Sneller leren lezen met Spritz

Door: Martin Gijzemijter Martin | 03 april 2014 10:04

Apps & Software

Er is zoveel te lezen op internet, maar er zitten maar 24 uur in een dag. Wat zou het dan fijn zijn als je sneller kon leren lezen, zodat je nog meer informatie tot je kunt nemen. Gelukkig is dat allesbehalve onmogelijk, dankzij Spritz.

Hoe werkt Spritz?

Het klinkt natuurlijk als een wonderpil, een magische oplossing, oftewel iets dat te mooi is om waar te zijn; technologie die je sneller leert lezen. Toch is Spritz allesbehalve dat. De bedenkers van de technologie ontdekten namelijk dat je bij het lezen verreweg de meeste tijd besteedt aan het bewegen van je ogen over de pagina, om de juiste woorden scherp te krijgen.

Sterker nog, wanneer je leest, besteed je slechts 20 procent van je tijd aan het daadwerkelijk opnemen van informatie, en verspil je 80 procent aan het besturen van je ogen. Zonde toch? En dat vinden de bedenkers van Sprits dus ook. Hun oplossing: de beweging van de ogen elimineren. Uiteraard is de enige manier om dat te doen, het centreren van ieder woord in je blikveld, en dat is precies wat Spritz doet.

Dus in plaats van tekst lezen op een pagina, wordt de tekst gepresenteerd door snel opeenvolgende woorden, die allemaal zo gecentreerd zijn dat je ogen geen millimeter hoeven te bewegen. Zo ben je dus bijna 100 procent van je tijd bezig met het opnemen van informatie en niet meer met het besturen van je ogen.

Spritz uitproberen

Tot zover het goede nieuws. Het minder leuke nieuws: Spritz is op dit moment nog in ontwikkeling, en op korte termijn zullen er apps verschijnen waarmee je teksten kunt 'Spritzen'. Deze apps laten nog even op zich wachten, maar gelukkig kun je de technologie wel al uitproberen en zelf ontdekken op wat voor manier dit je leeservaring zal veranderen.

Wanneer Spritz de woorden gecentreerd toont, lees je veel, héél veel sneller.

Surf naar spritzinc.com en klik bovenin op About Spritz. Lees nu de tekst op de pagina en houd bij hoe lang je daar over doet (bijvoorbeeld met een stopwatch). Klik vervolgens op Click to Spritz bovenin en lees nu dezelfde tekst, maar dan 'gespritzed. In het begin wordt de tekst weergegeven met 250 woorden per minuut, maar met het uitklapmenu kun je het tempo verhogen. Je zult merken dat zelfs met 600 woorden per minuut, de tekst nog te volgen blijft.

Vergelijk de tijd die je er met Spritz over hebt gedaan, met de tijd die je er op de oude manier over hebt gedaan. Het verschil is verbazingwekkend.