SimpleOCR 3.1

Door: Dirk Schoofs | 12 oktober 2010 12:33

Apps & Software

Dankzij Optical Character Recognition (OCR) hoeven we nooit meer lange teksten over te typen. U legt het bedrukte blad op de scanner en laat het OCR-pakket de tekst inlezen en omzetten tot een gewoon tekstbestand. Helaas kost OCR geld … Tenzij u gaat voor SimpleOCR, volgens de makers het enige gratis OCR-pakket ter wereld.

Een OCR-pakket interpreteert lettertekens aan de hand van woordenlijsten. Deze software maakt gebruik van Engelse, Franse en Nederlandse woordenboeken. Eerst kiest u taal van de tekst die het pakket moet interpreteren, daarna klikt u op de knop Add Page. SimpleOCR ondersteunt vier verschillende soorten input. Het kan gaan om tekst die u rechtstreeks scant, of om een afbeelding die al op de computer is opgeslagen waarop tekst staat. De optie Batch gebruikt u wanneer u meerdere bestanden na elkaar wilt verwerken en tenslotte is deze tekstherkenner zelfs in staat handschrift te lezen. Tekstherkenning van handschrift is echter een functie waarvoor u moet betalen, toch kunt u bij wijze van proef SimpleOCR gedurende veertien dagen handschrift laten lezen. Omdat wij gaan voor freeware, hebben we het gehouden bij het herkennen van gedrukte tekst.

Zonder poespas aan de slag

SimpleOCR herkent meteen onze scanner. Het programma bevat een tool om blokjes tekst te markeren die u niet wilt laten interpreteren en een tool om afbeeldingen te selecteren. Via de Merge-knop is het trouwens mogelijk om teksten die het programma op verschillende pagina’s heeft ingelezen, samen te brengen tot één geheel. Opvallend is de bijzonder gebruiksvriendelijke interface. De precisie van de tekstherkenning ligt beslist lager dan van de commerciële OCR-toepassingen, vooral wanneer het gaat om een document met speciale opmaakkenmerken. In het slechtste geval telden we bij een ingescande loepzuivere afdruk toch twee à drie fouten per regel. Het programma markeert zelf met welke woorden het moeite heeft en laat de gebruiker alternatieven kiezen aan de hand van het ingebouwde woordenboek. Wanneer het bedoelde woord niet bij de suggesties is opgenomen, kunt u het juiste woord gewoon intikken.

SimpleOCR vertrekt van vier mogelijke bronnen.

Altijd een goed rapport

Tijdens het corrigeren merken we dat de Nederlandse woordenlijst van SimpleOCR behoorlijk beperkt is. Bovendien leest het programma documenten met meerdere kolommen vaak gewoon van links naar rechts over de hele pagina uit, waardoor het resultaat onbruikbaar is. Kortom, u moet geen al te sterke verwachtingen koesteren op het vlak van doeltreffendheid. Op het einde van zijn taak presenteert het programma de statistieken. Het percentage herkende woorden ligt daar altijd erg hoog om de eenvoudige reden dat het aantal door de gebruiker gecorrigeerde woorden gewoon bij de herkende woorden optelt. Als laatste stap kunt u de herkende tekst wegschrijven als doc- of txt-bestand.

Bij niet-herkende woorden volgen suggesties.

In hoeverre mogen we een gegeven paard in de bek kijken? In de betaalde versie kunt u niet alleen handschrift laten inlezen, het is tevens mogelijk om uw correctieprofiel op te slaan. Op die manier wordt het programma alsmaar doeltreffender. In de freeware versie leert het programma helaas niet van zijn fouten. Dat is waarschijnlijk de verklaring voor het feit dat SimpleOCR bij ons steevast en in ieder lettertype het woord ‘u’ niet herkende. Kortom, als u sporadisch Nederlands, Franse of Engelse teksten wilt laten inlezen, is SimpleOCR een prima oplossing. Moet u regelmatig beroep doen op OCR, dan gaat u beter voor concurrent die minder problemen met herkenning heeft.

SimpleOCR 3.1

Freeware

Taal Engels

Download 9,3 MB

OS Windows 9x/2000/2003/XP/Vista

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 7/10

Pluspunten

Bijzonder gemakkelijk in gebruik

Minpunten

Het programma leert niet van zijn fouten

Relatief veel fouten

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: SimpleOCR 3.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.