Slimme apps voor je iPhone of Android-smartphone

© PXimport

Slimme apps voor je iPhone of Android-smartphone

Geplaatst: 9 januari 2015 - 05:47

Aangepast: 24 november 2022 - 11:11

Richard Veenstra

Steeds meer apps bieden je interactieve informatie op basis van je locatie of interesses, vaak wordt dit contextuele informatie genoemd. Contextuele apps zijn niet meer weg te denken van je smartphone omdat ze heel veel op maat gesneden informatie bieden zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Tip 01: Contextuele apps

Contextuele apps zijn apps die informatie hebben over bijvoorbeeld je locatie of jouw persoonlijke voorkeur en op basis daarvan gepersonaliseerde inhoud aanbieden. Een voorbeeld is de interne weer-app op je smartphone. Met behulp van gps, wifi of je mobiele dataverbinding weet je smartphone waar je je bevindt en zodra je de weer-app start, geeft deze de weersverwachting voor jouw locatie. Contextuele apps kunnen niet alleen op basis van locatie functioneren, het kan ook gaan om persoonlijke voorkeuren. Geef je in een bepaalde app aan wat jouw favoriete voetbalteam is, dan kan een app je informatie over dit team geven zodra er nieuws is.

Je smartphone fungeert als een soort filter: je krijgt alleen te zien wat jou interesseert. Contextuele apps zijn enorm handig, maar kunnen in sommige gevallen ook een inbreuk zijn op je privacy (zie tip 14).

 

© PXimport

Tip 01 De ingebouwde weer-app is een simpele versie van een contextuele app, het geeft automatisch het weerbericht aan van de locatie waar je je bevindt.

Tablets

We hebben het in dit artikel specifiek over smartphone-apps, maar vrijwel alle apps werken natuurlijk ook op tablets. Zolang een tablet over een actieve gps-module beschikt werken locatiegebaseerde apps precies hetzelfde. Bij tablets zonder gps is dat uiteraard veel minder nauwkeurig, maar zelfs dan kan een apparaat uit je wifi- of 3G/4G-verbinding vaak alsnog je globale locatie bepalen.

Tip 02: Ingebouwde apps

Je smartphone heeft standaard al een aantal contextuele functies ingebouwd. Belangrijk is wel dat je voor bijna elke functie een internetverbinding nodig hebt. Dit kan een wifi-signaal zijn, maar natuurlijk ook een 3G- of 4G-verbinding onderweg. Als je helemaal geen bereik hebt, weet de gps-ontvanger in je smartphone nog wel waar je bent, maar kunnen apps geen informatie laden. Naast de weer-app in je smartphone kunnen herinneringen bijvoorbeeld contextueel zijn. Dit werkt op zowel iOS als Android. Op de iPhone maak je een nieuwe notitie in de Herinneringen-app, waarna je op het i-icoontje tikt en de schuif achter Toon op een locatie aanzet. Kies nu voor Huidige locatie (of zoek een adres) en kies tussen Als ik vertrek of Als ik aankom. Je kunt zelfs aangeven hoe groot de straal rondom je gekozen locatie moet zijn.

Op Android gebruik je bijvoorbeeld de app Google Keep. Op veel nieuwe Android-toestellen staat deze app standaard geïnstalleerd, maar anders kun je hem zelf downloaden. In Google Keep maak je een notitie of taak, waarna je tikt op Herinneren, op het klokje en dan op de optie Herinnering op locatie. Hier zoek je een adres op. Het verschil is dat je in Google Keep niet kunt kiezen tussen op een locatie aankomen of vertrekken. Met dit soort apps geef je jezelf bijvoorbeeld een herinnering dat je op een specifieke locatie een persoon moet bellen.

 

© PXimport

Tip 02 Geef een locatie op bij een herinnering en je smartphone geeft een melding als je de locatie verlaat.

