Windows 10 Fall Creators Update: slimme energiebesparing

Door: Mark Gamble | 20 september 2017 07:10

How To

Een nieuwe functie in de Windows 10 Fall Creators Update is de extra ingebouwde energiebesparing. Met een schuifbalk kun je snel de laptop op een stroombesparende stand zetten.

Meer lezen over de Windows 10 Fall Creators Update? In dit artikel vind je alle vernieuwingen op een rij.

Laptopgebruikers kennen het probleem maar al te goed: als je heel actief bent met allerlei programma's op je laptop, gaat dat ten koste van de accuduur. Na een paar uur heb je wellicht nog maar een paar procent over en moet je weer aan de lader. Nu zal dat probleem altijd blijven bestaan, maar Microsoft gaat het je wel makkelijker maken om stroom te besparen op je laptop.

Even schuiven

Als je nu in Windows 10 gaat tweaken met de energieinstellingen, zie je al gauw de bomen door het bos niet meer. Je hebt de keuze uit verschillende opties, zoals wanneer het scherm of de harde schijf moet worden uitgeschakeld, en via de geavanceerde opties kun je ook nog diverse timers voor andere onderdelen van de laptop instellen. Verwarrend en niet echt gebruikersvriendelijk. Daarnaast heb je voor het uitschakelen van de computer zelf ook nog de keuze tussen de slaapstand en de sluimerstand.

In de Fall Creators Update gaat Microsoft het je iets makkelijker maken: door op het batterijpictogram op de taakbalk te klikken, verschijnt nu een nieuw venster met daarin een schuifbalk (de zogeheten throttle) waarmee je de laptop direct op een zuiniger werkende stand kunt zetten.

De nieuwe schuifbalk in Windows 10 Fall Creators Update, om snel de laptop in een lager verbruik te zetten.

Samen met fabrikanten

De Throttle, zoals deze functie nu nog wordt genoemd, is ontwikkeld in samenspraak met laptop- en tabletfabrikanten. Voor ieder mobiel apparaat krijgt dit schuifje een eigen functie, want qua energieverbruik, achtergrondservices en energiezuinige hardware zijn alle apparaten natuurlijk net even een tikje anders. Het komt er wel altijd op neer dat hoe verder je het schuifje naar links verplaatst (met je vinger of met de muis), des te energiezuiniger wordt het apparaat. Bepaalde services worden dan op een laag pitje gezet, en hardware in een energiezuinige of uitgeschakelde stand geplaatst.

Bovendien komt deze optie ook niet altijd voor iedereen beschikbaar, het hangt er maar net af of het door de fabrikant wordt geïmplementeerd. Voor desktop-computers zal deze optie sowieso niet aanwezig zijn.

0 Reactie(s) op: Windows 10 Fall Creators Update: slimme energiebesparing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.