Seanau Icon Toolkit - Ontwerp je eigen pictogrammen

Door: ignace-de-groot | 07 juli 2015 07:43

Review

Wellicht staan er op jouw bureaublad heel wat snelkoppelingen naar programma's, mappen en documenten. Waarom zou je niet zelf enkele fraaie pictogrammen ontwerpen? Met een gebruiksvriendelijk programma als Seanau Icoon Toolkit heb je dat zo voor elkaar.

Seanau Icon Toolkit

Prijs

Gratis

Taal

Engels

OS

Windows XP en hoger

Website

www.seanau.com/free_icon_toolkit

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Importeert de meest populaire formaten
  • Laagondersteuning
  • Minpunten
  • Geen mogelijkheid tot eigen stijlsjablonen
  • Geen teksttool

Seanau Icon Toolkit installeer je met enkele muisklikken. Bij het opstarten zie je een nagenoeg leeg venster, het is immers de bedoeling dat je hier je pictogram gaat ontwerpen. Nu kun je hiervoor van de grond af beginnen, maar je kunt net zo goed een bestaand ontwerp gebruiken. Dat kan een ico-bestand te zijn (bij bijvoorbeeld www.iconarchive.com kun je uit een indrukwekkende iconenbibliotheek putten), maar Seanau Icon Toolkit ondersteunt ook andere grafische formaten, zoals bmp, jpg, png en tif. Lees ook: Slimme alternatieven voor Photoshop Elements & Co.

Gereedschap

Het programma biedt een reeks eenvoudige tools aan om je ontwerp vorm te geven. Zo tref je aan de linkerzijde een aantal klassieke basisgereedschappen aan, waaronder een potlood, een lijn, een al dan niet gevulde ellips of rechthoek, en een gum. Aan de rechterzijde kun je met behulp van simpele schuifknoppen snel de gewenste transparantie, schaal, kleur, helderheid en contrast aanpassen. Plaatjes omkeren en draaien zit er natuurlijk ook bij. Onderaan zijn er bovendien instellingen om de achtergrond te wijzigen, zoals de kleur, grootte en transparantie.

Een duidelijke interface waarmee je zo aan de slag kunt.

Verder biedt de tool nog een paar kant-en-klare stijlen aan, zoals IOS Style, MAC Style, Drop Shadow, zodat je ontwerpen snel vergelijkbare stijl kunt meegeven. We waren aangenaam verrast dat we in Seanau Icon Toolkit met verschillende lagen aan de slag konden. Immers, dat maakt het creëren van meer complexe ontwerpen meteen een stuk makkelijker.

Opslaan

Je kunt je ontwerp op elk moment bewaren in een huiseigen SITF-formaat, zodat je op een later moment altijd weer verder kunt werken. Is je ontwerp geheel naar wens, dan hoef je het enkel naar een ico-bestand te exporteren. Je zelfgemaakte icoontje aan een snelkoppeling hangen, doe je simpelweg vanuit het eigenschappenvenster van die snelkoppeling, waarna je Ander pictogram selecteert op het tabblad Snelkoppeling of Aanpassen.

Conclusie

Seanau Icon Toolkit is een nagenoeg foolproof ontwerpprogramma voor wie zonder veel inspanningen toch snel fraaie pictogrammen wilt creëren.

Laagondersteuning nodigt uit tot meer 'complexe' ontwerpen.

Meer lezen?

Er zijn natuurlijk veel meer personaliseermogelijkheden voor Windows dan alleen icoontjes. Neem daarvoor deze cursus eens door.

0 Reactie(s) op: Seanau Icon Toolkit - Ontwerp je eigen pictogrammen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.