Tip 03: Contextuele agenda

Je agenda is ook een goede kandidaat voor contextuele functies, installeer bijvoorbeeld de app Mynd op je iPhone. Deze app noemt zichzelf een agenda met hersenen en geeft niet alleen afspraken weer, maar helpt je bij het herinneren van afspraken en geeft aan dat je weg moet gaan om op tijd te komen voor je volgende afspraak als er files onderweg zijn. Deze laatste functie is overigens alleen mogelijk met een betaald abonnement, dit kost je 17,99 euro per jaar. Als je de app hebt geïnstalleerd, moet je een account aanmaken vanuit de app door op Sign up te tikken. De app stuurt een bevestigingsmail naar je mailadres en je tikt op de koppeling in die mail om de aanmelding af te ronden. Geef Mynd toegang tot je agenda door rechts onderin op Allow access te tikken, bevestig de vraag of de app toegang mag krijgen tot je agenda met OK.

Tik op Select access om Mynd toegang tot je contacten te geven. Ook deze actie bevestig je met OK. Tik op Select permissions om de app toegang tot je locatie te geven en op Allow om toe te staan dat Mynd je meldingen weer kan geven. Om de configuratie af te sluiten, tik je op Start using Mynd. Deze specifieke app is nog niet beschikbaar voor andere platformen.

 

© PXimport

Tip 03 Mynd is een goede contextuele agenda-app.

Tip 04: Google Now

Google Now is een soortgelijke dienst als Mynd en wel verkrijgbaar voor meerdere platformen, waaronder iOS en Android. Om het te kunnen gebruiken, moet je de app Google Zoeken installeren. Open de app en log in met je Google-accountgegevens. Heb je nog geen Google-account, maak er dan één aan. Veeg in iOS met je vinger omhoog als je de app hebt geopend om de Google Now-kaarten in te zien; op Android veeg je in je thuisscherm van de linkerkant van het scherm naar rechts (Google Now moet dan wel al aan staan). Elke informatiekaart is eigenlijk een aparte widget die op basis van je locatie iets anders weergeeft. Zo weet je in een handomdraai het weer op je locatie, de vertrektijden van het openbaar vervoer en welke bezienswaardigheden in de buurt te zien zijn.

Als je in het buitenland bent, geeft de app ook automatisch een vertaalkaart weer. In Frankrijk staat er bijvoorbeeld 'Bonjour' en kun je door op het kaartje te tikken een woord in een handomdraai naar het Nederlands vertalen. Als je een bepaalde kaart niet hoeft te zien in Google Now veeg je (in iOS) het kaartje naar links of naar rechts om het te verwijderen; in Android druk je linksboven op het pictogrammetje met de drie verticale puntjes. Om te zien welke kaarten nog meer beschikbaar zijn tik je in Android onderin de app op het toverstafje; in iOS druk je onderin op Voorbeeldkaarten weergeven. Er is ook een kaart Verkeer, waarmee Google je informatie over reistijd tussen je volgende afspraakbestemming kan weergeven.

 

© PXimport

Tip 04 Google Now weet waar je bent, geeft je lokale weerberichten, verkeers- en OV-informatie en attracties in de buurt.

Tip 05: Siri

De iPhone heeft zijn eigen persoonlijke assistent aan boord, Siri genaamd. Helaas is Siri nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar, maar de database is wel al geheel op Nederlands gericht. Dit betekent dat je met Engelse commando's adressen in Nederland kunt vinden. Als je de thuisknop een seconde lang ingedrukt houdt, geeft je iPhone twee piepjes en kun je een commando ingeven.

Als je bijvoorbeeld 'What's the weather?' vraagt, zal Siri je het lokale weerbericht geven, gebaseerd op de actuele locatie van je iPhone. Ook als je vraagt om bijvoorbeeld een postkantoor of bank in de buurt, hoef je niet aan te geven waar je bent, vraag gewoon hoe ver het postkantoor bij je vandaan is en Siri geeft je een lijst met mogelijkheden. Tik er vervolgens op en je wordt naar de kaarten-app geleid waar je alle resultaten op de kaart ziet weergegeven.

 

© PXimport

Tip 05 Siri weet hoe het weer is in Amsterdam, maar kan dit nog niet in het Nederlands uitleggen.

