Slimmer tijdbeheer met Google Agenda

© PXimport

Slimmer tijdbeheer met Google Agenda

Geplaatst: 16 januari 2019 - 04:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Dirk Schoofs

Het puzzelen met last minute-afspraken, dringende verzoeken, taken en to do’s, levert je flink wat stress op. Voor je er erg in hebt, slibt je agenda dicht en blijft er geen ruimte meer voor zaken die energie geven. Wil je grip krijgen op al je afspraken en verplichtingen? Google Agenda is een geweldige tool voor wie werkt, studeert of simpelweg iets organiseert. Bovendien heeft deze toepassing enkele slimme functies die tijdbeheer net wat gemakkelijker maken.

Tip 01: E-mail dagtaken

Wil je je dag doelgericht beginnen, laat Google je dan iedere ochtend om 05:00 je een mailtje sturen met de taken die voor die dag zijn ingepland. Selecteer hiervoor in de webweergave in de linkerkolom de betreffende agenda, klik op de puntjes zodat het menu uitklapt en selecteer Instellingen en delen. In het rijtje met opties zie je Meldingen voor afspraken die de hele dag duren. Wanneer je daarop klikt, kom je terecht bij de Algemene meldingen waar je bij het onderdeel Dagelijkse agenda de optie Geen in E-mail verandert.

Google Agenda stuurt iedere ochtend om vijf uur lokale tijd een lijstje met je dagelijkse taken.

© PXimport

Tip 02: Niet op kantoor

Wanneer je in Google Agenda een afspraak maakt, kun je kiezen voor Afspraak, eventueel Herinnering (als je die agenda hebt ingesteld), of Taak. Gebruik je G-Suite, de professionele en educatieve versie van Google, dan heb je ook de beschikking over de optie Niet op kantoor. We maken hier melding van, omdat Google aangeeft dat deze functie binnenkort voor alle gebruikers beschikbaar komt. Met Niet op kantoor kun je een bepaalde periode in je agenda blokken. Collega’s die dan toch een afspraak met je trachten te maken, ontvangen dan, via een persoonlijk bericht, een weigering. Op deze manier vermijd je dat iemand per abuis met je afspreekt terwijl je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Afspraken die in een NOK-periode binnenkomen, zal Google automatisch weigeren.

© PXimport

Tip 03: Aparte agenda’s

Wanneer je voor het eerst met Google Agenda gebruikt, heb je slechts één agenda (op de standaardagenda’s van Google na). Om productief met je leven om te gaan, is het soms gemakkelijker om verschillende agenda’s bij te houden, bijvoorbeeld voor familie, werk en sport. Om een nieuwe agenda te maken, klik je op het kleine plusteken naast De agenda van iemand anders toevoegen. Selecteer daar de optie Nieuwe agenda. Geef de agenda een naam, een beschrijving en bepaal eventueel een tijdzone.

Maak verschillende agenda’s voor de verschillende activiteiten in je privé- en werkleven.

© PXimport

Heb je op alle gebieden een druk leven, maak dan gebruik van verschillende agenda’s

-

Google Agenda-extensie

Je ziet onmiddellijk welke afspraken en evenementen je de voor de komende tijd gepland hebt staan.

© PXimport

Tip 04: Wereldklok

Wanneer je afspraken met mensen in verschillende tijdzones maakt, past Google Agenda automatisch de lokale tijd toe. Plan je dus bijvoorbeeld een videoconferentie in met iemand in San Francisco die daar van 10 tot 11 uur plaatsvindt, dan zal er in jouw agenda komen te staan dat je van 19 uur tot 20 uur bezet bent. Wil je kunnen zien of het ergens anders op de wereld niet toevallig middernacht is als je iets wilt overleggen, dan kun je gebruikmaken van de wereldklok. Activeer deze door naar Instellingen / Tijdzone te gaan en daar de optie Wereldklok weergeven aan te vinken. Nu kun je de huidige tijd en tijdzone aflezen én zie je een zon of maan waarmee aangegeven wordt of mensen met een ‘normaal leven’ op dat moment wakker zijn of juist slapen.

Michel participeert in de meeting in San Francisco, die daar van 10 tot 11 uur plaatsvindt.

© PXimport

Tip 05: Gasten uitnodigen

Een avondje bijkletsen, samen sporten of een simpele lunch plannen, het kan een hele opgave zijn om zoiets vast te leggen. Om een datum te prikken, klik je rechtsonder op de rode knop met het plusteken. In het pop-upvenster vul je alle details van de nieuwe afspraak in en voeg aan de rechterkant de mensen toe met wie jij de afspraak wilt maken door hun e-mailadressen in te vullen. Google stuurt vervolgens een e-mail waarin ze kunnen aangeven of ze wel of niet akkoord gaan met de afspraak.

