ScreenTake - Opgevoerd knipprogramma

Door: Toon van Daele | 31 augustus 2018 12:13

software, freeware, laptop, werken
Review

Of je nu een workshop aan het samenstellen bent of je hebt een computerprobleem dat je aan anderen wilt voorleggen, een schermafbeelding maken kan erg handig zijn. Er zit weliswaar zo’n tool in Windows ingebouwd (Knipprogramma) maar die is erg beperkt. ScreenTake is flexibeler, niet alleen naar uitvoerformaten toe, maar ook wat annotaties betreft.

ScreenTake

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows Vista/7/8/10
Website
www.scrtake.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Annotatiemogelijkheden
  • Geanimeerde gifs
  • Clouduploads
  • Minpunten
  • Alleen rechthoekige schermafbeeldingen
  • Geen timer

Er bestaan heel wat (gratis) tools voor het maken van schermafbeeldingen oftewel screenshots, en daarvan is ScreenTake een van de handigste programma’s die we intussen voorbij hebben zien komen. Althans, voor wie geen problemen ziet in twee beperkingen: het programma kan alleen overweg met rechthoekige schermafbeeldingen en er is geen timer ter beschikking waarmee je het maken van het screenshot even kunt uitstellen.

Uitvoer

Meteen na de installatie is ScreenTake actief en wordt het ook standaard met Windows mee opgestart (instelbaar). Na een druk op de PrintScreen-toets kun je het gewenste schermdeel met de muis afbakenen. Wil je je tot de contouren van een programmavenster beperken, dan hoef je de Shift-toets maar ingedrukt te houden: ScreenTake bakent dan zelf het venster af dat zich onder je muiscursor bevindt. Handig! Als de schermafbeelding meteen goed zit, kun je twee kanten op: je bewaart de afbeelding lokaal (in jpg, png, gif, bmp of zelfs webp) of je stuurt die naar de servers van ScreenTake. Je krijgt dan een url te zien waarmee jij (of anderen) naderhand de afbeelding nog kunt bekijken of downloaden. De lijst met eerdere url’s blijft behouden en daar kun je op elk moment weer bij.

Je voegt eenvoudig tekst of genummerde knoppen toe, handig om iemand uitleg te geven.

Annotaties

Wil je de schermafbeelding eerst nog aanpassen, dan kan dat. Met de muis kun je nog het afgebakende gebied verplaatsen of schalen en er staat ook een gereedschapskist ter beschikking van waaruit je allerlei annotaties kunt toevoegen. Een markeerstift ontbreekt daarin niet, evenals een tool om genummerde knoppen toe te voegen.

Echte screencasts (filmpjes) zijn niet mogelijk, maar je kunt met ScreenTake wel wijzigingen in het schermbeeld vastleggen in de vorm van een geanimeerde gif. Ideaal voor het maken van bijvoorbeeld een workshop is de zogenoemde ‘stille modus’: telkens als je PrintScreen indrukt, wordt een screenshot van het door jou gekozen scherm gemaakt. Dat wordt aan een (bewerkbare) wachtrij toegevoegd, waarna je de gewenste afbeeldingen kunt bewaren.

Conclusie

ScreenTake is een gebruiksvriendelijke en flexibele tool voor het maken van schermafbeeldingen in diverse formaten. We zijn ook zeer te spreken over de talrijke mogelijkheden voor aantekeningen op het beeld. We hopen evenwel dat de makers snel ook niet-rechthoekige schermgebieden evenals een timer aan de featurelijst toevoegen.

Je kunt onder meer ook de sneltoetsen aanpassen.

0 Reactie(s) op: ScreenTake - Opgevoerd knipprogramma

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.