Tip 06: Taxi bestellen

Het boeken van taxi's is een fluitje van een cent met een contextuele app. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Uber, de dienst die privéchauffeurs in contact brengt met klanten. De dienst is niet onomstreden, omdat het werk wegneemt van reguliere taxibedrijven en is daarom in sommige steden verboden (zoals in Berlijn). Meld je aan bij de website www.uber.com of registreer jezelf vanuit de app en log in met je gegevens. Registreren kan ook met je gegevens van Google+ of Facebook. Uber weet via je smartphone je locatie en geeft deze weer op een kaart. Tik op Kies ophaallocatie en je ziet onderin hoe lang het ongeveer duurt voordat er een Uber-taxi beschikbaar is. Je hebt de keuze uit Pop-, Black- en Lux-taxi's. Pop zijn de goedkoopste auto's en meestal middenklasse-modellen zoals een Volkswagen Golf.

Black is iets duurder en bijvoorbeeld een Mercedes E-klasse. De Lux-auto's zijn nog een slag duurder en exclusiever. Tik op Schatting tarief om in te zien wat je taxirit ongeveer gaat kosten. Als je op de knop Bestel tikt, is de bestelling definitief. Een ritje wordt meteen via je creditcard of je PayPal-account afgerekend, je hoeft in de taxi niks meer te betalen. Als er veel vraag naar taxi's is, kan het zijn dat het tarief iets hoger wordt. Dit noemt Uber 'dynamisch tarief'. Zodra de vraag weer kleiner wordt, geldt weer het normale tarief. Je kunt op Waarschuw me als dynamische tarief eindigt tikken en wachten totdat je weer voor het normale tarief kunt rijden. Op dit moment is Uber in Nederland alleen beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam.

 

© PXimport

Tip 06 Met Uber bestel je gemakkelijk een privétaxi.

Tip 07: Eten en drinken

Via de app Thuisbezorgd.nl kun je op basis van je locatie eten bestellen. Open de app en tik op de blauwe knop Locatie. De app geeft je een aantal opties weer en rechts van de zoekresultaten zie je of de besteldienst op dit moment is geopend. Tik op de naam van een restaurant en voeg items toe door op het plusje te tikken. Ben je klaar met je bestelling, dan tik je op het winkelwagentje en sluit je af door op Bestel te tikken en je adres in te geven. Je kunt favoriete restaurants opslaan zodat je de volgende keer dezelfde bestelling kunt doen.

Als je op vakantie bent en op zoek bent naar een goed restaurant, dan is TripAdvisor een goede app. Omdat de app weet waar je je bevindt, kan het op basis van je locatie restauranttips geven als je op Nu in de buurt tikt. Kies vervolgens voor Restaurants en je ziet een lijst met opties in de omgeving. Door op Filteren te tikken, kun je een bepaalde keuken zoeken of de tips op prijscategorie filteren. Recensies worden geschreven door andere TripAdvisor-gebruikers en zijn over het algemeen vrij betrouwbaar.

 

© PXimport

Tip 07 Thuisbezorgd.nl levert je alle beschikbare besteldiensten in de buurt.

 

© PXimport

Tip 07 TripAdvisor geeft snel een overzicht van nabije restaurants als je op vakantie bent.

Tip 08: Contextueel nieuws

Nieuws kan ook contextueel zijn en apps kunnen je nieuwsberichten weergeven op basis van je locatie of persoonlijke voorkeuren. Bijvoorbeeld de app News360. Als je de app hebt geïnstalleerd, meld je je aan door op Create account te tikken. Of veeg naar links (Android) of rechts (iOS) om door te gaan zonder aanmelden. In de volgende vensters kies je je persoonlijke interesses en door op Build your News360 te tikken, creëer je je nieuwsberichten. Tik op Local News en geef News360 toestemming om je locatie te gebruiken en tik op Done. News360 is helaas alleen in het Engels beschikbaar en de nieuwsbronnen zijn veelal internationale kranten en blogs.

Ook bij de app van de NOS kun je kiezen welke categorieën jou interesseren, althans in iOS. Door op het menu-icoontje links bovenin te tikken, zet je bepaalde categorieën aan of uit. Helaas werkt dit niet op Android. Tik in het menu van de NOS-app op Instellingen en informatie (alleen Instellingen in Android) en zet de schuif achter Notificaties aan (of plaats een vinkje in Android) als je meldingen van de NOS wilt ontvangen. Dit kunnen belangrijke nieuwsberichten zijn in de categorieën die jij hebt geselecteerd.

