Slimme apps voor je iPhone of Android-smartphone

Door: Richard Veenstra | 09 januari 2015 07:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Steeds meer apps bieden je interactieve informatie op basis van je locatie of interesses, vaak wordt dit contextuele informatie genoemd. Contextuele apps zijn niet meer weg te denken van je smartphone omdat ze heel veel op maat gesneden informatie bieden zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Tip 01: Contextuele apps

Contextuele apps zijn apps die informatie hebben over bijvoorbeeld je locatie of jouw persoonlijke voorkeur en op basis daarvan gepersonaliseerde inhoud aanbieden. Een voorbeeld is de interne weer-app op je smartphone. Met behulp van gps, wifi of je mobiele dataverbinding weet je smartphone waar je je bevindt en zodra je de weer-app start, geeft deze de weersverwachting voor jouw locatie. Contextuele apps kunnen niet alleen op basis van locatie functioneren, het kan ook gaan om persoonlijke voorkeuren. Geef je in een bepaalde app aan wat jouw favoriete voetbalteam is, dan kan een app je informatie over dit team geven zodra er nieuws is.

Je smartphone fungeert als een soort filter: je krijgt alleen te zien wat jou interesseert. Contextuele apps zijn enorm handig, maar kunnen in sommige gevallen ook een inbreuk zijn op je privacy (zie tip 14).

Tip 01 De ingebouwde weer-app is een simpele versie van een contextuele app, het geeft automatisch het weerbericht aan van de locatie waar je je bevindt.

Tablets

We hebben het in dit artikel specifiek over smartphone-apps, maar vrijwel alle apps werken natuurlijk ook op tablets. Zolang een tablet over een actieve gps-module beschikt werken locatiegebaseerde apps precies hetzelfde. Bij tablets zonder gps is dat uiteraard veel minder nauwkeurig, maar zelfs dan kan een apparaat uit je wifi- of 3G/4G-verbinding vaak alsnog je globale locatie bepalen.

Tip 02: Ingebouwde apps

Je smartphone heeft standaard al een aantal contextuele functies ingebouwd. Belangrijk is wel dat je voor bijna elke functie een internetverbinding nodig hebt. Dit kan een wifi-signaal zijn, maar natuurlijk ook een 3G- of 4G-verbinding onderweg. Als je helemaal geen bereik hebt, weet de gps-ontvanger in je smartphone nog wel waar je bent, maar kunnen apps geen informatie laden. Naast de weer-app in je smartphone kunnen herinneringen bijvoorbeeld contextueel zijn. Dit werkt op zowel iOS als Android. Op de iPhone maak je een nieuwe notitie in de Herinneringen-app, waarna je op het i-icoontje tikt en de schuif achter Toon op een locatie aanzet. Kies nu voor Huidige locatie (of zoek een adres) en kies tussen Als ik vertrek of Als ik aankom. Je kunt zelfs aangeven hoe groot de straal rondom je gekozen locatie moet zijn.

Op Android gebruik je bijvoorbeeld de app Google Keep. Op veel nieuwe Android-toestellen staat deze app standaard geïnstalleerd, maar anders kun je hem zelf downloaden. In Google Keep maak je een notitie of taak, waarna je tikt op Herinneren, op het klokje en dan op de optie Herinnering op locatie. Hier zoek je een adres op. Het verschil is dat je in Google Keep niet kunt kiezen tussen op een locatie aankomen of vertrekken. Met dit soort apps geef je jezelf bijvoorbeeld een herinnering dat je op een specifieke locatie een persoon moet bellen.

Tip 02 Geef een locatie op bij een herinnering en je smartphone geeft een melding als je de locatie verlaat.

Tip 03: Contextuele agenda

Je agenda is ook een goede kandidaat voor contextuele functies, installeer bijvoorbeeld de app Mynd op je iPhone. Deze app noemt zichzelf een agenda met hersenen en geeft niet alleen afspraken weer, maar helpt je bij het herinneren van afspraken en geeft aan dat je weg moet gaan om op tijd te komen voor je volgende afspraak als er files onderweg zijn. Deze laatste functie is overigens alleen mogelijk met een betaald abonnement, dit kost je 17,99 euro per jaar. Als je de app hebt geïnstalleerd, moet je een account aanmaken vanuit de app door op Sign up te tikken. De app stuurt een bevestigingsmail naar je mailadres en je tikt op de koppeling in die mail om de aanmelding af te ronden. Geef Mynd toegang tot je agenda door rechts onderin op Allow access te tikken, bevestig de vraag of de app toegang mag krijgen tot je agenda met OK.

Tik op Select access om Mynd toegang tot je contacten te geven. Ook deze actie bevestig je met OK. Tik op Select permissions om de app toegang tot je locatie te geven en op Allow om toe te staan dat Mynd je meldingen weer kan geven. Om de configuratie af te sluiten, tik je op Start using Mynd. Deze specifieke app is nog niet beschikbaar voor andere platformen.

Tip 03 Mynd is een goede contextuele agenda-app.

Tip 04: Google Now

Google Now is een soortgelijke dienst als Mynd en wel verkrijgbaar voor meerdere platformen, waaronder iOS en Android. Om het te kunnen gebruiken, moet je de app Google Zoeken installeren. Open de app en log in met je Google-accountgegevens. Heb je nog geen Google-account, maak er dan één aan. Veeg in iOS met je vinger omhoog als je de app hebt geopend om de Google Now-kaarten in te zien; op Android veeg je in je thuisscherm van de linkerkant van het scherm naar rechts (Google Now moet dan wel al aan staan). Elke informatiekaart is eigenlijk een aparte widget die op basis van je locatie iets anders weergeeft. Zo weet je in een handomdraai het weer op je locatie, de vertrektijden van het openbaar vervoer en welke bezienswaardigheden in de buurt te zien zijn.

Als je in het buitenland bent, geeft de app ook automatisch een vertaalkaart weer. In Frankrijk staat er bijvoorbeeld 'Bonjour' en kun je door op het kaartje te tikken een woord in een handomdraai naar het Nederlands vertalen. Als je een bepaalde kaart niet hoeft te zien in Google Now veeg je (in iOS) het kaartje naar links of naar rechts om het te verwijderen; in Android druk je linksboven op het pictogrammetje met de drie verticale puntjes. Om te zien welke kaarten nog meer beschikbaar zijn tik je in Android onderin de app op het toverstafje; in iOS druk je onderin op Voorbeeldkaarten weergeven. Er is ook een kaart Verkeer, waarmee Google je informatie over reistijd tussen je volgende afspraakbestemming kan weergeven.

Tip 04 Google Now weet waar je bent, geeft je lokale weerberichten, verkeers- en OV-informatie en attracties in de buurt.

0 Reactie(s) op: Slimme apps voor je iPhone of Android-smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.