Schijfpictogrammen wijzigen in Windows 7

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 04 augustus 2010 16:47

Apps & Software

De schijfpictogrammen die Microsoft heeft ontwikkeld voor Windows 7 zijn strak en zien er zeer fraai uit. Desalniettemin kan het zijn dat u zelf een leuk plaatje in gedachten hebt als schijfpictogram, of dat u verschillende pictogrammen voor verschillende schijven wilt gebruiken, zodat u eenvoudiger het onderscheid kunt maken.

1. Downloaden en starten

Er zijn twee manieren waarop u de schijfpictogrammen binnen Windows 7 kunt aanpassen: handmatig of met een programmaatje dat u gratis kunt downloaden. De handmatige methode is niet ingewikkeld, maar het programma is visueler en u klaart de klus er net iets sneller mee. Het programma My Drive Icon 1.0 kunt u downloaden via http://leelusoft.blogspot.com/2008/10/my-drive-icon-10.html. Klik op de blauwe downloadknop (stukje naar beneden scrollen). Het programma is draagbaar, hetgeen inhoudt dat u het niet hoeft te installeren, maar bijvoorbeeld op een usb-stick bij u kunt dragen. Echter, aangezien u wijzigingen aan het besturingssysteem gaat aanbrengen, is het noodzakelijk dat u het programma draait met administratorrechten (rechtsklikken op het .exe-bestand en kiezen voor Als administrator uitvoeren). Voert u het programma niet op deze manier uit, dan lijkt het in eerste instantie te werken, maar krijgt u foutmeldingen zodra u tracht één of meer pictogrammen te wijzigen.

Om goed te kunnen werken, moet My Drive Icon als administrator worden uitgevoerd.

2. Wijzigen met My Drive icon

Wanneer u het programma start, krijgt u een aantal velden te zien. In het eerste veld, Select icon file, klikt u op het mapje om te bladeren naar het nieuwe pictogram dat u wilt gebruiken voor een bepaalde schijf. U kunt niet bladeren naar gewone afbeeldingen, zoals foto’s op uw harde schijf, omdat pictogrammen aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Om die reden kunt u alleen bladeren naar .ico-bestanden (afgeleid van icon). Hebt u geen verzameling icoontjes op uw computer staan, surf bijvoorbeeld naar www.iconarchive.com voor een grote verzameling kwalitatief hoge pictogrammen (of converteer zelf plaatjes naar .ico). Hebt u eenmaal het gewenste pictogram gevonden, selecteer dan de schijf waarvan u het pictogram wilt aanpassen en klik op Apply Changes (het veld Enter a label is optioneel en hoeft u niet in te vullen). Start nu Windows Verkenner en u zult zien dat het standaardpictogram is vervangen door het pictogram van uw keuze. Mocht u spijt krijgen van uw actie, met Restore Defaults maakt u alles ongedaan.

Met slechts een paar muisklikken past u de schijfpictogrammen in Windows aan.

3. Handmatig wijzigen

Schijfpictogrammen wijzigen (en vooral ongedaan maken) is kinderlijk eenvoudig met behulp van My Drive Icon, maar u kunt de wijzigingen ook handmatig doorvoeren als u dat fijner vindt. Het enige dat u hiervoor nodig hebt, is het Kladblok en uiteraard het pictogram van uw keuze. Wanneer u weet welk pictogram u wilt gebruiken, kopieert u deze naar de root van de schijf waarvan u het pictogram wilt aanpassen. Voorbeeld: wilt u het pictogram van de C-schijf aanpassen, kopieer het pictogram dan naar C:\ (in dit geval niet in een submap). Verander de naam van het pictogram in Driveicon.ico. Open nu het Kladblok van Windows en plak daarin de volgende regels:

[autorun]

ICON=Driveicon.ico

Klik op Bestand en vervolgens op Opslaan als. Onderin bij Opslaan als wijzigt u Tekstdocumenten (*.txt) in Alle bestanden (*.*). Sla het document op als Autorun.inf. Dubbelklik op het autorun-bestand, herstart de computer en het pictogram van de betreffende schijf wordt veranderd in het pictogram dat u hebt aangegeven.

U kunt de pictogrammen ook eenvoudig handmatig wijzigen in Kladblok.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand van My Drive Icon veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er op gegeven moment een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Schijfpictogrammen wijzigen in Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.