De gast kan antwoorden dat hij wel, misschien of niet zal deelnemen.

© PXimport

Een lunch plannen, samen sporten, … het kan een hele opgave zijn zoiets vast te leggen

-

Tip 06: Agenda’s delen

Werk je veel met één of meerdere personen samen, dan is het wel zo praktisch om in te kunnen zien of ze beschikbaar zijn of waar ze uithangen. Om een agenda van iemand anders aan jouw agenda toe te voegen, heb je het mailadres of de unieke url van de agenda nodig. De nieuw toegevoegde agenda verschijnt vervolgens onder Andere agenda’s. Om andermans agenda via e-mail toe te voegen, ga je naar de lijst met agenda’s in het linkerdeelvenster. Je typt het e-mailadres in in het vak Agenda van iemand anders toevoegen. Wil je de gedeelde agenda toevoegen via een iCal-koppeling, klik dan op het plusje en kies Via URL uit het menu.

Deel agenda’s met elkaar zodat je ziet wanneer iedereen beschikbaar is.

© PXimport

Tip 07: Details verbergen

Een agenda delen is erg handig, maar soms zijn er privacygevoelige afspraken waarvan je niet wilt dat iemand anders de details ervan kan inzien. Dit kun je aanpassen door bij het maken of bewerken van een afspraak bij het boekentaspictogram de zichtbaarheid van de afspraak in te stellen. Voor privacygevoelige afspraken zet je die zichtbaarheid op Privé en vergeet vooral die instelling niet op te slaan!

Zet de zichtbaarheidsinstelling van privacygevoelige afspraken op Privé.

© PXimport

Send to Calendar

De gegevens van de webpagina plaatst Google Agenda rechtstreeks in een van jouw agenda’s.

© PXimport

Tip 08: Herhalende afspraak

Wanneer je bijvoorbeeld iedere dinsdagochtend een vergadering hebt, hoef je daar niet iedere keer een nieuwe afspraak voor te maken. Als je een vergadering (of een andere terugkerende afspraak) aanmaakt en de titel, datum en tijd invoert, kun je bij de opties aangeven of deze afspraak zich moet herhalen. Google biedt je de keuze: elke dag, week, maand of jaar. Klik je op de knop Aangepast, dan kun je complexere herhalingen formuleren, zoals: de afspraak vindt plaats om de twee weken, maar eindigt op 10 oktober.

Je kunt zich herhalende afspraken heel specifiek instellen.

© PXimport

Tip 09: Bijlage toevoegen

Je kunt sinds kort ook bestanden en koppelingen aan agenda-items toevoegen. Klik in een willekeurige gebeurtenis op het potloodpictogram: Bewerken. Vul alle benodigde gegevens in en voeg eventueel gasten en een beschrijving van de afspraak toe (deze kun je tegenwoordig opmaken met vet, cursief en onderstrepingen). Klik vervolgens op het paperclip-pictogram om bijlagen toe te voegen. Standaard zal de Google Drive-bestandbrowser zich openen. Agenda-apps van derden, zoals die op de iPhone, ondersteunen de nieuwe RTF-beschrijvingen nog niet. Dat betekent dat de afspraken op die toestellen alleen een html-opmaak hebben en de bijlagen niet kunnen vertonen.

Wanneer je op de bijlageknop klikt, opent in eerste instantie Google Drive.

© PXimport

Je kunt sinds kort ook bestanden en koppelingen aan agenda-items toevoegen

-

Tip 10: Geavanceerd zoeken

Wie Google zegt, zegt zoekmachine. Dat blijft niet beperkt tot browser Chrome. Ook in Agenda kun je zoeken. Open een afspraak van een bepaald contact, klik op die naam en Google Agenda komt met een lijst van alle afspraken met die persoon.

Ben je op zoek naar een specifieke gebeurtenis of afspraak, klik dan bovenin op het vergrootglas en vervolgens op het pijltje aan de zijkant van het zoekvenster (Zoekopties) voor een geavanceerde zoekopdracht. In het uitklapvenster kun je bepalen in welke agenda’s je wilt zoeken, welke perso(o)n(en) je zoekt, of waar de afspraak plaatsvindt. Ook kun je zoektermen uitsluiten of zoeken binnen een specifiek datumbereik.

Door op het pijltje in het zoekvenster te klikken, kom je bij de geavanceerde zoekopties.

© PXimport

Nieuw tabblad

Vanuit een minuscuul knopje open je je Google Agenda in een nieuw tabblad.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000