Schermafdrukken maken in Linux Mint

© PXimport

Schermafdrukken maken in Linux Mint

Geplaatst: 14 juni 2019 - 02:11

Aangepast: 14 december 2022 - 11:15

Ronald Smit

Het is een wat basale taak, dat maken van schermafdrukken. Maar toch is het een handigheidje dat ook onder Linux Mint best eens van pas komt. Bijvoorbeeld als je de werkwijze rondom een bepaalde handeling wilt vastleggen. Of ter illustratie van een hulpaanvraag bij een helpdesk. Of gewoon als afbeelding op je eigen site of blog om iets te laten zien of uitleggen.

Zoals beloofd hoef je voor het maken van een schermafdruk in Linux Mint geen universitair geschoolde computerwetenschapper te zijn. Het meest praktisch is 't om de standaard met dit besturingssysteem meegeleverde tool voor het maken van schermafdrukken te gebruiken. Je vindt het in het menu Start onder Hulpmiddelen in de vorm van de app Schermafdruk. Na starten kun je in het hoofdvenster van deze tool uit drie mogelijkheden tot vastleggen kiezen: Hele scherm, Huidige venster of Gebied selecteren. De opties spreken voor zichzelf. Praktisch is het getal achter Met een vertraging van. Hier geef je het aantal seconden vertraging aan voordat de screenshot echt gemaakt wordt na een klik op de knop Schermafdruk maken. Ideaal, want stel je hier bijvoorbeeld 10 seconden (of desnoods nog langer) in, dan heb je alle tijd om dingen klaar te zetten. Klik bijvoorbeeld in het menu van een programma waarvan je de muiscursor op een menu-item wilt zetten. En als we het dan toch over die muispijl hebben: wil je die daadwerkelijk ook vastleggen, schakel dan de optie Muisaanwijzer opnemen in.

In GIMP zie je een transparante achtergrondlaag met daaroverheen een schaduw

© PXimport

Schaduw

Kies je voor de optie Huidige venster om vast te leggen, dan wordt het selectiemenu achter Effect toepassen actief. Ben je van plan om een screenshot in een tekstdocument op een blog of papieren pagina te gebruiken, zet dan de optie Slagschaduw eens aan. Het levert een screenshot op met een transparante achtergrond met daarop een slagschaduw geprojecteerd. Het voordeel van de transparante achtergrond is dat de schaduw er op elke achtergrondkleur goed uitziet. Open je de gemaakte screenshot in bijvoorbeeld GIMP, dan is de schaduw (en de transparante achtergrond) duidelijk te zien. Bewaar je het plaatje vanuit GIMP (of een andere fotobewerker) als jpg, dan verdwijnt de transparantie. Zorg er in dat geval voor dat - als je de screenshot op bijvoorbeeld je website gebruikt - je de achtergrondkleur van de afbeelding gelijk maakt aan die van je webpagina. Alleen dan ontstaat een mooi vloeiend verlopende schaduw. Of nog beter: voeg simpelweg de originele png in, eventueel na wat verkleinen. Nadeel is dat dit een wat groter bestand oplevert, maar de transparantie blijft mooi bewaard!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000