Serif PhotoPlus X5

Door: Evi Maquoi | 08 februari 2012 15:36

Apps & Software

Serif is zelf erg enthousiast over de nieuwe functies die ze aan PhotoPlus X5 hebben toegevoegd. Het pakket zou krachtige fotobewerking erg eenvoudig maken. Daarnaast zijn er een rits nieuwigheden zoals een bibliotheekfunctie, een waslijst sjablonen om uw foto's op spectaculaire wijze te tonen aan vrienden en flink wat nieuwe en verbeterde filters.

Wie eerder al met een Serif-pakket gewerkt heeft, herkent onmiddellijk de strakke interface. Via de wizard kunt u onmiddellijk beelden openen of een HDR-project starten. Net zoals in de vorige versies van PhotoPlus zijn alle nodige basisbewerkingen eenvoudig uit te voeren. Er is een aantal nieuwe filters toegevoegd, maar wij vinden enkel Blend modes noemenswaardig. Een andere nieuwigheid is de aparte tool PhotoPlus Organizer. Dankzij deze Bridge-achtige functie kunt u uw fotocollectie eenvoudig beheren en managen. U kunt (geo)tags toevoegen, stapels aanmaken of sterren uitdelen. Gezichtsherkenning ontbreekt helaas, maar wel interessant is dat u rechtstreeks via PhotoPlus Organizer uw favoriete plaatjes kunt uploaden naar Facebook of Flickr.

De basisfuncties (zoals deze Replace Color) leveren mooie resultaten.

Professionele tools, amateuristische resultaten

Via Effects / PhotoFix krijgt u een Lightroom-achtige omgeving waarmee u via enkele schuifbalkjes erg eenvoudig de belangrijkste parameters zoals witbalans, belichting en contrastwaarden kunt aanpassen. Daarnaast is het ook mogelijk om vignettering toe te voegen of te verwijderen, lensvervormingen te voorkomen of ruis te verwijderen. De PhotoFix-studio levert in het algemeen mooie resultaten, al duurt het veel langer dan bij andere fotobewerkingspakketten. De traagheid werkt ontzettend storend en dat is dan ook één van de grootste minpunten van Serif PhotoPlus X5. Ook over de RAW Studio zijn we niet heel erg tevreden. Hier valt nog meer op dat het programma uw processor zwaar belast en veel meer tijd nodig heeft dan bijvoorbeeld Camera Raw van Photoshop Elements 10. Over de HDR-functie zijn we ook niet laaiend enthousiast. De functie is aanwezig, maar levert wederom geen verbluffende resultaten.

PhotoFix levert mooie resultaten, maar is erg belastend voor uw processor.

Conclusie

Serif PhotoPlus X5 is een uitgebreid en gebruiksvriendelijk pakket. De basismogelijkheden zijn talrijk en leveren nette resultaten. Toch zijn er heel wat betere en voornamelijk snellere pakketten in dezelfde prijscategorie. Voor Adobe Photoshop Elements 10 betaalt u ongeveer 15 euro meer, maar dan krijgt u ook een completer programma waarmee RAW-beelden ontwikkelen niet enkel sneller verloopt, maar ook mooiere resultaten geeft. Ook PaintShop Photo Pro van Corel is een geduchte concurrent. We kunnen dan ook stellen dat Serif toch nog veel werk heeft om de concurrentie bij te benen.

Serif PhotoPlus X5

Prijs € 86,10

Taal Engels

Medium 1 dvd of download

Proefversie Niet beschikbaar

OS Windows XP SP2/Vista/7

Systeemeisen 700MHz-processor, 512 MB geheugen, 833 MB vrije harde-schijfruimte

Maker Serif

Oordeel 6/10

Pluspunten

Uitgebreid pakket

Gebruiksvriendelijk

Uitgebreide handleiding in pdf

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Geen proefversie

Raw Studio

HDR-functie

0 Reactie(s) op: Serif PhotoPlus X5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.