Snel screenshots maken met Snip

Door: dirk-schoofs | 08 december 2017 09:02

How To

Even snel een screenshot maken, kan natuurlijk met de PrtScn-toets op je toetsenbord, al dan niet met de Alt-toets om alleen het venster te screenshotten. Wil je meer, dan kun je prima screenshots maken met Snip. Onze redactie is fan!

Stap 1: Schermafbeelding maken

Snip is een Garage-project van Microsoft, dat betekent dat het afkomstig is uit de experimenteertuin van Microsoft. Je vindt de tool gratis hier. Als je de software hebt geïnstalleerd, nestelt het zich onder de bovenrand van het scherm. Het zit daar niet echt in de weg, maar je hebt het wel altijd bij de hand. Dit venstertje verbergen en de tool starten via een sneltoets of het systeemvak kan trouwens ook prima.

Om Snip te activeren ga je met de muisaanwijzer naar de bovenkant van het scherm, of je gebruikt de sneltoets die je in het instellingenvenster kunt opgeven. Je hebt binnen Snip drie mogelijkheden: maak een schermopname, open de editor of activeer de webcam om een filmpje op te nemen. In dit geval willen we iemand de weg wijzen via Google Maps en uitleggen waar hij tenten mag opzetten. We openen op de website https://maps.google.nl de gewenste locatie en maken vervolgens een schermafbeelding met Snip. Het deel van het scherm dat verlicht wordt, wordt vastgelegd wanneer je klikt. Beweeg de muis om een ander gebied vast te leggen, bijvoorbeeld het hele beeldscherm, het actieve venster of een deel van het venster. Je kunt ook zelf een kader trekken om het gewenste gebied.

Kies de eerste knop van Snip om een screenshot te maken.

Stap 2: Toelichting plaatsen

Nadat je het screenshot hebt gemaakt, wordt het automatisch op je klembord geplaatst (je kunt het dus direct in een ander programma plakken), en het komt ook vanzelf in de editor terecht. Daarin beschik je over een set virtuele stiften met verschillende diktes en kleurtjes om zaken te markeren op de afbeelding. Soms is het makkelijker om even gewoon een beetje toelichting in te spreken. Dat kan ook: klik op het microfoontje terwijl je met de stift zaken markeert. Wanneer je audio toevoegt, wordt er automatisch een mp4-bestand gecreëerd.

Met de virtuele stiften maak je markeringen.

Stap 3: Delen

Het resultaat, van een gewone screenshot tot een heus instructiefilmpje, kun je met een klik op de knop delen via e-mail of via OneNote. Of je bewaart de afbeelding of het filmpje op de harde schijf. In de Library zie je een overzicht van alle gemaakte schermafbeeldingen in chronologische volgorde.

Alle schermafbeeldingen worden bijgehouden in de Library.

1 Reactie(s) op: Snel screenshots maken met Snip

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 december 2017 13:18 megasponsor
    shift-control 5 in Opera werkt ook erg goed
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.