Schermopnames maken en bewaren doe je met deze tools

Door: Toon van Daele | 09 februari 2021 11:09

Surface Laptop Go
How To

In dit artikel zien we hoe jeschermopnames kunt maken, niet alleen statische beelden (afbeelding), maar ook videobeelden en zogenoemde screencasts.

Sniptool

Het kan soms handig zijn een programmavenster of een afgebakend deel van je schermbeeld in het klembord of een afbeeldingsbestand te bewaren. In Windows 10 kan dat weliswaar met Windows-toets+Shift+S, maar Sniptool biedt meer mogelijkheden.

Hoe? Zo!

Start het uitgepakte Sniptool.exe-bestand op. Er verschijnt een verplaatsbaar paneel waarin je de gewenste vorm voor je schermopname selecteert: Region, Freehand of Window. Of je klikt eerst op het tandwielpictogram om bepaalde opties aan te passen. Voor het fijnere Region-werk bijvoorbeeld, toont Show magnifier je een handig vergrootglas.

Zodra je de schermopname hebt gemaakt, kun je die via controletoetsen naar het klembord sturen, als een bestand bewaren, afdrukken, naar de online service Imgur verzenden (meteen bereikbaar via een unieke url) of via een voorbeeldweergave in Windows 10 bekijken.

De kracht van Sniptool zit vooral in de Editor. Die maakt het mogelijk de schermopname op allerlei manieren te bewerken en te annoteren. Via de menubalk onderaan kun je rechthoeken, lijnen, ellipsen, pijlen en cijfers toevoegen in de gewenste kleur. Vanuit de bovenste menubalk kun je bepaalde delen vervagen, of stickers en tekst toevoegen. Het is bovendien mogelijk afbeeldingen of screenshots aan de al gemaakte schermafbeelding toe te voegen; die komen dan telkens in afzonderlijke en verplaatsbare lagen terecht.

Sniptool komt met een flexibele en gebruiksvriendelijke editor oftewel annotatietool.

Any Video Recorder

Waar Sniptool uitblinkt door flexibiliteit, valt Any Video Recorder vooral te waarderen vanwege zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Met deze al wat oudere tool kun je een willekeurig, rechthoekig deel van je scherm opnemen, inclusief alle bewegingen; of dat nu om openklappende menu’s of om videobeelden (bijvoorbeeld van een online service) gaat.

Beperkte mogelijkheden, maar wel aangenaam eenvoudig.

0 Reactie(s) op: Schermopnames maken en bewaren doe je met deze tools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.