Serif PanoramaPlus Starter Edition

Door: Kees Krick | 13 mei 2011 12:12

Apps & Software

Om uit een setje losse foto’s een panoramafoto samen te stellen, hebt u speciale panoramasoftware nodig. Bij betaalde fotobewerkers wordt het soms gratis meegeleverd of zit het als menuoptie in de bewerker zelf ingebakken. Er bestaat ook gratis panoramasoftware. Zoals Serif PanoramaPlus Starter Edition. Helaas is dit programma geen doorslaand succes.

Direct na opstarten valt op dat het programma er erg kaal uitziet. Maar goed, het enige dat in dit stadium nodig is, is het aanwijzen van de foto’s waaruit het panorama moet worden opgebouwd. Mochten de foto’s niet meteen in de juiste volgorde verschijnen, dan pakt u ze op en sleept u ze alsnog naar de goede plek. Wat erg vervelend is, is dat te pas en te onpas het venster Upgrade Information in beeld verschijnt. Dit kunt u wegklikken om vervolgens met het pictogram Create Panorama uw panorama te generen, maar het venster floept regelmatig weer tevoorschijn.

Panorama met ruwe randjes

Het resultaat ziet er wel prima uit. Behalve dat het moet worden bijgesneden. Want aan zowel de bovenzijde als de onderzijde ontstaan de kenmerkende ‘gaten’ door het aan elkaar lassen en passend maken van de foto’s. Helaas is het niet mogelijk om de foto nu meteen bij te snijden. Dat moet u naderhand doen met een fotobewerker! Opmerkelijk, want bijsnijden is iets wat bij elk panoramaprogramma onherroepelijk nodig is. Dan blijkt ook nog dat het panorama alleen als jpg-bestand kan worden opgeslagen. Dat is wel erg zuur, gezien het feit dat het nog moet worden bijgesneden in een fotobewerker. Op deze manier gaat er wel erg veel beeldmateriaal onnodig verloren. Een jpg-bestand is prima als eindresultaat, maar moet liever niet gebruikt worden tussen twee bewerkingen in. Al met al erg teleurstellend resultaat. Oh ja, helemaal links onderin het venster vindt u een weggemoffeld plukje pictogrammen. Hiermee is de panoramafoto kleiner of groter op het scherm te tonen, tot beeldvullend aan toe.

Het programma ziet er niet alleen karig uit, het blijkt ook weinig meegaand te zijn.

Conclusie

PanoramaPlus Starter Edition is het minst interessant van alle gratis software die Serif beschikbaar stelt. Niet dat het slecht werkt, maar het is wel erg beknopt. Wat ons betreft laat u het lekker links liggen. Er bestaat genoeg panoramasoftware die beter werkt en vele malen meer mogelijkheden biedt. Zoals Image Composite Editor (afgekort ICE) van Microsoft.

Serif PanoramaPlus Starter Edition 2.0.0

Freeware

Taal Engels

Download 25 MB

OS Windows XP (32 bit)/Vista/7

Systeemeisen 128 MB geheugen, 40 MB harde-schijfruimte, 800 x 600 schermresolutie

Maker Serif (Europe) Ltd.

Oordeel 5/10

Pluspunten

Compact programma

Bescheiden hardware vereisten

Minpunten

Panorama bijsnijden is niet mogelijk

Upgrade-venster verschijnt continu

Karig programma

0 Reactie(s) op: Serif PanoramaPlus Starter Edition

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.