 

© PXimport

Tip 08 News360 weet dat je je in Amsterdam bevindt en geeft lokaal nieuws weer van een aantal nieuwsbronnen in het Engels.

Tip 09: Vliegen

Als je wilt weten of je vliegtuig een vertraging hebt, kun je natuurlijk de site van de vliegtuigmaatschappij in de gaten houden, maar het is handiger om een app dit voor je te laten doen. WorldMate is een goede keus, de app is voor iOS, Android en Windows Phone te verkrijgen. Om een vlucht aan WorldMate toe te voegen, kun je je vluchtbevestiging vanuit je e-mailprogramma doorsturen naar het e-mailadres van WorldMate. Bij het aanmelden moet je hetzelfde mailadres gebruiken als het adres waar je de bevestigingsmail vandaan stuurt. Als je vlucht vertraging heeft, geeft de app een melding en als je gate bijvoorbeeld gewijzigd wordt, zie je dit ook meteen in de app.

Voor zakelijke reizigers is de app handig omdat je de app aan je LinkedIn-profiel kunt koppelen. Je ziet meteen welke contacten zich in dezelfde stad of op een luchthaven zijn. Naast vliegmaatschappijen biedt het programma ook ondersteuning voor autoverhuurbedrijven, hotelreserverings-websites en online reisbureaus. De gratis versie van de app is in orde, maar de betaalde versie is nog iets uitgebreider en biedt onder meer pushmeldingen voor vluchtwijzigingen en agendasynchronisatie.

 

© PXimport

Tip 09 Stuur bevestigingsmails van vliegtuigmaatschappijen door naar het mailadres van WorldMate en je vindt deze terug in de app.

Tip 10: Sporten

Contextuele apps kunnen ook handig zijn tijdens het sporten. Je kunt in een app natuurlijk zelf aangeven of je gaat lopen, rennen of fietsen, maar er zijn apps die dit allemaal zelf uitvogelen. De apps Moves (iOS en Android) en Human (alleen iOS) zijn hier goede voorbeelden van, beide zijn bewegingstrackers voor je smartphone. Download de apps uit de relevante app-winkel en geef de app toestemming om je locatie in te zien. Bij Human moet je vinkjes achter de onderdelen Access location, Access motion tracking en Allow notifications zetten.

Bij Moves moet je specifiek de (privacy)voorwaarden accepteren. De apps registreren wanneer je aan het bewegen bent en laat je activiteiten in een handig overzicht zien. Doordat de apps toegang hebben tot je locatie en de bewegingssensoren van je smartphone weten ze of je aan het lopen, rennen, fietsen of autorijden bent. Aan de hand van deze bewegingen kent de app je punten toe. Aan het einde van de dag moet je dertig punten hebben gehaald.

 

© PXimport

Tip 10 Moves vogelt zelf uit of je rent, fietst of wandelt en laat zien hoeveel stappen of kilometer je al hebt afgelegd.

 

© PXimport

Tip 10 Zorg dat je Human toegang geeft tot je locatie en de bewegingssensoren zodat de app weet welke vorm van beweging je aan het doen bent.

Tip 11: Smartwatch

Een nieuwe trend na de smartphone en de tablet is de smartwatch (zie ook dit artikel). Dit is een polshorloge dat via bluetooth in verbinding staat met je smartphone. Een smartwatch kan bewegingen analyseren en bijvoorbeeld je hartslag meten. Mocht je tijdens het hardlopen een te snelle hartslag krijgen, dan kan een smartwatch bijvoorbeeld een signaal aan je smartphone doorgeven. Niet alleen tijdens het sporten kan een smartwatch zinvol zijn. Ook als je smartphone in je tas zit en je op de fiets even snel een berichtje aan een vriend wilt sturen dat je een paar minuten later bent, kan een smartwatch handig van pas komen.

In de meeste gevallen tik je op het scherm van je smartwatch en geef je een spraakcommando in, Nederlands wordt helaas vaak nog niet ondersteund. Naast smartwatches zijn er ook andere 'wearables', oftewel draagbare accessoires, die in meer of mindere mate contextueel kunnen werken.

