Screenshot maken in Windows 11: zo doe je dat

Door: Wesley Akkerman | 30 september 2021 06:03

Het officiële logo van het Windows 11-besturingssysteem, ten tijde van de officiële onthulling.
How To

Met het Windows 11-besturingssysteem maak je op verschillende manieren een screenshot van de inhoud van je scherm. We behandelen de basisopties en we kijken naar de meer geavanceerde mogelijkheden.

De meest voor de hand liggende optie is, ook in Windows 11, natuurlijk de fysieke PrtScn-knop (Print Screen). Wanneer je op die knop drukt, dan maakt Windows een digitale afdruk van de inhoud van het scherm, ook wanneer je een twee of derde scherm aangesloten hebt. Vervolgens kun je die afbeelding plakken in een programma als Paint of Photoshop of een tekstverwerker als Word. Een handige tip voor gebruikers van meerdere beeldschermen: door Alt + PrtScn in te drukken maak je een afbeelding van een actief (en dus een enkel) beeldscherm. Je kunt screenshots ook meteen als bestand opslaan door de Windows-toets samen met PrtScrn in te drukken. Het bestand wordt dan opgeslagen als .png-bestand, in de map Afbeeldingen.

Windows 11: gratis webinar

Tech Academy organiseert een webinar om je wegwijs te maken binnen Windows 11. Je kunt je gratis inschrijven via de website

Deel van het Windows 11-scherm vastleggen

In het verlengde van bovenstaande mogelijkheden kun je ook een deel van het (actieve) scherm laten vastleggen. Zo kun je op elk moment de knoppencombinatie Shift + Windows + S indrukken. Het scherm wordt dan donker gemaakt, terwijl je bovenin een bewerkbalk te zien krijgt. Nu kun je met je muis een deel van het scherm selecteren dat je eruit wil knippen. Je kunt op vier manieren knippen: in een vierkant, in een vrije vorm, een bepaald venster of juist heel het veld. Met je muis bepaal je de grootte van de vorm die je wil maken als je één van de twee eerste opties selecteert. Het aangemaakte knipsel staat in je klembord, klaar om geplakt te worden in een bestand.

Windows 11 maakt het maken van een schermafbeelding daarnaast ietwat overzichtelijker met een handige tool. De hierboven genoemde functie wordt ‘screen snipping’ genoemd, in het Engels, of Knippen en aantekenen, in het Nederlands. Die functie kun je ook op een andere manier bereiken, waardoor je de lastig in te voeren knoppencombinatie dus kunt overslaan. Druk eerst op Windows + i om de instellingen te openen. Ga dan naar je toetsenbordinstellingen en geef aan dat je de screen snipping-tool wil gebruiken. Wanneer je dan in het vervolg op de PrtScn-knop drukt, dan opent Windows 11 de handige tool. Via die tool kun je op Nieuw drukken om een screenshot te maken, die je dan meteen kunt aanvullen of bewerken. Hoe je de tool gebruikt, lees je hier.

0 Reactie(s) op: Screenshot maken in Windows 11: zo doe je dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.