SnailDriver - Helemaal bij de tijd

Door: Toon van Daele | 13 februari 2017 11:55

Review

Lastige problemen met je systemen zijn wel vaker terug te voeren tot verouderde stuurprogramma’s van een of meer hardwarecomponenten. Regelmatig controleren of alle drivers nog wel up-to-date zijn is een tijdrovende klus. Die kan je echter in handen geven van een tool als SnailDriver: drivers analyseren, downloaden en installeren is dan zó gebeurd!

SnailDriver


Taal
Engels

OS
Windows 7/8/10

Website
www.snailsuite.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Snel
  • Uitgebreide database
  • Minpunten
  • Geen links naar producentensites
  • Geen betrouwbaar systeemherstelpunt

Er bestaan wel meerdere tools waarmee je het detecteren van verouderde drivers en het ophalen en installeren van recentere versies kunt automatiseren, maar die zijn vaak nogal opdringerig (met advertenties), het gaat in veel gevallen om freemium (beperkte gratis edities) of ze bevatten zelfs adware of ander ongein. Op dat vlak vinden we SnailDriver alvast een verademing. Maar hoe goed werkt het programma eigenlijk?

Analyse

De installatie van SnailDriver heb je in elk geval zo voor elkaar. Wanneer je de tool opstart, krijg je eigenlijk alleen maar een grote Scan-knop te zien. Zodra je deze knop indrukt gaat SnailDriver aan de slag: de geïnstalleerde drivers worden getoetst aan een online database van naar eigen zeggen meer dan 300.000 drivers. Deze toetsing gebeurt trouwens opvallend snel (we vragen ons eigenlijk af wie de term ‘snail’ bedacht heeft). Het resultaat krijg je in de vorm van een lijst met stuurprogramma’s waarvan SnailDriver een verouderde versie op je systeem heeft ontdekt. Je krijgt hier de naam te zien evenals de geïnstalleerde versie, de meest actuele versie en de naam van de producent.

Na enkele seconden al heeft SnailDriver de verouderde drivers gedetecteerd.

Update

De knop Update in drukken is nu ongeveer het enige wat je kan doen. Of het zou moeten zijn dat je bewust bepaalde drivers buiten dit updateproces wil houden: in dat geval verwijder je eerst het vinkje naast die drivers. Je kunt het updateproces in al zijn facetten goed volgen en desnoods ook annuleren. Na afloop krijg je dan een overzicht van de geüpdatete drivers, evenals een lijst met drivers die al bij de les waren. Veel instellingsmogelijkheden zijn er niet: wel kan je SnailDriver automatisch mee met Windows laten opstarten en meteen een scan laten uitvoeren. Je bepaalt hier verder nog de downloadlocatie voor de driverupdates. Standaard is er ook een systeemherstelpunt voorzien, maar dat vonden we niet terug: er zelf een aanmaken vóór de updates is dus de boodschap.

Downloaden en installeren gebeurt in één beweging.

Conclusie

SnailDriver is een verademing in vergelijking met veel andere updatetools. De werking is uiterst eenvoudig en de database blijkt behoorlijk uitgebreid. Op onze testsystemen hebben we tot nog toe geen problemen ondervonden en bleken alle updates terecht. Garanties zijn er natuurlijk nooit.

0 Reactie(s) op: SnailDriver - Helemaal bij de tijd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.