3 slimme tweaks voor Windows 10

Door: robbin-ooijevaar | 27 oktober 2015 08:46

How To

Voor sommige optimalisaties moet je veel aanpassen, maar is dat niet altijd nodig. In dit artikel laten we zien hoe je met minimale inspanning drie onderdelen uit Windows 10 slimmer gebruikt en instelt.

Stap 1: Bureaubladachtergrond

De achtergrond van je bureaublad wordt geregeld vanuit een thema, maar je kunt ook handmatig de achtergrond aanpassen. Je hebt globaal drie mogelijkheden: een foto instellen, een kleur kiezen of de achtergrond volledig uitschakelen. Dit laatste resulteert in een zwart scherm. Als je de achtergrond eenmaal hebt uitgeschakeld werkt een andere kleur of foto kiezen niet meer: je bureaublad blijft zwart. Ga hiervoor naar Start / Instellingen / Toegankelijkheid en kijk bij Meer opties. Om een kleur of achtergrondfoto in te stellen ga je naar Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Achtergrond. Kies bij Achtergrond voor Effen kleur of wijzig de foto met Bladeren. Een kleur lijkt op het eerste gezicht saai, maar geeft wel meer rust en dat is weer prettig als je veel iconen op je bureaublad hebt. Lees ook: 40 supertips voor Windows 10.

Stap 2: Zoekvenster

De zoekfunctie in Windows 10 is verdwenen uit het startmenu en vervangen door een knop naast je startknop. Omdat de zoekfunctie in Windows 10 verbeterd is ten opzichte van voorgaande versies, kun je overwegen om een zoekveld op je taakbalk te plaatsen. Hierdoor kun je direct een bestand, instelling of programma opzoeken door een gedeelte van de naam in te typen. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kijk bij Zoeken en kies voor Zoekvak weergeven, Zoekpictogram weergeven of Verborgen.

Gebruik het zoekvenster om direct een programma te starten, instelling te vinden of bestand te openen.

Stap 3: Overal hetzelfde

Als je voor Windows 10 al Windows 8.1 hebt gebruikt, merk je dat er iets gebeurt wanneer je je aanmeldt met je Microsoft-account: je instellingen worden automatisch gesynchroniseerd. Dit zijn eenvoudige instellingen zoals je thema (en dus bureaubladkleuren en -achtergrond), maar ook browserinstellingen en zelfs wachtwoorden. Je kunt je synchronisatie-instellingen aanpassen via Start / Instellingen / Accounts / Uw instellingen synchroniseren. Schakel de opties alleen uit als je er expliciet geen gebruik van wilt maken. In alle andere gevallen is de automatische synchronisatie bijzonder handig als je meerdere computers hebt.

1 Reactie(s) op: 3 slimme tweaks voor Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 31 oktober 2015 03:47 Anoniem
    zoekvak weergeven is hier geen optie …
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.