Schade softwarepiraterij neemt af

Door: ernst-jan-hamel | 11 mei 2010 12:20

Apps & Software

De waarde van illegaal gebruikte software in Nederland neemt af. Zo'n 28 procent van de software op Nederlandse pc's is nog illegaal.

Vorig jaar liep de Nederlandse softwaresector 393 miljoen euro mis door piraterij, 15 miljoen euro minder dan in 2008. Dat blijkt uit het zevende jaarlijkse onderzoek naar wereldwijde softwarepiraterij van de Business Software Alliance (BSA).

'Vruchten afwerpen'

"Dit onderzoek laat zien dat de inspanningen van BSA om softwarediefstal in Nederland terug te dringen, hun vruchten afwerpen", zegt (pdf) Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. Toch is 28 procent van de op pc’s geïnstalleerde software nog illegaal. Brand vindt dat "nog steeds niet acceptabel".

Wereldwijd bedroeg de commerciële waarde van illegaal gebruikte software in 2009 35,9 miljard euro, ruim 3 miljard minder dan in 2008. Voor elke honderd euro aan legale software staat ook 75 euro aan onbetaalde, en daarmee illegale, software op computers. De BSA neemt freeware en open source-software niet mee in de metingen.

Piraterijmarkten

Als percentage van het totaal aan gebruikte software groeit illegale software wel: van 41 naar 43 procent, aldus de BSA. Dit is onder meer te wijten aan de snelle groei van 'piraterijmarkten' zoals China, India en Brazilië.

De BSA is een organisatie die de wereldwijde softwaresector vertegenwoordigt. Leden zijn onder meer Adobe, Apple, Microsoft en Symantec. De piraterij-onderzoeken van BSA worden uitgevoerd door onderzoeksbureau IDC. De schade voor de softwareindustrie wordt berekend op basis van de waarde van de illegaal gebruikte programmatuur, waarbij de aanname is dat die software anders zou zijn aangeschaft.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Schade softwarepiraterij neemt af

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.