Schoon automatisch je pc op met Clean Temporary Places

Door: Robbin Ooijevaar | 28 maart 2014 09:00

Apps & Software

Er zijn tal van schoonmaakprogramma's om overbodige bestanden mee op te ruimen. De bekendste is misschien wel CCleaner, maar in dit artikel besteden we aandacht aan Clean Temporary Places. Met dit programma kun je eenvoudig je schoonmaakacties kiezen en automatiseren.

Stap 1: Clean Temporary Places

Een van de voordelen van Clean Temporary Places is dat het programma zeer uitgebreid is en toch overzichtelijk werkt. De makers korten de programma naam af naar CLE. Download en installeer CLE. Start CLE via de snelkoppeling CLE Configuration in je startmenu.

Je vindt de belangrijkste instelling in het tabblad General. Het valt direct op dat CLE een andere invalshoek heeft dan programma's van de concurrentie: alle schoonmaakmiddelen zijn standaard niet actief. Je dient zelf aan te geven welke onderdelen CLE voor je onder handen mag nemen. CLE laat je eigen bestanden met rust en haalt de poetslap alleen over tijdelijke bestanden van Windows en dingen die met je browsergeschiedenis te maken hebben.

Stap 2: Automatisch schoonmaken

Vink de onderdelen aan die je wil laten schoonmaken. Hoewel CLE veilig te gebruiken is, raden wij altijd af om onderdelen op te ruimen die je niet kent (of niet ongedaan kunt maken). Ben je benieuwd hoeveel schijfruimte CLE voor je vrijmaakt tijdens de volgende schoonmaakactie? Klik dan nu op Size.

Het programma voert een 'proefschoonmaakactie' uit en toont hoeveel ruimte er kan worden vrijgemaakt. Met de knop Perform cleanup now zet je CLE aan het werk en wordt de schoonmaakactie daadwerkelijk uitgevoerd. De kracht van CLE schuilt in de eenvoud: je hebt nu alles ingesteld wat nodig is. CLE voert de schoonmaakactie vanaf dit moment automatisch uit zodra je je aanmeldt bij Windows. Sluit CLE met OK.

Clean Temporary Places (CLE) verwijdert overbodige bestanden: één keer instellen en je hebt er geen omkijken meer naar!

Stap 3: Slimme snelkoppeling

Hoewel de automatische schoonmaakactie het opstartproces nauwelijks vertraagt, kun je de automatische start ook blokkeren. Open CLE Configuration opnieuw, ga naar Options en verwijder het vinkje bij Execute application on logon (...). Je kunt de schoonmaakactie vervolgens handmatig uitvoeren zoals beschreven bij de vorige tip.

Een andere optie is een speciale snelkoppeling aanmaken. Ga naar Advanced / Create shortcut. De snelkoppeling heet Clean Temporary Places en vind je op je bureaublad. Hiermee worden in één keer alle schoonmaakacties uitgevoerd die je hebt gekozen. Een aanvullende tip voor je browsers: CLE verwijdert ook cache-bestanden.

Dit is prettig en houdt je webbrowser schoon, maar heeft ook een nadeel. Je moet je steeds opnieuw aanmelden bij je favoriete websites. Je kunt dit ongemak opheffen door je cache-bestanden niet aan te vinken.

1 Reactie(s) op: Schoon automatisch je pc op met Clean Temporary Places

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 maart 2014 13:43 Anoniem
  Met een shortcut kun je ook het absoluut veilige programma Ccleaner razendsnel z'n werk laten doen.
  Maak dan een nieuwe Windows snelkoppeling met daarin de volgende opdracht regel: "C:\Program Files\CCleaner\ccleaner.exe" /auto
  (Ccleaner moet dan wel in de map C:\Program Files\CCleaner\ geinstalleerd staan. In 64 bits computers met Ccleaner 64 is de opdracht regel: "C:\Program Files\CCleaner\CCleaner64.exe" /auto
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.