SlimComputer - Grote schoonmaak

Door: ignace-de-groot | 13 februari 2015 10:38

Apps & Software

Wanneer je een nieuwe computer met Windows voorgeïnstalleerd koopt, dan barst die vaak van de bloatware, overtollige software dus. Maar ook wanneer je programma's downloadt, kunnen ongewenste tools zonder dat je het doorhebt je pc binnensluipen. Met SlimComputer schoon je je systeem op.

SlimComputer

Taal

Engels

OS

Windows XP/Vista/7/8

Website

www.slimcomputer.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Herstelfunctie
  • Overzichtelijk
  • Minpunten
  • Niet alle software met beoordeling

SlimComputer betekent letterlijk 'afgeslankte computer' en dat geeft al meteen aan waarvoor dit programma is bedoeld: het identificeren en desgewenst elimineren van ongewenste software. Start je de tool voor de eerste keer op, dan vraagt die hoe grondig het scanproces moet gebeuren. Je kunt kiezen tussen Passive, Default en Aggressive en je keuze bepaalt hoeveel van de gedetecteerde software als potentieel ongewenst wordt gezien. Dat gebeurt op basis van een 'community rating', het oordeel van medegebruikers dus. Overigens kun je die keuze naderhand altijd nog aanpassen.

Semiautomatisch

Je bepaalt ook zelf op welk type software SlimComputer moet scannen. Er zijn vier categorieën: Applications (programma's die vaak al in nieuwe computers zijn voorgeïnstalleerd), Browsers (extensies en toolbars), Startup Items (programma's die samen met Windows opstarten) en Shortcuts (snelkoppelingen op je bureaublad). Zo'n scanproces duurt slechts een minuut of wat, waarna je een mooi overzicht krijgt van de gedetecteerde software die aan de ingestelde criteria voldoet. Die kun je dan met een druk op de knop verwijderen. Bij twijfel kun je altijd nog het knopje More Info indrukken; doorgaans krijg je dan gedetailleerdere feedback over het bijbehorende item, alweer op basis van je medegebruikers. Heb je per ongeluk een of meer items die je toch wilde behouden, weggehaald? Geen nood: SlimComputer heeft een handige herstelfunctie waarmee je ze terughaalt.

SlimComputer scant standaard naar vier softwarecategorieën.

Handmatig

Je hoeft echter niet noodzakelijk te vertrouwen op de scanronde (en de ingestelde grondigheid waarmee dat scannen gebeurt). SlimComputer heeft namelijk nog afzonderlijke knoppen (Optimize, Uninstaller en Browsers), waarmee je een lijstje krijgt van alle op je pc aangetroffen mee-eters, services, toepassingen, toolbars, browser helper objects en ActiveX-componenten, keurig voorzien van een community-rating en van het knopje More Info. Op basis van dit overzicht kun je dan helemaal zelf beslissen welke van die items je toch liever niet op je systeem ziet. Gelukkig is ook hier de ingebouwde herstelfunctie actief, zodat je misstappen snel weer ongedaan kunt maken.

Je kunt ook zelf knopen doorhakken.

0 Reactie(s) op: SlimComputer - Grote schoonmaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.