Schep orde in je Gmail met Sortd

© PXimport

Schep orde in je Gmail met Sortd

Geplaatst: 8 februari 2016 - 11:06

Aangepast: 14 december 2022 - 14:58

Martin Gijzemijter

We hebben al honderden extensies gezien die ervoor moeten zorgen dat je Gmail een geordend geheel wordt, maar Sortd maakt er daadwerkelijk een feestje van.

Toen je klein was, heb je geleerd dat je je kamer moet opruimen om te voorkomen dat het een onoverzichtelijke bende wordt. Met die opvoeding in je achterhoofd zorg je er natuurlijk voor dat je mailbox precies zo overzichtelijk blijft als je kamer van vroeger toch? Ha, niet dus. Lees ook: E-mail exporteren en importeren doe je zo.

Ten eerste is de kans dat je daadwerkelijk je kamer opruimde vrij klein, ten tweede is je inbox van Gmail alsof er elke dag iemand een bak met rotzooi in je kamer leeggooit wanneer je hem net hebt opgeruimd. De realiteit is: je mail open je doorgaans als je dingen moet doen, en dan heb je geen tijd en zin om onderhoud te plegen. En dat is wanneer Sortd om de hoek kunt kijken. Sortd is een extensie voor Chrome die een laag over de standaardinterface van Gmail legt, en daardoor extra functionaliteiten toevoegt.

Sortd installeren

Je installeert Sortd niet op de standaardmanier. Je kunt de extensie namelijk wel vinden in de Chrome App Store, maar je hebt een invitecode nodig. Die invitecode krijg je door te surfen naar www.sortd.com en te klikken op Get Sortd. Je dient dan een account aan te maken en aan te geven of je al een code hebt (die heb je nu nog niet). Vervolgens krijg je een mailtje dat je in de wachtrij bent gezet, maar die wachtrij is er inmiddels helemaal niet meer, dus je krijgt vrijwel direct je code toegezonden. In dat mailtje vind je ook een downloadlink waarmee je de extensie kunt installeren. Zorg uiteraard wel dat je die link opent in Chrome.

Sortd gebruiken

Wanneer je Sortd hebt geïnstalleerd (je hoeft je browser niet te herstarten) surf je naar www.gmail.com, en log je in op je Gmail-account, waarna de extensie zichzelf automatisch zal presenteren. Aan de rechterkant zie je een rood tabblad met daarin het woord Sortd. Klik daarop en vul de invitecode in die je hebt gekregen. Direct daarna wordt de laag over je Gmail heengelegd. Overigens, als je de laag om wat voor reden tijdelijk wilt uitzetten, klik je wederom op het rode tabblad, waar inmiddels het woord Gmail in staat, dan werkt Gmail weer zoals je gewend bent.

De kans is echter groot dat je dit niet zult willen. Het werkt nu heel eenvoudig. Gmail wordt ingedeeld in een aantal kolommen, vergelijkbaar met hoe TweetDeck dat doet voor Twitter. Vervolgens kun je de mails uit het linkerdeelvenster slepen naar de juiste kolom. Zo kun je een kolom aanmaken met mails waarvoor je een speciale actie moet uitvoeren (bijvoorbeeld deadlines), maar ook een kolom voor mails waarop je alleen nog even hoeft te reageren. Of denk eens aan een kolom met mails waarop je nog een reactie moet ontvangen. Het is echt kinderlijk eenvoudig, maar het werkt zó effectief, omdat je niet meer tegen een waslijst mail aan zit te kijken en geen idee hebt welke mails nog actie vereisen en welke niet.

 

© PXimport

Met Sortd organiseer je je Gmail in een handomdraai

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten