Screenshots maken in Word en Excel

Door: Edmond Varwijk | 15 augustus 2018 11:11

How To

Je weet vast wel dat je een schermafbeelding maakt met PrintScreen, en dat je het die in Windows 10 ook direct kunt laten opslaan. Maar wil je een screenshot in Office-programma’s gebruiken, dan is er nog een snellere en handigere manier. Screenshots maken in Word en Excel doe je zo!

Stap 1: Voorbereiding

Als je een schermafdruk (screenshot) maakt om die in een document in Office te gebruiken, doe je dat waarschijnlijk als volgt. Je maakt een screenshot (met behulp van de PrtScn-toets of een apart programma), bewaart dat beeld en voegt die afbeelding vervolgens handmatig toe aan je Office-document. Wat velen niet weten, is dat die omweg helemaal niet nodig is! Het kan direct vanuit Word, Excel en alle andere Office-programma’s. Start eerst Word of een ander Office-programma en open het bestand waarin je de schermafbeelding wilt toevoegen. Minimaliseer nu het Office-venster en open het programma waarvan je het screenshot gemaakt wilt hebben. Bijvoorbeeld de webpagina in Chrome of een ander programma waarvan je (een deel van) het venster wilt laten zien. Staat de informatie klaar, klik dan het Office-programma aan om dat venster bovenop het andere venster te tonen.

De werkbalk Invoegen met de functie voor schermopnames.

Stap 2: Afbeelding invoegen

Klik op het tabblad Invoegen bovenaan op de Office-werkbalk. Op de werkbalk worden nu de opties voor het invoegen van informatie in een Office-document getoond. Klik bij Illustraties op Schermopname, afhankelijk van de grootte van het scherm zie je alleen een klein pictogram van een wit vlak met een kleine camera of de volledige tekst Schermopname. Er opent nu een menu met verschillende opties. Wil je een schermafdruk van een heel venster invoegen, dan kun je dat venster direct selecteren. Wil je een deel van een venster, klik dan onderin het menu op Schermopname. Het Office-document minimaliseert en je kunt met je muis het deel van het venster selecteren dat je wilt vastleggen. Het wordt netjes op de juiste locatie in het Office-document ingevoegd.

De schermafdruk wordt direct in het Office-document ingevoegd.

Stap 3: Screenshot opslaan

Wil je de afbeelding later ook nog kunnen gebruiken, dan kun je hem ook op je computer opslaan. Rechtsklik op de afbeelding en kies in het contextmenu voor Opslaan als afbeelding. Geef hem een naam en sla hem op de gewenste locatie op.

Je kunt screenshot dat je met het Office-programma gemaakt hebt, ook nog op je computer opslaan.

2 Reactie(s) op: Screenshots maken in Word en Excel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 maart 2020 10:41 Vonne
  Uitstekende tip, bedankt hiervoor.
  En…. Hij werkt ook in Outlook, bijzonder handig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2020 23:28 -Pim-
  Ik kan de ingevoegde afbeelding niet opslaan. Als ik rechtsklik op de afbeelding dan verschijnt het keuze-item " Afbeelding opslaan als …" niet. Ik gebruik Excel 2019.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.