SmartOCR 2.8.6.127

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 31 augustus 2011 13:45

Apps & Software

Volgens de makers van SmartOCR is hun product goed in het nauwkeurig herkennen van gescande documenten. Handig, want een documentje inscannen kost natuurlijk veel minder tijd dan de hele boel overtikken. SmartOCR stelt zelfs dat hun OCR-software (Optical Character Recognition) een nauwkeurigsheidspercentage van 99,8 procent heeft. Dat willen wij natuurlijk testen.

Al tijdens de installatie zien we dat het met de interface van het programma wel goed ziet. Alles is lekker strak ontworpen en ziet er eenvoudig uit. Helaas ging het fout bij het herkennen van onze printer. De HP-netwerkprinter wordt wel herkend, maar werkt niet volgens de software (terwijl het apparaat nooit problemen geeft). Ook een rechtstreeks kabeltje naar de pc werkt niet direct en het kost ons een dik uur om de boel aan de praat te krijgen. Dat zou met een mainstream merk als HP natuurlijk niet nodig moeten zijn. Eenmaal werkend ziet de interface er inderdaad zo prettig uit als verwacht, met handige snelkoppelingen naar veelgebruikte functies.

De interface is heerlijk en ziet er strak en kinderlijk eenvoudig uit.

Echter, hoe mooi je software ook verpakt, het blijft software en het draait om wat het kan. En dat valt eerlijk gezegd enorm tegen. Een vel papier met een paar getypte zinnen erop ging prima, maar daarvoor zouden we deze software niet hebben gekocht. Er is ons 99,8 procent nauwkeurigheid beloofd. De software zou uitstekend om kunnen gaan met complexe documentstructuren, om deze over te brengen naar Word zodat u er eenvoudig in kunt werken. We hebben een pagina uit Computer!Totaal op de scanner gelegd, wel lekker scheef want dat moet kunnen. Inderdaad, het proces ziet er indrukwekkend uit, alsof we naar een aflevering van CSI zitten te kijken. Het document wordt recht gelegd, elementen uit de pagina geïsoleerd, allemaal erg hoopgevend. Echter, wanneer we het eindresultaat openen in Word, is dat erg bedroevend. De helft is nog een afbeelding en de tekst die is gescand, zit vol met fouten, hetgeen ongetwijfeld te maken heeft met het feit dat het programma niet Nederlandstalig is. De Engelse taal wordt gelukkig beter herkend.

Ook het scanproces ziet er ingenieus uit, jammer echter dat het eindresultaat om te huilen is.

SmartOCR is verkrijgbaar in twee versies, Standard en Pro, waarbij het verschil hem zit in het feit dat u in de Pro-versie integratie in Word hebt, de mogelijkheid tot batchverwerking, aangepaste woordenboeken om spelfouten te verwijderen enzovoort. De betaalde versie is € 175,68 voor de Pro-versie en de Standard-versie € 87,79. Heel erg veel geld voor een programma dat, in ieder geval in het Nederlands, niet doet wat het belooft en zo'n puinhoop maakt van het document. Prima voor het standaardwerk, maar daar zijn ook gratis alternatieven voor.

SmartOCR Pro 2.8.6.127

Prijs € 87,79

Proefversie Watermerk

Taal Engels

Medium 43,5 MB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium III 1 GHz, 512 MB geheugen, 118 MB harde-schijfruimte

Maker SmartSoft

Oordeel 5/10

Pluspunten

Zeer gebruiksvriendelijke interface

Scannen vanaf de scanner of via bestanden

Minpunten

Kwaliteit van de omgezette tekst is bedroevend (vooral in het Nederlands)

Grote problemen met het activeren van de scanner

Document is een zooitje, de helft is nog een afbeelding

0 Reactie(s) op: SmartOCR 2.8.6.127

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.