 

© PXimport

Tip 11 De Sony SmartWatch 3 is net uit en werkt prima samen met je Android-smartphone.

Tip 12: Accessoires

Een individuele app kan ook contextueel werken in combinatie met extra accessoires. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld met een hartslagmeter, ook wel HRM (Heart Rate Monitor) genoemd. Een HRM werkt bijna altijd via bluetooth en moet je aan je smartphone koppelen voordat de twee apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Als je nu een app als Endomondo gebruikt tijdens het hardlopen, zie je de gegevens van de hartslagmeter in de app terug. Als je buiten de optimale hartslagzone komt, geeft de app je een alarmsignaal. Je kunt zelf je hartslagzones instellen als je je inschrijft voor een Premium-abonnement.

Sommige andere hardloop-apps hebben deze functionaliteit ook overigens. De app Breeze telt actief alle beweging die je gedurende een dag maakt. Je kunt doelen opstellen en als je het doel hebt gehaald, wordt dit gemeld door de app. Breeze is overigens alleen beschikbaar voor de iPhone 5s overigens.

 

© PXimport

Tip 12 Koppel een hartslagmeter om gegevens van het apparaat in Endomondo te zien.

Tip 13: Accu

Als je allerlei contextuele apps op je smartphone hebt geïnstalleerd heeft dit ook een paar nadelen. Het grootste nadeel is dat je accu veel sneller leeg raakt, omdat elke app op de achtergrond steeds gegevens moet checken. Wil je dat alle apps tijdelijk stoppen met het bepalen van je locatie, dan kun je op je iPhone naar Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen gaan en de schuif achter Locatievoorzieningen uitzetten. In Android ga je bijvoorbeeld naar Instellingen / Locatie, waar je de schuif op Uit zet). Dit heeft gevolgen voor al je apps en betekent bijvoorbeeld dat Google Maps ook niet meer kan aangeven waar je bent. In iOS kun je ook per app bepalen of het toegang mag hebben tot je locatie, hiervoor zet je de schuif achter de app aan of uit. Op een Android-toestel kan dit weer niet, daar is het alles of niets ... tenzij je je toestel durft te 'rooten' en een speciale app als App Ops installeert.

Apps kunnen ook pushmeldingen sturen, dit bepaal je op de iPhone bij Instellingen / Berichtencentrum. Onderaan vind je alle apps die meldingen op het berichtencentrum weer kunnen geven. Tik op de naam van een app en bepaal in welke mate deze toegang heeft tot het toegangsscherm van je iPhone en of het geluiden mag afspelen tijdens een melding. Op je Android-toestel vind je deze instellingen bij Instellingen / App Beheer door op de naam van de desbetreffende app te tikken. Haal het vinkje voor Meldingen weergeven weg om geen meldingen meer te ontvangen.

 

© PXimport

Tip 13 Schakel locatievoorzieningen uit om je accu te sparen.

Tip 14: Privacy

Een ander nadeel van contextuele apps is dat je veel informatie over jezelf prijsgeeft als je elke app de toestemming geeft om je locatie te bepalen, dit kan gevolgen voor je privacy hebben. Voor sommige apps is het echt noodzakelijk dat het je locatie weet te bepalen, voor andere apps is dit wellicht minder noodzakelijk. In iOS kun je per app bepalen of een app toegang mag hebben tot je locatie. Bij Android is het wederom alles of niets. Je kunt de hele locatievoorziening uitschakelen, maar niet voor slechts één app.

Sommige apps willen nog veel meer toegang hebben, bijvoorbeeld tot je contacten of je agenda, ook dit moet je per app in iOS bekijken.

Als het niet duidelijk is waarom een app dit nodig zou moeten hebben, dan is het beter om dit niet toe te staan. Een app kan meestal prima functioneren zonder toegang tot je contacten, maar als je in een app bijvoorbeeld iemand wilt uitnodigen, kan het zijn dat je een e-mailadres dan handmatig moet invoeren. In Android kun je bij twijfel over de permissies een app beter helemaal niet installeren, omdat je niets selectief kunt uitschakelen.

 

© PXimport

Tip 14 Bekijk altijd per app of je een app toestemming geeft je agenda te raadplegen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten