SecureAPlus - Twaalf second opinions tegen malware

Door: Toon van Daele | 16 augustus 2017 10:24

Review

Je hebt uiteraard een up-to-date antivirusprogramma draaien, maar je voelt je in deze tijden van ransomware en sluwe virussen toch niet helemaal gerust. Met een tool als SecureAPlus bouw je extra zekerheid in, met behulp van twaalf scanengines in de cloud. De tool werkt netjes samen met je eigen antivirusprogramma en legt weinig beslag op je systeem.

SecureAPlus

Prijs
Gratis (1 jaar, daarna € 1,80 p/m)
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.secureaplus.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Meerdere cloudengines
  • Gebruiksvriendelijk
  • Compatibel met andere antivirustools
  • Minpunten
  • Geen inzage in de whitelist

Tijdens de installatie van SecureAPlus moet je aangeven of je ook de offline antivirusmodule van ClamAV op je systeem wilt installeren. Dat raden we enkel aan als je nog geen andere antivirustool hebt draaien. Immers, deze module is normaliter niet compatibel met andere antivirusoplossingen en zal die mogelijk zelfs automatisch verwijderen. Maar ook buiten deze av-module biedt SecureAPlus voldoende beveiliging tegen potentiële bedreigingen. SecureAPlus is gratis gedurende het eerste jaar, daarna zijn de kosten zo’n 1,80 euro per maand.

Cloudengines

De grootste kracht van SecureAPlus is de vlekkeloze samenwerking met maar liefst twaalf verschillende antivirusengines in de cloud. SecureAPlus zal namelijk alle niet-vertrouwde programmabestanden en documenttypes als pdf, doc(x), xls(x) en ppt(x) automatisch en op de achtergrond door die engines laten controleren. Tijdens de allereerste systeemscan (die ettelijke uren in beslag kan nemen) controleert het programma alle reeds aanwezige programmabestanden op mogelijke bedreigingen: bonafide bestanden worden dan aan een vertrouwde lijst (whitelist) van applicaties toegevoegd en worden naderhand niet meer gecontroleerd, althans zolang ze ongewijzigd blijven. Alle daaropvolgende systeemscans, die normaliter om de vier uur en bij een herstart van Windows worden uitgevoerd, nemen dan ook veel minder tijd in beslag – hooguit een minuut of wat.

De allereerste systeemscan kan ettelijke uren duren (de opbouw van de applicatie-whitelist is daar debet aan).

Detectie

Wil je een programma uitvoeren dat niet in deze whitelist is opgenomen, bijvoorbeeld omdat je het naderhand hebt gedownload, dan krijg je daarvan een melding. Je beslist dan zelf wat je met dit bestand aanvangt: uploaden ter controle door (de twaalf engines van) SecureAPlus, uploaden naar een externe antivirusservice (Jotti, die van achttien engines gebruik maakt), meteen blokkeren of als betrouwbaar markeren en verder negeren. Vindt SecureAPlus iets verdachts, dan kun je nagaan hoeveel en welke engines aan de alarmbel trokken, waarna je zelf beslist wat er moet gebeuren: het bestand (eenmalig of permanent) negeren, het meteen verwijderen of het in quarantaine plaatsen. Eenmaal in quarantaine kun je het bestand naderhand altijd nog weer terughalen of het definitief verwijderen.

Conclusie

SecureAPlus laat zich zonder offline scanmodule netjes naast je vertrouwde antivirusoplossing installeren. De tool biedt dankzij de twaalf cloudengines en de slimme applicatie-whitelist een zinvolle extra beveiligingslaag, vooral omdat het programma zuinig omspringt met je systeembronnen.

0 Reactie(s) op: SecureAPlus - Twaalf second opinions tegen malware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.