ScreenToGif - Maak een GIF van je scherm

Door: Toon van Daele | 11 april 2020 09:48

LG G8X
Review

Of je nou een grafische handtekening, een meme, een animatie of een computer-tutorial wilt maken, ScreenToGif blikt niet alleen webcambeelden en whiteboard-krabbels in maar ook schermbeelden en zet dat alles netjes om in een animatiebestand.

ScreenToGif

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7 en hoger (ook portable)
Website
www.screentogif.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Overzichtelijk
  • Krachtige editor
  • Minpunten
  • Beperkt whiteboard
  • Geen webm-uitvoer

Er kleeft weliswaar enige nostalgie aan dat goeie ouwe ‘animated gif’ maar ze zijn nog altijd breed inzetbaar en vaak verrassend leuk. Zeker wanneer je ze creëert met een degelijk opensource-programma als ScreenToGif. De tool oogt eenvoudig en is ook gebruiksvriendelijk, en met een flexibele ingebouwde editor geef je extra pit aan je creaties.

Invoer

Het startscherm oogt simpel: een klein venster met vier knoppen, waarvan er drie bedoeld zijn om beeldmateriaal op te halen. Dat kunnen webcam-beelden zijn, maar ook schermopnames en tekeningen die je maakt op een whiteboard. Deze laatste is weliswaar beperkt in mogelijkheden maar handig is wel dat je ook het tekenproces zelf als animatie kunt opnemen. Schermopnames maken doe je door een venster tot boven het gewenste schermdeel te verplaatsen en te schalen, of door een vizierknop boven een programmavenster los te laten. Via knoppen of sneltoetsen start en stop je de opnames wanneer je dat uitkomt. De optimale framerate leg je vast in het uitgebreide instellingenvenster. Wanneer je de opname stopzet, beland je in de ingebouwde editor die je frames meteen in een tijdsbalk uitzet.

Screen to GIF
Achter een simpele interface schuilen flink wat instellingsmogelijkheden.

Bewerkingen

Uiteraard kun je frames verplaatsen en verwijderen, maar bijvoorbeeld ook dupliceren evenals de duurtijd, resolutie en grootte aanpassen. Met de editor kun je allerlei bewerkingen op het beeldmateriaal zelf uitvoeren. Zo plaats je zelf tekst, vrije of geometrische figuren, randen of een watermerk op de gewenste frames. Er zijn bovendien een paar frametransities beschikbaar. Op elk moment kun je dan het tussentijdse resultaat van je bewerkingen bekijken.

Ben je tevreden dan wil je het resultaat wellicht als animated gif bewaren, waar je uit een handvol zowel interne als externe codecs kunt kiezen. Of je opteert voor een klassieke video, een apng-formaat of een collectie klassieke png-bestanden, want dat kan ook. Webm zit er vooralsnog niet bij.

Conclusie

ScreenToGif doet eigenlijk meer dan de naam belooft: naast schermbeelden giet het ook eigen tekeningen en webcambeelden in een collectie bewerkbare frames voor het maken van geanimeerde gif’s of png’s. De tool heb je in een mum van tijd onder de knie en de flexibele bewerkingsmogelijkheden zetten aan tot creativiteit.

Editor
Een ingebouwde editor laat je toe de frames ook creatief te bewerken.

0 Reactie(s) op: ScreenToGif - Maak een GIF van je scherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.