Secunia Personal Software Inspector 2.0

Door: guus-crone | 19 januari 2011 11:47

Apps & Software

Om uw pc veilig te houden is het onder meer van belang dat niet alleen Windows, maar ook al uw overige programma’s altijd zo snel mogelijk van de laatste beveiligingsupdates worden voorzien. Een handig hulpmiddel hierbij is Secunia’s Personal Software Inspector. Dit tooltje kan uw pc automatisch op ontbrekende updates scannen. Onlangs presenteerde Secunia versie 2.0 van het programma, waarmee het zelfs mogelijk is bepaalde programma’s geheel automatisch te laten bijwerken.

Met versie 2.0 bracht Secunia afgelopen december de tweede grote update van Personal Software Inspector uit, waarin een flink aantal veranderingen ten opzichte van de vorige versie zijn aangebracht. De interface heeft een grondige facelift gekregen. U bereikt de verschillende vensters nu niet meer via tabbladen, maar via een keuzemenu aan de linkerkant van het venster. De verschillende opties treft u hier gegroepeerd aan onder Patch Your PC, Configuration, en Learn More. De belangrijkste hiervan bevinden zich onder Patch Your PC, op het zogenoemde Dashboard vindt u statistieken en grafieken die een duidelijk inzicht in het verloop van de veiligheidsstatus van uw pc geven. Onder Scan Results treft u een lijst aan met alle gescande programma’s. Een dubbelklik op een bepaald programma opent een nieuwe venster dat onder andere de mogelijkheid biedt direct een update op te halen, indien het programma als onveilig wordt aangemerkt. Via de optie Scan your PC kunt u handmatig een scan starten. De belangrijkste optie onder Configuration is Settings. Hier bepaalt u onder het tabblad PSI Settings onder meer of Personal Software Inspector met Windows moet opstarten, en of bepaalde programma’s automatisch bijgewerkt dienen te worden, hetgeen in versie 2.0 nu bij enkele programma’s mogelijk is. Verder kunt u onder het tabblad Ignore Rules regels instellen voor programma’s of mappen waarvan u niet wilt dat Personal Software Inspector ze scant. Tot slot noemen we nog de Secunia PSI Manual, die u aantreft onder Learn More. Dit is een zeer duidelijke en uitgebreide handleiding die alle aspecten van het programma goed beschrijft.

De grondig vernieuwde interface van PSI.

Behalve de vernieuwde interface is er ook onder de motorkap duidelijk het één en ander verbeterd. Zo duren scans aanmerkelijk korter, en de mogelijkheid om bepaalde programma’s nu automatisch te laten updaten, wijst erop dat men zich bij Secunia niet alleen tot het uiterlijk heeft beperkt. Het verschil ten opzichte van vergelijkbare tools zoals SUMo of Filehippo's Update Checker is dat Secunia Personal Software Inspector 2.0 alleen meldingen van beveiligingsupdates geeft, waaronder ook Windows Updates.

Hoewel we zeer te spreken zijn over de nieuwe Personal Software Inspector, vertoont hij op het ogenblik nog twee nadelen ten opzichte van de voorgaande versie. Ten eerste is er momenteel alleen nog een Engelstalige uitvoering van het programma beschikbaar. Er wordt echter gewerkt aan verschillende vertalingen, waaronder een Nederlandse. Daarnaast gebruikt Personal Software Inspector Internet Explorer om te communiceren met de servers van Secunia, en daarbij blijkt versie 2.0 niet goed overweg te kunnen met de bètaversie van IE9. Dit resulteerde er bijvoorbeeld in dat de grafieken in het dashboard leeg bleven. Bij gebruik van IE8 deden zich echter geen problemen voor.

Secunia Personal Software Inspector 2.0

Taal Engels

Download 1,7 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Internetverbinding, account met administratorrechten

Maker Secunia

Oordeel 7/10

Pluspunten

Duidelijke interface

Goede handleiding

Minpunten

Werkt niet goed met IE9 bèta

Nog geen Nederlandse versie beschikbaar

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Secunia Personal Software Inspector 2.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.