Screensavers, zijn ze nog wel nodig?

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 20 september 2013 09:00

Apps & Software

Hoewel we ze steeds minder vaak zien dan vroeger, bestaan ze nog wel degelijk: screensavers die ervoor moeten zorgen dat het beeld dat op je beeldscherm wordt getoond niet in het display brandt. Maar zijn screensavers nog wel nodig?

De eerste screensaver werd geschreven voor de IBM PC door John Socha, die bekend is geworden met zijn programma Nortom Commander. Hij was ook de persoon die de naam screensaver bedacht, al bestond zijn versie slechts uit een programma dat het scherm na drie minuten liet knipperen. Maar zijn screensavers nog nodig? Nee, absoluut niet.

Screensavers stammen nog uit de tijd dat beelden in je beeldscherm gebrand konden worden als ze te lang in beeld waren. Met LCD displays is dat niet meer mogelijk, hetgeen betekent dat screensavers juist meer verbruiken (energie) dan dat ze daadwerkelijk beschermen. Tegenwoordig gaat je beeldscherm gewoon uit na verloop van tijd, dat is veel efficiënter.

Johnny Castaway was een immens populaire screensaver van een man op een onbewoond eiland.

Screensavers in Windows

Ook al zijn screensavers dus eigenlijk helemaal niet meer nodig, dat wil niet zeggen dat je ze ook niet meer kunt vinden in Windows. Zelfs Windows 8 heeft nog ingebouwde screensavers, al heten ze in dit geval schermbeveiligers. Je vindt deze door het bureaublad te activeren en te rechtsklikken op een leeg gedeelte daarvan. Kies vervolgens voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

Helemaal rechtsonder zie je nu de optie schermbeveiliging, standaard is daar 'Geen' geselecteerd. Klik je hierop, dan kun je een schermbeveiliging kiezen. Dan wordt ook direct duidelijk waarom het schermbeveiliging heet, want je kunt ervoor kiezen dat je de 'screensaver' alleen kunt verlaten door opnieuw in te loggen op je account. Echter, onthoud, het is puur vermaak. Voor je energieverbruik is het veel beter om gewoon standaard je scherm uit te laten schakelen.

Zelfs Windows 8 heeft nog screensavers ingebouwd.

Screensavers van derden

Vroeger was het big business: screensavers. Je kon de meeste screensavers gratis downloaden, maar als je grafisch echt uit wilde pakken, dan moest je ervoor betalen. Dat kunnen we ons nu nauwelijks nog voorstellen, simpelweg omdat de screensaver niet meer zo noodzakelijk is als hij ooit was. Betaalsites zal je dan ook nauwelijks nog vinden, maar er zijn nog wél genoeg sites waarop je screensavers kunt downloaden.

Een goed voorbeeld daarvan is de verzameling op MaximumPC.com. Hier vind je spectaculaire screensavers, zoals van The Matrix, het Blue Screen of Death (leuk om mee te treiteren), het ouderwetse aquarium, een coole zombie screensaver en nog veel meer! Een andere bijzondere verzameling screensavers vind je op HongKiat.com, met thema's als Lord of the Rings, Star Trek, een RSS-screensaver en nog veel meer. Het is en blijft vermaak, maar for old times sake absoluut de moeite waard.

Gelukkig zijn er nog fantastische screensavers te downloaden.

1 Reactie(s) op: Screensavers, zijn ze nog wel nodig?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 september 2013 10:24 Anoniem
    Ooooo, waar kan ik die met die zombies downloaden?????
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.