Screenshots met het Knipprogramma in Windows

Door: Ronald Smit | 01 oktober 2017 08:05

Maak screenshots met Knipprogramma
How To

Het maken van schermafbeeldingen ofwel screenshots is in de recentere versies van Windows net wat veelzijdiger dan vroeger. Gebruik daarvoor het Knipprogramma.

Toegegeven: achter de naam Knipprogramma zoekt een gemiddeld mens nu niet direct een tool voor het maken van screenshots. Ofwel schermafbeeldingen. Dat soort afbeeldingen zijn handig voor bijvoorbeeld het illustreren van een probleem, het vastleggen van een foutmelding of gewoon om zelf een bepaalde handeling te onthouden. Zo zou je bijvoorbeeld een map kunnen maken met een soort van mini-workshops voor dingen die je net te weinig doet om goed te onthouden. Kopieer simpelweg verschillende screenshots in een Worddocument en voorzie ze eventueel van een bijschrift. Voor het maken van screenshots kan je een zeer veelzijdig en uitgebreid programma als Snagit gebruiken. Heel mooi, maar niet gratis. Het Knipprogramma - dat dus écht een tool voor het maken van schermafbeeldingen is - is dan een stuk interessanter. Je vindt het in het menu Start onder Accessoires.

Maken

In het kleine venstertje dat nu voor je staat vind je onder Modus diverse opties betreffende de vorm van de te maken schermfoto. Alleraardigst is bijvoorbeeld Vrije-vorm-knipsel. Na deze optie geselecteerd te hebben wordt je scherm melkwit. Teken met de muis een selectie om het deel van het scherm dat je wilt vastleggen en klaar. Meer gangbaar zijn de opties Rechthoekig knipsel of Vensterknipsel. Met de eerste optie maak je een rechthoekige selectie en met de tweede leg je alleen een venster of onderdeel als de menubalk vast. Tot slot is er ook nog de mogelijkheid om een volledig scherm vast te leggen. Ongeacht welke optie je kiest, verschijnt de gemaakte 'opname' in het Knipprogramma. Daarin tref je een aantal annotatie-tools aan. Om precies te zijn een pen, markeerstift en gum. Met dit laatste gereedschap zijn overigens alléén pennenstreken en markeerstift-markeringen te verwijderen. Via het naar beneden gerichte driehoekjes naast de pen is een tekenkleur te kiezen. Vermeldenswaardig is verder de knop Uitstellen. Hiermee stel je een timer in werking (tijd is in te stellen via het naar beneden gerichte driehoekje naast de knop) zodat je even tijd hebt om wat dingen 'klaar te zetten' op je scherm alvorens de schermfoto wordt gemaakt.

Voorzie screenshots van annoteringen

Verdere verwerking

Een gemaakte screenshot is rechtstreeks vanuit Knipprogramma af te drukken (via het menu Bestand) of te mailen via de daarvoor bestemde knop. Klik dan eerst wel op het naar beneden gerichte driehoekje náást deze knop en kies dan voor E-mailontvanger (als bijlage). Kopïeren naar een tekenprogramma of Word doe je door op de kopieerknop te klikken. Of klik in het menu Bewerken op Kopiëren. Plak vervolgens de afbeelding in het gewenste programma en gebruik het daar.

0 Reactie(s) op: Screenshots met het Knipprogramma in Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.