Serif DrawPlus Starter Edition 2.0.1.7

© PXimport

Serif DrawPlus Starter Edition 2.0.1.7

Geplaatst: 1 augustus 2011 - 09:31

Aangepast: 16 november 2022 - 10:26

Kees Krick

Op het eerste gezicht lijkt een tekenprogramma misschien veel op een fotobewerker. Toch is DrawPlus Starter Edition een compleet ander soort programma, met gereedschappen die helemaal zijn toegesneden op het ontwerpen van prachtige schilderijen, tekeningen, illustraties en logo's.

Met DrawPlus maakt u zogeheten vectortekeningen. Dit betekent dat alles wat u doet, automatisch vertaald wordt naar rechte en kromme lijnstukken (curven). U merkt daar verder niets van, u tekent en het programma zorgt dat alles wordt omgezet in vectoren. Het voordeel van een vectortekening is dat het (onzichtbaar) met formules werkt, zodat alles tot in het oneindige bewerkt en geschaald kan worden, zonder kwaliteitsverlies.

Standaardvormen en maatwerk

Er zijn veel kant-en-klare objecten die u zo op het tekenblad kunt neerzetten. Rechthoeken, vierkanten, veelhoeken of cirkels, maar ook pijlen, spraakballonnen, koppelstukken en zelfs een klok en een thermometer. Elk object kan geschaald en verplaatst worden. Een object kan boven of onder al eerder geplaatste objecten verschijnen bij overlapping. De volgorde op de stapel bepaalt u. Vooral illustraties die uit regelmatige vormen bestaan, zijn dankzij de standaardvormen razendsnel op te bouwen. Voor het echte maatwerk is er onder meer een potlood (Pencil Tool) en de verfspuit (Paintbrush Tool) om lekker uit de vrije hand te werken. Uiteraard wordt ook nu alles wat u doet weer omgezet in lijnen en krommen. Tekstkaders toevoegen is ook mogelijk, waarbij een Nederlandstalige spellingscontrole zijn werk doet. Ook kunt u foto's of andere plaatjes inladen. Net als in de betere fotobewerker kan er met lagen gewerkt worden. Hiermee zijn objecten logisch van elkaar te scheiden en eventueel tijdelijk uit te schakelen. Erg handig zijn de gereedschappen waarmee natuurgetrouwe schaduwen en transparantie worden toegevoegd.

© PXimport

Met DrawPlus Starter Edition zijn fraaie illustraties en kunstwerken te maken.

Conclusie

Om Serif DrawPlus Starter Edition te downloaden, moet u zich op de website registreren. Creatievelingen kunnen met Serif DrawPlus Starter Edition hun hart ophalen. Opvallend is dat er naar verhouding veel functies vergrendeld zijn. Meer dan wij van de andere gratis producten van Serif gewend zijn. Omdat rood gearceerde functies alleen in de volledige (betaalde) versie beschikbaar zijn, zal de fanatieke tekenaar sneller geneigd zijn naar DrawPlus X4 of een ander grafisch programma uit te wijken.

© PXimport

Serif DrawPlus Starter Edition 2.0.1.7

Freeware

Taal Engels

Download 102 MB

OS Windows XP (32 bits)/Vista/7

Systeemeisen 512 MB RAM, 250 MB harde schijf ruimte

Oordeel 7/10

Pluspunten

Kant-en-klare vormen

Transparantie en schaduwen

Lagen

Minpunten

Veel functies zijn vergrendeld

Registratie vereist

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten