Schoner én sneller

Door: robbin-ooijevaar | 12 mei 2010 09:54

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Ultieme klassieker: CCleaner

Een van de betere schoonmaakhulpjes voor Windows is CCleaner. Dit programma is al vaker de revue gepasseerd en mag zich met recht een pareltje noemen. Met CCleaner verwijdert u snel overbodige bestanden en mappen. Ook haalt CCleaner de bezem door overbodige tijdelijke bestanden. U kunt de instellingen nalopen, of direct op de knop Schoonmaken klikken. Hiermee wordt de schoonmaakactie direct uitgevoerd. Aan het einde van dit proces toont CCleaner de hoeveelheid vrijgemaakte schijfruimte.

Het enige nadeel van CCleaner is dat tijdens de installatie een extra werkbalk probeert te installeren in Internet Explorer. Schakel deze optie uit en verwijder ook de automatische updatefunctie. Desgewenst kunt ook gebruikmaken van een portable versie van CCleaner, die u niet hoeft te installeren.

Het schoonmaakprogramma CCleaner mag niet ontbreken op uw computer.

Minder Windows, meer snelheid

Naast het opruimen en schoonmaken van bestanden, is het ook goed om de bezem te halen door de prestatie-instellingen van Windows. We hoeven niet terug naar het uiterlijk van de jaren negentig, maar door Windows van bepaalde opsmuk te ontdoen, reageert de computer een stuk sneller. Vooral iets oudere computers hebben moeite met animaties, vallende schaduw, transparante schermpjes en andere visuele verbeteringen. Dergelijke instellingen past u eenvoudig aan. Klik met rechts op Computer (of Deze Computer) in uw startmenu en vraag de eigenschappen op. Windows 7-gebruikers klikken nog een keer extra op Geavanceerde systeeminstellingen. Kies in het tabblad Geavanceerd onder Prestaties voor Instellingen. U krijgt een lange lijst te zien met visuele verbeteringen. U kunt de opties per stuk aan- of uitvinken. Experimenteer met de instellingen om een goede balans te vinden tussen 'schoonheid en snelheid'.

Door visuele verbeteringen uit te schakelen, reageert Windows een stuk sneller.

Herstelpunten

Systeemherstel maakt het mogelijk om uw computer te herstellen in geval van problemen. U kunt eenvoudig een herstelpunt maken en terugzetten via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Systeemherstel. Een nadeel van systeemherstel is dat deze 'tijdmachine' soms hapert en niet bruikbaar is. Gebruik Windows Systeemherstel dan ook niet als alternatief voor een back-up! Een ander nadeel is dat de herstelpunten veel schijfruimte in beslag nemen. Hier is gelukkig iets aan te doen door oude herstelpunten te verwijderen. Gebruik CCleaner en open via de knop Gereedschap het onderdeel Systeemherstel. Er verschijnt een lijst met herstelpunten. Elk systeemherstelpunt heeft een datum en omschrijving. Selecteer het systeemherstelpunt dat u wilt wissen en gebruik de knop Verwijderen om schijfruimte vrij te maken. U kunt meerdere punten gelijktijdig wissen door de ctrl-toets te gebruiken en de herstelpunten één voor één aan te klikken.

CCleaner maakt het wissen van oude systeemherstelpunten eenvoudig.

Automatisch opstarten via msconfig en startmenu

Tijdens het opstarten van de computer, wordt er een groot aantal programma's geladen. Dit is noodzakelijk voor bijvoorbeeld uw virusscanner, maar overige programma's mag u gerust kritisch bekijken. Hulpprogramma's voor printer, scanner, brandsoftware of instant messenger hebt u niet perse nodig. Deze software vertraagt niet alleen het opstartproces, maar kan ook invloed hebben op de snelheid van uw systeem. Windows heeft een Spartaans hulpprogramma aan boord om de automatische startende programma's te beheren. Geef via Start / Uitvoeren (Windows XP) of Start / Zoekdracht starten (Vista/7) de opdracht msconfig gevolgd door Enter. In het tabblad Opstarten krijgt u een lijst te zien met programma's die automatisch starten. Gevorderde gebruikers kunnen ook naar het tabblad Services kijken, maar verwijder nooit zomaar iets zonder dat u weet wat de gevolgen zijn van deze actie.

Controleer ook de map Opstarten in uw startmenu. Hierin staan snelkoppelingen die u eenvoudig kunt verwijderen. Bij twijfel kunt u de snelkoppelingen eerst naar uw bureaublad verplaatsen alvorens ze te verwijderen. Beginnende computergebruikers kunnen msconfig beter niet gebruiken. Programma's als Autoruns en Revo Uninstaller zijn uitgebreider en eenvoudiger in gebruik.

Msconfig biedt inzicht in het opstartproces van Windows, maar is niet echt overzichtelijk.

Automatisch opstarten compleet onder controle

Revo Uninstaller biedt een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier om automatisch startende programma's te beheren. Start Revo Uninstaller op en open Gereedschap / Verbeteren / AutoRun-beheer. Hier krijgt u een beknopt overzicht van programma's die automatisch opstarten. Deze kunt u aan of uitvinken.

Als u volledige controle wilt hebben over alles wat opstart met uw computer, probeer dan Autoruns. Het programma start met een duizelingwekkend overzicht, maar gelukkig is alles netjes onderverdeeld in overzichtelijke tabbladen. Het tabblad Logon is een goed begin om de mogelijkheden van Autoruns te verkennen. Sommige functies van Autoruns en Revo Uninstaller werken overigens alleen correct als u bent ingelogd als beheerder.

Autoruns biedt volledige controle over het opstartproces.

0 Reactie(s) op: Schoner én sneller

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.