanneer ze zelf ook SafeMonk draaien. Je krijgt hiervan een notificatie zodra de ontvanger op jouw aanbod is ingegaan en op elk moment kun je de share alsnog blokkeren of verwijderen.

Tot slot vermelden we nog dat je ook vanuit je browser bij je SafeMonk-data kunt (nadat je SafeMonk bij Dropbox hebt geautoriseerd) en dat er ook mobiele versies van SafeMonk bestaan, zowel voor Android als voor iOS.

0 Reactie(s) op: SafeMonk - Een kettingslot om je cloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.