ShanaEncoder -Ander beeld, ander geluid

Door: Toon van Daele | 07 januari 2020 12:40

Shana encoder
Review

Het kan altijd gebeuren dat je mobiele apparaat of je mediastreamer over bepaalde audio- of videoformaten struikelt, of dat je om een andere reden de voorkeur geeft aan een ander formaat. Er zit dan niets anders op dan de bestanden te converteren, het liefst in een optimale kwaliteit. ShanaEncoder is een flexibele converter, geschikt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

De installatie van ShanaEncoder heb je met een paar muisklikken geregeld en met wat technische kunstgrepen is het bovendien mogelijk er een portable tool van te maken.

Het programmavenster oogt nogal strak, maar dat doet geen afbreuk aan de functionaliteit. Mediabestanden sleep je gewoon naar het venster of je haalt ze op via het menu. Afhankelijk van de ingestelde codeermodus converteer je alle bestanden naar hetzelfde formaat of kun je ze elk instellen op een verschillend uitvoerformaat. Het is tevens mogelijk alle bestanden tot één groot bestand samen te smelten. De meeste functies en instellingen spreken voor zich. Gelukkig maar, want de helpfunctie leidt je naar een overwegend Koreaanse handleiding (weliswaar met Google Translate-functie).

Uitvoerprofielen

In een lijst rechts in de interface komt ShanaEncoder vooral beginnende gebruikers tegemoet met een hele reeks voorinstellingen. Zo kun je onder meer video’s converteren zodat ze geschikt zijn voor specifieke hardware. Naast enkele bekende merken als Apple, LG en Samsung tref je hier ook onbekende merken aan, maar vreemd genoeg missen hier generieke presets als Android of Google. Toegegeven, je kunt ook je eigen profielen maken en die als extra presets bewaren voor hergebruik. Deze handmatige verfijning is toch vooral voor de wat gevorderde gebruiker geschikt, die zich thuis voelt in terminologie als quantizer, bitrate, framerate, keyframe enzovoort. Er zijn diverse parameters beschikbaar voor ondertitels en het is ook mogelijk ffmpeg-parameters rechtstreeks in de interface aan te passen. De ingestelde uitvoerparameters lees je netjes af onderaan het hoofdvenster.

Shanaencoder aan het werk
Het is mogelijk per toegevoegd mediabestand een verschillend uitvoerprofiel in te stellen.

Extra bewerkingen

Handig is nog dat je vanuit het contextmenu een voorbeeldweergave van het uitvoerresultaat kunt beluisteren of bekijken, waarbij bijvoorbeeld ook al rekening wordt gehouden met videobeelden die je hebt bijgesneden of gesegmenteerd (ook die functies zitten in ShanaEncoder). Standaard belanden de uitvoerbestanden op je bureaublad, maar dat heb je snel aangepast.

Conclusie

ShanaEncoder is niet zo bekend en dat is jammer, want het blijkt een veelzijdige mediaconverter waarin zowel de beginner als de gevorderde gebruiker aan zijn trekken komt. Spijtig is dat de keuze van de presets enigszins onorthodox en onvolledig is, maar daarin komt ShanaEncoder de (gevorderde) gebruiker wel tegemoet door die tot in de kleinste details eigen uitvoerprofielen te laten creëren.

Quick settings
Er zijn tal van instellingen waarmee je de uitvoer precies op je wensen kunt afstemmen.

0 Reactie(s) op: ShanaEncoder -Ander beeld, ander geluid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.