Slaapstanden in Windows 7

Door: Kees Krick | 26 oktober 2011 14:39

Apps & Software

Als u de computer een tijdje niet nodig hebt, wilt u deze vast niet doelloos laten doordraaien, maar ook niet volledig uitschakelen. Windows kent daarom een aantal pauzestanden waarin er amper of geen energie verbruikt wordt en u de computer snel weer tot leven kunt wekken. Er bestaan meerdere manieren om een pc in slaap te brengen.

1 In slaap sukkelen

Er zijn grofweg twee manieren waarop u alle computeractiviteiten kunt laten pauzeren. Allereerst is er de slaapstand. Dit is een energiebesparende stand waarin alles wat op de pc draait tijdelijk wordt stilgezet. Een computer uit slaapstand halen gaat razendsnel, want alle gegevens zitten nog gewoon in het werkgeheugen. Valt tijdens slaapstand echter de stroom uit en heeft de computer geen accu, dan gaat al uw niet-opgeslagen werk verloren. Slaapstand kan via een toetsaanslag geactiveerd worden, maar het kan ook automatisch gebeuren zodra u de pc een tijdje niet gebruikt. Hoelang het duurt voordat de pc in slaap sukkelt, stelt u in via Start / Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer. Klik op De schema-instellingen wijzigen achter het actieve energiebeheerschema, want dit kan per schema ingesteld worden. Daarnaast bestaat er nog de sluimerstand. Nu worden draaiende programma's en geopende documenten eerst op schijf bewaard en daarna wordt de computer volledig uitgeschakeld. Er wordt zodoende helemaal geen stroom meer gebruikt. Na inschakelen worden de gegevens van schijf gelezen en is het net of de pc nooit uit is geweest.

Geef voor zowel accu als netstroom op wanneer slaapstand ingeschakeld mag worden.

2 Van slaapstand naar sluimerstand

Ontwaken uit sluimerstand duurt wel wat langer dan wanneer slaapstand actief was, maar is nog altijd stukken sneller dan het opnieuw starten van Windows. Met als extra voordeel dat u meteen verder kunt waar u was gebleven. Op de meeste pc's bestaat ook nog een slimme variant van slaapstand, genaamd hybride slaapstand. Gegevens worden dan zowel in het geheugen als op schijf bewaard en het is daarmee een kruising tussen de gewone slaapstand en sluimerstand. In hybride slaapstand duurt ontwaken doorgaans maar enkele seconden. Tenzij de geheugeninhoud verloren is gegaan, omdat de stroom werd uitgeschakeld, dan duurt het vanwege het inladen vanaf schijf iets langer. Net als bij sluimerstand dus. Hybride slaapstand activeren doet u door zodra het energiebeheerschema uit stap 1 getoond wordt, op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen te klikken en dan naar onderdeel Slaapstand te gaan. Overigens kan bij langdurige computerinactiviteit de (hybride) slaapstand automatisch overgaan in sluimerstand. Voor relatief korte onderbrekingen voldoet (hybride) slaapstand namelijk uitstekend, maar wilt u vele uren, een nacht, dagdeel, of nog langer overbruggen, dan is sluimerstand geschikter.

Slaapstand gaat na een tijdje vanzelf over in sluimerstand.

3 Dekselse knoppen

Zowel slaapstand als sluimerstand mag u ook handmatig activeren. Waarmee u dit doet, stelt u in via Start / Configuratiescherm /Hardware en geluiden / Energiebeheer. Klik daarna links op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. Op dit scherm geeft u aan wat er moet gebeuren zodra u de aan/uit-knop, de slaapstandknop indrukt of het deksel van uw laptop of netbook dichtklapt. Dit geldt wel meteen voor alle energiebeheerschema's die uw pc kent. Individuele schema's aanpassen mag ook, u vindt eenzelfde optie in het venster uit stap 2. U kunt bij een knop of het deksel ook kiezen voor Geen actie ondernemen. Bijvoorbeeld omdat u het deksel van de laptop wilt kunnen sluiten, terwijl de laptop gewoon blijft doordraaien. Handig als de laptop langlopende taken moet uitvoeren, zoals het maken van zware berekeningen of het downloaden van grote (hoeveelheden) bestanden. Slaapstand of sluimerstand activeren kan ook nog via het snelmenu van Start / Afsluiten. Of door op een leeg gedeelte van het bureaublad te klikken en dan het snelmenu van toetsencombinatie Alt+F4 te gebruiken. Zodra hybride slaapstand is toegestaan, zal sluimerstand echter in deze beide snelmenu's ontbreken.

U bepaalt helemaal zelf hoe sluimer- en slaapstand geactiveerd worden.

2 Reactie(s) op: Slaapstanden in Windows 7

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juli 2014 21:41 Anoniem
  Maar me pc is in slaapstand en me beeld ga noet aan omdat hij in slaapstand is kun u me helpen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 september 2015 14:00 Anoniem
  Is macrium reflect in staat de pc uit slaapstand te halen als automatisch het maken van een image op een bepaald tijdstip wordt getart?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.