Shutter Encoder - Zwitsers zakmes voor mediabestanden

Door: Toon van Daele | 28 november 2020 15:18

Film
Review

Er zijn heel wat tools om audio, video en foto’s te converteren en te bewerken, maar Shutter Encoder is ambitieus en biedt zowel bewerkings- als conversiefuncties aan voor zowat alle media. Shutter Encoder maakt daarvoor slim gebruik van enkele uitstekende opensource-tools. Kortom, een media-manusje-van-alles.

Shutter Encoder

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows (64 bit; ook portable), macOS, Linux
Website
www.shutterencoder.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Zeer veelzijdig
  • Uitstekende functies en bibliotheken
  • Minpunten
  • Niet zo overzichtelijk
  • Geen voorvertoning raw-foto’s

Zodra je Shutter Encoder hebt opgestart, haal je de bestanden op die je wilt bewerken of converteren. Dat mag een mix van foto’s, audio en video zijn, maar afhankelijk van de beoogde operatie moet je hieruit wel zelf de juiste selectie maken. Een geselecteerd mediabestand kun je in een apart venster bekijken of beluisteren (meerdere video’s tegelijk kan ook, maar je hoort alleen het geluid van de eerste). Een voorvertoning van raw-foto’s wordt helaas niet ondersteund.

Functiemenu

Afhankelijk van je selectie kies je zelf een (passende) functie in een uitklapmenu. Hierin tref je verschillende rubrieken aan, waaronder Without conversion, Sound conversions, Editing Codecs, Output Codecs, Image creation, Burn & Rip en Analysis. Heel wat mogelijkheden dus, met dank aan enkele uitstekende tools en functiebibliotheken, waaronder ffmpeg, exiftool, mediainfo, vlc en youtube-dl. Oneerbiedig zou je Shutter Encoder kunnen zien als louter een grafische schil rondom deze tools.

Elk van deze rubrieken bevat aantal specifieke functies. Zo tref je bij Without conversion onder meer Cut without re-encoding, Replace audio, Rewrap en Replace subtitling aan.

Ondertitelen van video’s is maar een van de vele mogelijkheden.

Flexibiliteit

Uit deze voorbeeldopties blijkt al meteen de veelzijdigheid van Shutter Encoder. Naast tal van conversies en transcoderingen kun je ermee aan de slag om videofragmenten uit te lichten, audio en afbeeldingen te extraheren, video’s te ondertitelen, dvd’s en blu-rays te rippen, YouTube-filmpjes te downloaden en meer.

Afhankelijk van je keuze duiken dan extra instellingsmogelijkheden op. Soms blijft dit beperkt tot een paar instelbare parameters, maar bij enkele functies duikt een extra dialoogvenster met voorbeeldweergave op voor auditieve of visuele feedback.

De resulterende bestanden verzamel je in een lokale map of je laat ze versturen via WeTransfer of ftp. Shutter Encoder kan je ook een e-mail met een samenvatting van de uitgevoerde operaties toesturen.

Het keuzemenu met functies mikt vooral toch op de wat gevorderde gebruiker.

Conclusie

Shutter Encoder is een heus Zwitsers zakmes voor mediabestanden, zowel voor foto’s, audio als video, maar zal vooral tot zijn recht komen in handen van de meer gevorderde gebruiker. Je moet immers zelf functies selecteren die ‘compatibel’ zijn met je mediaselectie en niet alle configuratie-opties zijn altijd even duidelijk.

0 Reactie(s) op: Shutter Encoder - Zwitsers zakmes voor mediabestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.