Schoner én sneller

Door: robbin-ooijevaar | 12 mei 2010 09:54

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Gewiste bestanden verwijderen

Het klinkt als een dubbele handeling om gewiste bestanden te verwijderen, maar dat is het zeker niet. Als u bestanden verwijdert via de delete-knop of de prullenbak, wordt de schijfruimte waar de bestanden staan als vrij gemarkeerd. Zolang er geen nieuwe bestanden op dezelfde plek worden opgeslagen, zijn gewiste bestanden eenvoudig terug te halen met speciale software als Recuva of PC Inspector File Recovery. De kans dat de vrijgemaakte schijfruimte snel wordt overschreven is klein. Als u er zeker van wilt zijn dat bestanden niet meer zijn terug te halen, moet de lege schijfruimte overschreven worden met willekeurige gegevens. Disk Redactor is hiervoor uitermate geschikt. Start het programma op als beheerder. Geef aan van welke schijf (of map) u de lege ruimte wilt saneren. Disk Redactor neemt uitsluitend de lege schijfruimte onder handen. Bestanden en mappen worden niet aangast. We hebben Disk Redactor eerder besproken en merkten dat het programma om onduidelijke redenen niet goed werkt op sommige Windows-installaties. In dit geval kunt u hetzelfde kunstje ook overlaten aan Revo Uninstaller. Klik in dat geval op de knop Gereedschap. Open onder Tracks schoonmaken het onderdeel Sporen wissen.

Verwijderde bestanden zijn pas echt weg als u de schijfruimte opnieuw overschrijft.

Complete harde schijf saneren

Wat Disk Redactor doet met lege schijfruimte, kunt u ook met uw volledige harde schijf uitvoeren. Hierbij worden de gegevens op de schijf vernietigd, inclusief alle bestanden en mappen. Windows-gebruikers kunnen hiervoor Roadkil's Disk Wipe gebruiken , maar de opstartbare cd van Darik's Boot and Nuke(DBAN) werkt ook uiterst effectief. Brand de DBAN-iso op cd en start hiermee de computer op. Dit soort hulpprogramma's zijn ideaal als u uw oude computer wilt afdanken of verkopen. Besef: alle bitjes worden geruimd, er is geen weg terug! Een gesaneerde schijf kunt u opnieuw gebruiken voor bijvoorbeeld een schone Windows-installatie of met een gerust hart verkopen of weggeven.

Voor het selectief vernietigen van bestanden of mappen is Eraser een goed programma. U kunt deze tool beschouwen als een prullenbak met ingebouwde shredder. Op deze manier verdwijnen bestanden permanent en onherstelbaar van uw schijf.

Eraser verwijdert en vernietigt bestanden met een rechtermuisklik.

Webbrowser opschonen

Tijdens het surfen bewaart uw webbrowser allerlei gegevens, zoals tijdelijke internetbestanden, cookies, wachtwoorden, uw surfgeschiedenis en formulieren die u ooit hebt ingevuld. Deze ballast wordt door de meeste schoonmaakprogramma's onder handen genomen, maar u kunt dit ook direct vanuit uw webbrowser regelen. In Internet Explorer opent u het menu Extra / Browsergeschiedenis verwijderen. Als het menu niet zichtbaar is, druk dan eerst op de linker Alt-toets. In Firefox kiest u Recente geschiedenis wissen via het menu Extra. Google Chrome-gebruikers klikken op het gereedschapsicoontje en kiezen Browser geschiedenis wissen.

Bij het schoonmaken van uw webbrowser wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten gegevens. U kunt selectief te werk gaan en hoeft bijvoorbeeld niet per se uw wachtwoorden te verwijderen als u de cookies opschoont.

Tip: Als u meerdere webbrowsers gebruikt, is het de moeite waard om de toetscombinatie Shift-Ctrl-Del te onthouden om uw websporen te wissen. Deze combinatie is universeel en werkt in (bijna) alle webbrowsers.

Verwijder tijdelijke internetbestanden uit uw webbrowser met de toetscombinatie Shift+Ctrl+Del.

Favorieten en bookmarks opschonen

Websites komen en gaan, en dat zorgt voor onnodige ergernis bij defecte favorieten (Internet Explorer) en bladwijzers (Firefox). TFC (Turbo Favorite Checker) helpt bij het filteren en verwijderen. TFC controleert de favorieten of bladwijzers (bookmarks) op drie foutmeldingen: 404, 500 en overige verbindingsproblemen. Een 404 treedt op als u een pagina opvraagt die niet bestaat, bijvoorbeeld www.computertotaal.nl/pagina16.html (Zie afbeelding 2 hieronder). TFC biedt de mogelijkheid om deze online boekenlegger te wissen of aan te passen naar www.computertotaal.nl.

Favorieten die een melding 500 (algemene server fout) of andere verbindingsproblemen geven, kunt u laten verwijderen of negeren.

Turbo Favorite Checker controleert of de websites in uw favorieten en bookmarks nog wel bestaan.

Foutmelding: 404.

0 Reactie(s) op: Schoner én sneller

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.